חדשות בריאות
מחקרים חדשים: סיגריות אלקטרוניות פוגעות בכושר הגופני של צעירים בריאים
מחקרים חדשים מציגים ממצאים בנוגע להשפעת השימוש על רמת הכושר הגופני ותפקוד מערכת הלב וכלי הדם של צעירים בריאים. מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן: "הצורך הלאומי למגר את תופעת הסיגריות האלקטרוניות והעישון בכללותו, מעולם לא היה ברור יותר"
- שלומי דיאז
- כ"ח תשרי התשפ"ה
(צילום: shutterstock)
האגודה למלחמה בסרטן פרסמה היום (רביעי) שני מחקרים חדשים, בנושא נזקי סיגריות אלקטרוניות. המחקרים מציגים ממצאים דרמטיים בנוגע להשפעת השימוש על רמת הכושר הגופני ותפקוד מערכת הלב וכלי הדם של צעירים בריאים. באגודה למלחמה בסרטן קוראים לקובעי המדיניות, ולהורים, לפעול עכשיו כדי להגן על הדור הצעיר מפני התופעה.
במחקר הראשון ביקשו החוקרים לבחון את ההשפעה של סיגריות אלקטרוניות על מערכת הלב והריאות של צעירים בריאים. הנבדקים היו 26 אנשים צעירים, בגיל ממוצע של 24, אשר עישנו סיגריות אלקטרוניות לפחות שנתיים, וכ-16 צעירים שלא השתמשו בסיגריות אלקטרוניות.
המשתתפים עברו בדיקת מאמץ לב-ריאה שבה נמדדה צריכת חמצן מרבית (שיעור ספיגת החמצן המרבי במהלך אימון גופני). ניתוח התוצאות הראה תמונת מצב מדאיגה ונמצא כי משתמשים קבועים בסיגריות אלקטרוניות הראו שיא של צריכת חמצן נמוכה משמעותית, בהשוואה ללא משתמשים.
החוקרים ציינו כי תוצאות המחקר תומכות במסקנה שצעירים בריאים לכאורה, המשתמשים באופן קבוע בסיגריות אלקטרוניות, מפתחים כושר וסיבולת לב-ריאה מופחתים משמעותית. כושר זה הוא סמן לבריאות לב וכלי דם ומנבא תמותה מכל סיבה שהיא. המחקר פורסם בכתב העת המדעי Journal of Applied Physiology בגיליון ספטמבר 2024, תורגם והונגש על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.
במחקר השני נבדקה השפעת הסיגריות האלקטרוניות והסיגריות הרגילות על תפקוד כלי דם, על סמנים דלקתיים ועל תגובות לב-ריאה במהלך פעילות גופנית. לשם כך נבדקו כ-60 צעירים בשנות העשרים לחייהם, בעלי תפקוד ריאה תקין, בבדיקת משאף.
כ-20 מהם לא השתמשו בסיגריות אלקטרוניות ולא עישנו סיגריות רגילות, 20 השתמשו במשך שנתיים לפחות בסיגריות אלקטרוניות ו-20 עישנו סיגריות רגילות במשך שנתיים לפחות. הנבדקים ביצעו בדיקת מאמץ על אופני כושר בדרגת קושי עולה, וכן עברו בדיקות דם וסריקת אולטרסאונד לבחינת תפקוד העורקים.
בממוצע, הכושר בשיא הפעילות הגופנית בקבוצת משתמשי הסיגריות האלקטרוניות היה נמוך יותר מאשר בקבוצה שלא השתמשה. כמו כן, בדיקות הדם והאולטרסאונד הראו כי גם בקרב מעשנים רגילים וגם בקבוצת משתמשי הסיגריות האלקטרוניות תיפקדו כלי הדם טוב פחות מאשר בקבוצה ללא עישון וללא סיגריות אלקטרוניות.
בעקבות המחקרים החדשים, אמר משה בר-חיים, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, כי: "הצורך הלאומי למגר את תופעת הסיגריות האלקטרוניות ותופעת העישון בכללותה, מעולם לא היה ברור יותר. שני המחקרים הללו חושפים אמת מדעית על אודות הנזק הבריאותי הנוצר משימוש בסיגריות אלקטרוניות לצעירים בריאים".
"לצערנו הורים רבים, וגם הילדים ובני הנוער עצמם, לא מבינים עדיין כי השיווק של סיגריות אלקטרוניות בטעמים ובריחות מתוקים ובצבעוניות עזה, נועדו לערפל את העובדה שמדובר במוצר עישון מסוכן לבריאות ומאוד ממכר".
בר-חיים הוסיף: "עלינו לפעול עכשיו כדי להגן על הדור הצעיר מפני התופעה היוצרת התמכרות פיזית ונפשית, ובין היתר פוגעת גם בכושר הגופני ובתפקוד מערכת הלב וכלי הדם. אנו קוראים לקדם באופן מיידי את איסור מכירת סיגריות אלקטרוניות בטעמים ולפעול לאכיפה יעילה ונמרצת על מכירת מוצרי עישון לילדים ובני נוער".