לומדים מוסר
שומרים על הבריאות? זו הטעות הקטנה באכילה שעלולה לעלות לכם ביוקר
אכילה מרובה – גם של מזונות טובים – מסוכנת לבריאות: מה באמת כדאי לדעת כדי לשמור על עצמכם
- יונתן הלוי
- פורסם כ"ח תשרי התשפ"ה
הציטוט היומי:
"רוב החולאים הבאים על האדם, אינן אלא מפני מאכלים רעים, או מפני שהוא ממלא בטנו ואוכל אכילה גסה, אפילו ממאכלים טובים. הוא ששלמה אומר בחכמתו: 'שומר פיו ולשונו – שומר מצרות נפשו' (משלי כא, כג) – כלומר שומר פיו מלאכול מאכל רע או מלשבוע, ולשונו מלדבר אלא בצרכיו".
מקור: הרמב"ם, הלכות דעות פרק ד'.
משמעות הציטוט:
הרמב"ם מסביר כי הסיבות הרוחניות והפיזיות שגורמות למחלות נובעות פעמים רבות מהרגלי אכילה לקויים. הוא מדגיש כי רובם של המחלות מגיעות לאדם מאכילת מאכלים רעים, או מאכילה מרובה אף של מאכלים טובים. כלומר, מילוי יתר של הקיבה הוא הגורם לרוב המחלות.
בנוסף, מצטט הרמב"ם את דברי שלמה המלך, החכם מכל אדם, שהבהיר כי האדם ששומר את פיו מלאכול מאכלים רעים, או מאכלים מרובים, וכן נזהר מדיבור מיותר ומדבר רק בצרכיו – שומר את נפשו מכל הצרות.
במקומות נוספים בספריו מבהיר הרמב"ם את החשיבות של אכילה במידה הנכונה כשמירה על הבריאות. הוא ממליץ לא לאכול עד כדי שובע או מלאות, אלא להשאיר מעט מקום בבטן כדי למנוע כבדות, עייפות ומחלות רבות.
כמה מילים על המחבר:
רבי משה בן מימון (1138-1204) חי לפני למעלה מ-800 שנה, היה מגדולי הפוסקים בכל הדורות, אחד האישים החשובים והנערצים ביותר ביהדות. אמרה מפורסמת עליו היא "ממשה עד משה לא קם כמשה". היה ממעמידי עיקרי הדת והאמונה והוכתר בכינוי "הנשר הגדול". הרמב"ם חיבר עשרות ספרים, ביניהם: משנה תורה, מורה נבוכים, פירוש המשנה, ספר המצוות ועוד.
הרמב"ם היה רב נערץ, פוסק הלכה, רופא ופילוסוף. במקומות רבים בדבריו הדגיש את התזונה הנכונה כעיקרון מרכזי בשמירה על הבריאות ואיכות החיים. הרמב"ם הבהיר את הקשר ההדוק בין אורח חיים בריא לתזונה מאוזנת ונכונה. בכתביו הרפואיים העתיקים, הוא הציג עקרונות תזונתיים המבוססים על תצפיות וניסיון רפואי רב, תוך שילוב עם ידע מקראי ותלמודי.
לדבריו, תזונה נכונה היא תזונה שמאזנת את כל רכיבי האדם: הגוף, הנפש והרוח. היא משלבת בין האכילה הבריאה, התנועה הגופנית והעבודה הרוחנית, כדי לייצר את האיזון המושלם לשלמות האדם.