ביאורי תפילה
כי אשמרה שבת: הכירו את הפיוט שמחבר בין שמיים וארץ
הפיוט "כי אשמרה שבת" נחשב לאחד הפיוטים המרגשים ביותר. כיצד הוא מחבר אותנו לעומק קדושת השבת, ומדוע הוא פיוט אהוב כל כך? בואו נכיר אותו מקרוב
- אמיתי חניה
- כ"ט תשרי התשפ"ה
(צילום: shutterstock)
הפיוט "כי אשמרה שבת" הוא אחד הפיוטים המפורסמים והמרגשים ביותר בנושא שמירת השבת. זהו פיוט אשר משבח את מעלת השבת ומדגיש את הקשר העמוק בין השבת לעם ישראל. השבת אינה רק יום מנוחה פיזית, אלא בעלת משמעות רוחנית עמוקה ונחשבת ל"מעין עולם הבא". הפיוט חובר על ידי אחד מגדולי פייטני ספרד ומהווה חלק אינטגרלי ממורשת השבת והפיוט.
זהות המחבר ומועד חיבור הפיוט
הפיוט "כי אשמרה שבת" מיוחס לרבי אברהם אבן עזרא, מגדולי חכמי ימי הביניים, אשר חי במאה ה-12. אבן עזרא היה משורר, פרשן, מדען ופילוסוף, ומוכר בזכות כישרונו הייחודי בשירה עברית ובכתיבה פיוטית. הוא חיבר את הפיוט כחלק מהמסורת הספרדית העשירה של שירת קודש, וכנראה הושפע מהפילוסופיה היהודית והערבית של התקופה.
מקומו בסידור התפילה
הפיוט מופיע בחלק מסידורי התפילה של עדות המזרח, במיוחד בקהילות צפון אפריקה, ונאמר בדרך כלל בסמוך לקבלת השבת או במהלך תפילות השבת. במקומות רבים, הפיוט מושר במנגינה המסורתית המיוחדת לו, המוסיפה לרוחניות ולהתרוממות הנפש.
תוכן הפיוט
הפיוט "כי אשמרה שבת" מדגיש את היחס המיוחד בין עם ישראל לשבת, ואת התגמול שמובטח לשומרי השבת, הן מבחינה רוחנית והן מבחינה חומרית.
הפיוט מבוסס על הרעיון שהשבת מייצרת חיבור בין הרובד הגשמי לרובד הרוחני. בבתים השונים בפיוט מודגשת ההבטחה לברכה ושמירה לשומרי השבת, כאילו פעולתם בארץ משפיעה באופן ישיר על קבלת השפע מלמעלה. למשל, המשפט "כי אשמרה שבת, א-ל ישמרני" מדגיש את יחסי הגומלין שבהם האדם שומר את השבת וכתוצאה מכך זוכה להגנה מהבורא.
ברמה עמוקה יותר, הפיוט משקף את הרעיון שהשבת היא "מעין עולם הבא", כלומר, זמן שבו ניתן לחוש באחדות בין הקודש והחול, בין מעשינו הפיזיים ובין ההשפעה הרוחנית שלהם.
הנה כמה נושאים עיקריים המופיעים בפיוט:
מעלת שמירת השבת
בפיוט מתוארת שמירת השבת כמצווה עליונה המובילה לחיים מלאי ברכה ושפע. השבת היא לא רק יום שבו אסור לעבוד, אלא היא זמן קדוש שבו ניתן להתעלות מבחינה רוחנית.
השבת כזמן להתקרבות לה'
הפיוט מדבר על כך שהשבת מהווה זמן שבו האדם יכול להתקרב לה' ולהעמיק את הקשר הרוחני שלו עם הבורא. יום השבת מעניק לנו אפשרות לעצור את שגרת החיים ולהתמקד בקדושה וברוחניות.
הברכה של שומרי השבת
הפיוט מבטיח ברכה לשומרי השבת, תוך התייחסות גם לחיי העולם הזה וגם לשכר בעולם הבא. שמירת השבת אינה רק חובה דתית, אלא מהווה מקור לברכה והגנה אישית ומשפחתית.
מבנה הפיוט מבחינה אומנותית ספרותית
הפיוט נכתב במבנה אומנותי מוקפד, ומשלב אלמנטים פואטיים וספרותיים המשקפים את יכולותיו הספרותיות של אבן עזרא.
שפה ומטפורות
הפיוט משתמש במטפורות ובלשון מליצית כדי לתאר את מעלת השבת ואת השכר הצפוי לשומרי השבת. לדוגמה, הביטוי "כִּי אֶשְׁמְרָה שַׁבָּת אֵל יִשְׁמְרֵנִי" מבליט את יחסי הגומלין בין שמירת השבת להגנת ה'.
חריזה ומקצב
הפיוט נכתב במשקל מדויק ובחריזה ברורה, המסייעת לזכור את המילים ומקנה פיוטיות ייחודית לקריאה או לשירה של הטקסט. אבן עזרא הקפיד על חריזה המעצימה את תחושת הרצינות והרוממות של הפיוט.
מבנה סטרופי
הפיוט מחולק לביתים (סטראות) שכל אחד מהם מבטא רעיון ייחודי המתקשר למעלת השבת. כל בית בפיוט מפתח נושא קשור – שמירת השבת, ברכה, קדושה, וכו'.
הפיוט "כי אשמרה שבת" מהווה חלק בלתי נפרד מהמורשת, ומבטא את מעלת השבת בדרך פואטית ועשירה. דרך השימוש במטפורות, חריזה מדוקדקת ומבנה סטרופי, מצליח הפיוט להקנות למאזין תחושה עמוקה של קדושת השבת ושל הברכה שמביאה עמה שמירתה.
כי אשמרה שבת / רבי אברהם בן עזרא
כי אשמרה שבת א-ל ישמרני אות היא לעולמי עד בינו וביני
אָסוּר מְצֹא חֵפֶץ עַשוֹת דְּרָכִים
גַּם מִלְדַבֶּר בּוֹ דִּבְרֵי מְלָכִים.
דִּבְרֵי סְחוֹרָה אוֹ דִּבְרֵי צְרָכִים
אֶהְגֶּה בְּתוֹרַת אֵל וּתְחַכְּמֵנִי:
בּוֹ אֶמְצְאָה תָמִיד נֹפֶשׁ לְנַפְשִׁי
הִנֵּה לְדוֹר רִאשׁוֹן נָתַן קְדוֹשִׁי.
מוֹפֵת בְּתֵת לֶחֶם מִשְׁנֶה בַּשִּׁשִּׁי
כָּכָה בְּכָל שִׁשִּׁי יַכְפִּיל מְזוֹנִי:
רָשַׁם בְּדַת הַיּוֹם חֹק אֶל סְגָנָיו
בּוֹ לַעֲרֹךְ לֶחֶם פָּנִים לְפָנָיו.
עַל כֵּן לְהִתְעַנּוֹת עַל פִּי נְבוֹנָיו
אָסוּר, לְבַד מִיּוֹם כִּפּוּר עֲוֹנִי:
הוּא יוֹם מְכֻבָּד הוּא יוֹם תַּעֲנוּגִים
לֶחֶם וְיַיִן טוֹב בָּשָׂר וְדָגִים
מִתְאַבְּלִים בּוֹ הֵם אָחוֹר נְסוֹגִים
כִּי יוֹם שְׂמָחוֹת הוּא וִישַׂמְּחֵנִי:
מֵחֵל מְלָאכָה בוֹ סוֹפוֹ לְהַכְרִית
עַל כֵּן אֲכַבֵּס בּוֹ לִבִּי בְּבוֹרִית
אֶתְפַּלֲלָה אֶל אֵל עַרְבִית וְשַׁחְרִית
מוּסַף וְגַם מִנְחָה כִּי יַעֲנֵנִי: