דיכאון וחרדות
מחזקים את הרוח: אלו מאכלים יכולים למנוע חרדה ולהרים את מצב הרוח?
עצבות, דיכאון וחרדה הם מצבים שכולנו חווים בשנה האחרונה פה בישראל, וכך גם כל יהודי ברחבי העולם. קשה לנו, במצבים כאלה, לעשות שינויים בהרגלי התזונה שלנו. עם זאת, נוכל לבחור בחירות פשוטות כדי לתת לגוף את הכלים והחומרים שיאפשרו לו לעבד חוויות שקשה לעכל
- זוהרה שרביט
- כ"ה תשרי התשפ"ה
(צילום: shutterstock)
איזה אוכל עושה לנו מצב רוח טוב? אחרי אכילה של "מעדנים" כמו שוקולד, גלידה או בשר טוב מרגישים טוב, אבל עד גבול מסוים, ויש בינינו שאפילו יצטערו אחרי האכילה. מצד שני, גם תזונה שמורכבת מירקות וקינואה יכולה לגרום לקושי, ואפילו לדכדוך מסוים.
עצבות, דיכאון וחרדה הם מצבים שכולנו חווים בשנה האחרונה פה בישראל, וכך גם כל יהודי ברחבי העולם. אלה תחושות קשות שמעמיסות על ההתנהלות היום יומית. קשה לנו, במצבים כאלה, לעשות שינויים בהרגלי התזונה שלנו. עם זאת, נוכל לבחור בחירות פשוטות כדי לתת לגוף את הכלים והחומרים שיאפשרו לו לעבד חוויות שקשה לעכל.
ככל שעולות רמות הגלוקוז בדם, מה שיגיע אחרי אכילה של סוכר ופחמימות פשוטות, וגם של תחליפי סוכר כמו אספרטיים ואחרים, כך ייחסם הסרוטונין, מצב שיוביל לשינויים במצב הרוח ולדכדוך.
מעודדי דיכאון נוספים הם הקפאין והאלכוהול. בין היתר הם משפיעים על מצב השינה. שינה לא מיטבית תשפיע על מצב הנפש שלנו. גם מזונות עתרי נתרן (מלח) יפריעו למערכת החיסון ויובילו לעייפות, שגם היא בתורה תגרום למצבי רוח משתנים.
מאידך, ישנם מזונות שיועילו ויעזרו.
עלים ירוקים מסייעים בהפחתת תהליכי דלקת. דיכאון וחרדה קשורים לדלקתיות בגוף. אבוקדו, פירות יער ותפוחים מועילים לאיזון הסוכר. זרעי פשתן ואגוזי מלך עשירים באומגה 3, ותומכים בתפקודי המוח.
ויטמיני B מחזקים את מערכת העצבים. הם נמצאים בדגנים מלאים כמו אורז מלא, חיטה מלאה וכוסמין מלא, ובקטניות כמו שעועית, חומוס ועדשים. ויטמין B12 נמצא בחלבונים מהחי. הוא חשוב לחיזוק הדם ולמניעת אנמיה. חסר בו יוביל לאי שקט, חולשה ודיכאון. חשוב לדעת שעודף של ויטמין B12 יגרום לתסמינים דומים לאלו שיש בחסר, לכן כדאי לבדוק לפני הלקיחה.
מחסור בוויטמין D יביא לירידה במצב הרוח. אפשר לקבל ויטמין D בחשיפה מבוקרת לשמש, וגם באכילת סלמון וסרדינים או בתוסף תזונה.