בריאות ותזונה
תוצאות מדאיגות: כמה סוכר ישראלי צורך בשנה, ומה הסיכונים?
מדיונים על מיסוי משקאות מתוקים עולה כי הצריכה היומית של הישראלים היא יותר מכפולה מהמומלץ, אבל יש גם הערכות אחרות. מה הפער מול ארה"ב ואיך נצרוך פחות?
- יצחק איתן
- פורסם כ"ח תשרי התשפ"ה
(צילום: shutterstock)
למרות ההבנה שסוכר מזיק לבריאות ותורם להשמנה, כולנו נוטים לצרוך יותר מדי ממנו. נתונים חדשים מראים עד כמה האמריקאים מכורים לסוכר, ואיך המצב בישראל משקף בעיה דומה, שלא לומר חמורה.
סוכר הפך להתמכרות עולמית של ממש, מה שהוביל למדינות רבות לשקול חוקים במטרה לצמצם את הצריכה המופרזת. סקר חדש מארה"ב מציג נתונים שמדגישים את היקף הצריכה היומית – כ-99 גרם סוכר ביום לאדם - שהם כ-36 קילוגרם בשנה. רבים מדווחים כי רוב הצריכה היומית מגיעה ממשקאות ממותקים, ובעיקר מקפה או ממשקאות קלים אחרים. כמו כן, עלה מהסקר כי האמריקאים שותים מעט מדי מים ביום, מה שמוביל חלק מהם לצריכת סוכר כפיצוי על תחושת יובש.
המחקר גם חשף את הסיבות העיקריות לצריכה המופרזת: עבור רבים, הלחץ היומיומי, עייפות ושעמום הם הגורמים העיקריים לתשוקה למתוקים. תוצאה של צריכה גבוהה היא תחושת עייפות מהירה לאחר האכילה, המלווה לעיתים בתחושות חרטה וחוסר ריכוז. נוסף על כך, משתתפי הסקר דיווחו על קשיים בניסיון להיגמל ממוצרים עתירי סוכר והודו כי פעמים רבות דוחים משימות כדי להשיג חטיף מתוק.
ומה בישראל? במדינה כמו ישראל, שעדיין מתמודדת עם נתוני צריכה גבוהים, המצב רחוק מלהיות מעודד. בעוד שבדיונים על מיסוי משקאות מתוקים הוזכרה צריכה יומית של כ-176 גרם סוכר ביום – יותר מכפול מהמומלץ – הערכות אחרות דיברו על 91 גרם ביום, שהם כ-33 קילוגרם בשנה. אף שעדיין ישנו פער מול ארה"ב, כמות זו נחשבת לגבוהה ולא בריאה.
המסקנה של המחקר ברורה: בעוד שכולנו אוהבים מתוק, יש צורך דחוף בהעלאת המודעות לנזקי הסוכר ובצעדים להפחתת צריכתו.
קחו חלק בבניית מקווה טהרה לנשים יהודיות במדינת אויב וקבלו חנוכיה יוקרתית שתאיר את ביתכם!