כתבות מגזין

"החייל שאל: 'איך אניח תפילין אם אין לי יד שמאל?'"

האם נכה ללא רגל יכול לשבור כוס בחופה, האם צריכים להניח תפילין לפצוע מורדם ומונשם, ומה דינה של אישה קטועת יד שמעוניינת להדליק נרות שבת? הרב ביסטריצקי פגש בשנה האחרונה מאות חיילים פצועים, וכעת מוציא ספר מהשאלות המרתקות ביותר שקיבל

הרב ביסטריצקי (צילום: בית חב"ד סביון)הרב ביסטריצקי (צילום: בית חב"ד סביון)
אא

איך מניחים תפילין ללא יד? מה הדין בשבירת כוס בחופה לאדם ללא רגל? האם חייל ללא רגל או יד יכול לשמש חזן בבית כנסת? וכיצד אדם ללא ידיים יכול ליטול ארבעה מינים בחג הסוכות?

דומה כי ישנן שאלות שאדם מן השורה כלל לא מהרהר בהן, אך את אלפי החיילים שנפצעו במלחמת חרבות ברזל, הן פוגשות מידי יום ביומו.

מי שנתקל בכך מקרוב הוא הרב שמואל ביסטריצקי, המכהן כרב המועצה הדתית סביון ושליח חב"ד ביישוב. כבר קרוב לעשרים שנה שהוא מתעסק בהנגשת יהדות לעם ישראל, באמצעות 'פרויקט יהדותון' בו מופיעים סרטונים העוסקים ביותר מ-50 נושאים ביהדות בשבע שפות,  וכן בסדרת ספרים המנגישה את היהדות בשפה מותאמת.

 (צילום: בית חב"ד סביון) אירוע בו חיתן הרב ביסטריצקי יותר מ-10 לוחמים בערב אחד (צילום: בית חב"ד סביון) אירוע בו חיתן הרב ביסטריצקי יותר מ-10 לוחמים בערב אחד

(צילום: בית חב"ד סביון)(צילום: בית חב"ד סביון)

מצוינים בהלכה

בתקופת המלחמה פגש הרב ביסטריצקי את החיילים במגוון רב של סיטואציות. "זה התחיל בכך שכבר למחרת שמחת תורה פתחנו בבית חב"ד סביון מטבח בו ייצרנו 5000 מנות ביום לחיילים במוצבים שאין להם מטבחים. מידי יום הגיעו 150 איש מתושבי סביון להתנדב בהכנת האוכל, רבים מהם כאלו שמעולם קודם לכן לא דרכו בבית חב"ד.

"אחר כך הגיע מיזם החתונות, בו חיתנתי זוגות לוחמים שהיו בעזה ויצאו ל'אפטרים' קצרים לצורך החתונה. יותר מ-40 זוגות התחתנו בחצרות הבתים בסביון, כאשר הודענו להם מראש ש'כל החתונה עלינו. אתם צריכים רק לבוא'. תושבי סביון ממשיכים לחפש כל הזמן דרכים נוספות לתרום מעצמם במסגרת המלחמה, וזה הוביל למיזם נוסף שאנו מקדמים בימים אלו – עזרה כספית לזוגות שמנסים להביא ילדים לעולם, כאשר אנו מממנים עבורם את הטיפולים, על מנת להביא נשמות על כל חייל שנהרג. זהו פרויקט חדש ומאוד מרגש, המבוצע כולו במימון של תושבי סביון".

באופן טבעי עם כל הפעילויות שהוביל הרב ביסטריצקי בשנה האחרונה, הוא פגש לא מעט חיילים בבתי החולים ברחבי הארץ, ונתקל בשאלות לא פשוטות שהועלו באוזניו. "לחלקן היו לי תשובות מיידיות, ועל חלקן נדרשתי להעמיק ולבדוק מקורות הלכתיים רבים בטרם שהצעתי פתרונות", הוא מספר. "יש גם מקרים שבהם חיילים שאלו אותי על מצבים שהם חוו בפציעה, במבט לאחור כיצד הם היו צריכים לנהוג בהם. כמו למשל חייל שהיה מורדם ומונשם וביקש לדעת האם אביו היה צריך להניח לו תפילין באותם ימים, או חייל שלא יכול היה לדבר בשל פציעה בלסת, אך הראש עבד היטב ושאל האם נדרש ממנו להתפלל, ואיך בכלל מתפללים באמצעות המחשבה בלבד? ככל ששוחחתי עם יותר חיילים כך הגעתי לשאלות מורכבות, שכל אחת מרגשת מחברתה, והן גרמו לי להבין שחייבים לצרף את השאלות האלו לספר. גם כדי לסייע לנכים נוספים במצבים דומים, וגם כדי לשקף מעט לעם ישראל את מה שעובר על החיילים הגיבורים שלנו.

הרב ביסטריצקי עם זיו שילון (צילום: בית חב"ד סביון)הרב ביסטריצקי עם זיו שילון (צילום: בית חב"ד סביון)

(צילום: בית חב"ד סביון)(צילום: בית חב"ד סביון)

הרב ביסטריצקי בחר להעניק לספר את השם 'מצוינים בהלכה', ולא במקרה. "בשנת 1980 יצאה קבוצת נכי צה"ל לתחרות ספורטיבית בטורונטו", הוא מספר, "בדרך הם עברו אצל הרבי מליובאוויטש בניו יורק, והרבי באופן יוצא דופן נשא נאום בעברית בו הוא ביקש ממדינת ישראל לא לכנות אותם 'נכי צה"ל' אלא 'מצויני צה"ל'. גם את הספר שלי בחרתי לכנות 'מצוינים בהלכה', כי זוהי המהות של הספר – לשקף את העבודה שעל אף הפציעה וההתמודדות, יכולים הפצועים לא רק לנהוג בהתאם להלכה, אלא גם להיות 'מצוינים בהלכה'. זו גם הסיבה שאת ההקדמה לספר ביקשתי מחברי זיו שילון, גיבור ישראל, המתמודד עם קטיעת יד, שיכתוב והוא אכן כתב פתח דבר מרגש מאוד".

 

"המצוות נועדו לכולנו, גם לנכים"

מי שמעיין בספר מגלה מיד שהוא נועד הן למעוניינים להעמיק, והן לאלו שמעוניינים לרפרף בו בלבד, שכן הוא מציג עשרות סיטואציות הלכתיות שרבים מהפצועים מתמודדים איתן, מביא עליהן תשובות קצרות, ולאחר מכן מרחיב עבור המעוניין.  

כך, למשל, נכתב בכותרות תוכן הספר: "תפילה וברכות למשותק הרתוק למיטתו", "הנחת רצועת התפילין על האצבע הקטועה", "עלייה לתורה כשלא יכול לעמוד", "קריאת שמע ללא כיסוי יד ימין על העיניים", "טיפול בשבת בחייל השוכב מורדם ומונשם", ועוד.

פרק מיוחד בספר עוסק בהתמודדויות בחגי ישראל: "אחיזת השופר בקטוע יד", "החזקת ארבעה מינים בקטוע יד", "עיוור יכול לברך ברכת האילנות?", ועוד. הלכות נוספות נוגעות למעגל החיים, כמו למשל: "שבירת כוס בחופה למי שאין לו רגל", "מתי נכה צה"ל מברך הגומל?", "קריאת כתובה על כיסא גלגלים", "קבורת איברים: כיצד נוהגים בכך והאם יש עניין שיידע איפה קברו את איבריו?" ועוד, ועוד.

(צילום: בית חב"ד סביון)(צילום: בית חב"ד סביון)

יהיו שיטענו שזהו ספר כואב ומדכא...

"אני חושב שבדיוק להיפך. הספר לא נועד כדי לשקף את הקושי של הנכים, אלא דווקא להציע פתרונות, כדי שלא יהיו מצבים בהם חייל או חיילת ייאלצו לוותר על קיום מצווה בגלל הנכות שלהם. לאורך כל הספר מצאנו פתרונות יצירתיים ונגישים, בהתאם להלכה. הגישה היא שהמצוות ניתנו לכל עם ישראל ואין שום סיבה שחייל שנפצע ייאלץ לחוש שכביכול הן לא שייכות אליו חלילה".

הרב ביסטריצקי מבקש להדגיש: "הספר אינו מיועד רק לנכים או לבני משפחותיהם וחבריהם המעוניינים לסייע להם, אלא חד משמעית מיועד לכל אחד מאתנו. כי זו הזדמנות להציץ מעט ולהבין מה עובר על אנשים שנפצעו בעת שהגינו עלינו ועל המדינה, ולקלוט עם מה הם מתמודדים. זו הזדמנות להבין עד כמה שהפציעה אינה משהו שהיה ונגמר, אלא היא משנה חיים, וזו הזדמנות לנסות להזדהות, ואם אפשר גם לעזור ולתמוך".

קבלו את כל ספרי אפרת ברזל במתנה. הצטרפו כמנויים שנתיים בעולם הילדים, ומארז הספרים יישלח אליכם הביתה במתנה וללא הגרלה + חודשיים חינם :) לחצו כאן להצטרפות >>>
תגיות:חופהתפיליןפצועי צה"ל

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה