חודש אלול
בְּטֶרֶם שְׁחָקִים וַאֲרָקִים נִמְתָּחוּ: כל הפרטים מאחורי המילים העתיקות
הפיוט "בטרם שחקים וארקים נמתחו" מדגיש את מלכות ה' הנצחית ואת גדולתו מעל כל הבריאה, ומהווה חלק משמעותי מאמירת הסליחות בתפילה היהודית. בואו נכיר את הפיוט מקרוב
- אמיתי חניה
- פורסם י"ט אלול התשפ"ד
(צילום: shutterstock)
הפיוט "בטרם שחקים וארקים נמתחו" הוא אחד מהפיוטים הייחודיים שנאמרים במסגרת אמירת הסליחות. פיוט זה מתמקד במלכות ה' הנצחית ומתאר את גדולתו מעל כל הבריאה.
בְּטֶרֶם שְׁחָקִים וַאֲרָקִים נִמְתָּחוּ. יהוה מֶלֶךְ.
וְעַד לֹא מְאוֹרוֹת זָרָחוּ. יהוה מָלָךְ.
וְהָאָרֶץ כַּבֶּגֶד תִּבְלֶה. וְשָׁמַיִם כְּעָשָׁן נִמְלָחוּ. יהוה יִמְלֹךְ לְעוֹלָם וָעֶד:
יהוה מֶלֶךְ. יהוה מָלָךְ. יהוה יִמְלֹךְ לְעוֹלָם וָעֶד:
וְעַד לֹא עָשָׂה אֶרֶץ וְחוּצוֹת. יהוה מֶלֶךְ.
וּבַהֲכִינוֹ יְצוּרִים עֲלֵי אֲרָצוֹת. יהוה מָלָךְ.
וְעֵת יְקַבֵּץ נְפוּצִים מֵאַרְבַּע תְּפוּצוֹת. יהוה יִמְלֹךְ לְעוֹלָם וָעֶד:
יהוה מֶלֶךְ. יהוה מָלָךְ. יהוה יִמְלֹךְ לְעוֹלָם וָעֶד:
זהות המחבר ומועד חיבור הפיוט
מחבר הפיוט אינו ידוע, אך ישנם רמזים לכך שהוא חובר בתקופה הגאונית או בסמוך לה. הפיוט משקף את הלשון הפיוטית והעמוקה של תקופה זו, בה מילים ושורות נכתבו באופן מדויק על מנת לשקף את עוצמתה של מלכות האל.
מקומו בסידור התפילה
הפיוט נאמר כחלק מאמירת הסליחות, ואצל יהודי ספרד נהוג לאומרו בעשרת ימי תשובה. הוא מושר בתחילת קטע הווידוי, לאחר הפיוט "אראלי מעלה", ומהווה פתיחה לחלק זה עם תיאור אין-סופיותה של מלכות ה'. הסדר בו נאמר הפיוט מעניק לו חשיבות מיוחדת בהדגשת רעיון המלכות הנצחית של ה'.
תוכן הפיוט
הפיוט "בטרם שחקים וארקים נמתחו" מתאר את קיומו של ה' עוד בטרם נבראו השמים והארץ, ואת שליטתו הנצחית בעולם.
תיאור המלכות הנצחית
הפיוט מתחיל בתיאור היסטורי שבו מצוין שה' היה קיים עוד לפני כל בריאה. החלק הזה מדגיש את גדולתו ואין-סופיותו של הבורא, שנוכחותו מקיפה את כל הזמנים.
תפקידו של ה' בעבר, בהווה ובעתיד
בפיוט נאמר: "ה' מָלָךְ (בעבר), מֶלֶךְ (בהווה) וימלוך (גם בעתיד)". משפט זה מדגיש את נוכחותו של ה' בכל עת, ומזכיר לנו את שליטתו המוחלטת על כל הקיים.
מבנה הפיוט מבחינה אמנותית ספרותית
הפיוט בנוי בצורה רבת משמעות, שמשלבת בין לשון מקראית לפואטיקה עשירה.
תקבולת משלימה
המשפטים יוצרים תקבולת משלימה, שבה כל משפט מתחיל עם תיאור של ה' והשני משלים אותו עם פרשנות נוספת. תקבולת זו מעניקה לפיוט תחושת סדר והרמוניה פנימית.
הפזמון החוזר
הפזמון החוזר הוא וריאציות על המילים: "ה' מֶלֶךְ. ה' מָלָךְ. ה' יִמְלֹךְ לְעוֹלָם וָעֶד". הפזמון משמש כעוגן לתוכן הפיוט, ומדגיש את הנושא המרכזי של שליטת ה' בכל זמן.
בקהילות ספרד נהוג שהחזן אומר חצי פסוק והציבור משלים אותו. כאשר פסוק מכיל את שם ה', הקהל אומר בלחש את החצי הראשון והחזן - בקול, ואז החזן אומר את החצי השני בקול והקהל - בלחש. השילוב בין קול הציבור לחזן יוצר דינמיקה מעצימה, שבה כל פרט בתפילה מקבל משמעות נוספת.