חדשות ומשמעותן
משבר המעונות: מדוע אין סבסוד למעונות היום, ואיך זה שלא נמצא פתרון?
מהי הסיבה שבשלה אף הורה בישראל טרם קיבל סבסוד למעונות היום, איך זה מתקשר לגזירת האברכים, ומדוע טרם נמצא פתרון?
- מיכל אריאלי
- פורסם כ"ט תשרי התשפ"ה
(צילום: shutterstock)
הוויכוח הפוליטי סביב סבסוד מעונות היום הגיע השבוע לשיא חדש, כאשר משפחות רבות ברחבי הארץ מוצאות את עצמן תלויות באוויר. הסוגייה שהתעוררה בעקבות שינויים אפשריים במדיניות הסבסוד, מעוררת דאגה רבה בקרב הורים, אנשי מקצוע וחברי כנסת כאחד. אז מדוע הנושא כה סבוך, וכיצד זה שבמשך חודשים ארוכים כל כך לא מצליחים להגיע לפתרונות?
הקרב על ילדי האברכים
ליבת הוויכוח, כפי שמתברר, מתמקדת בסוגיית סבסוד מעונות היום לילדי האברכים. שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', טען כבר לפני מספר חודשים כי יש להגביל את הסבסוד למשפחות עובדות בלבד, תוך נימוק של "צורך לצמצם את ההוצאה הממשלתית". לעומתו, ח"כ משה גפני, יו"ר ועדת הכספים, טען כי "הזכות לחינוך היא זכות בסיסית לכל ילד בישראל, ללא קשר לאורח חיי הוריו". גפני דחה את הטענה כי סבסוד מעונות לילדי האברכים מהווה נטל על התקציב, והבהיר כי מדובר בהשקעה עתידית בחברה הישראלית.
למעשה, הוויכוח סביב ילדי האברכים יוצר מצב של אי ודאות עבור כל המשפחות הזכאיות לסבסוד. הורים רבים מדווחים כי הם אינם יודעים אם יוכלו להמשיך לשלוח את ילדיהם למעון, והדבר גורם לחרדה רבה ולתחושת חוסר יציבות. מצד אחד ברור כי עליהם לצאת לעבוד כדי לפרנס את המשפחה, אך מצד אחר - במידה והסבסוד יבוטל, הם לא יוכלו לאפשר לעצמם לשלם את שכר הלימוד הגבוה.
למשבר הסבסוד עלולות להיות השלכות משמעותיות גם על שוק העבודה בישראל. מובן מאליו כי אם הורים רבים ייאלצו להוציא את ילדיהם מהמעונות, הדבר עלול להוביל לירידה בשיעור ההשתתפות של נשים בשוק העבודה, ולפגיעה בכלכלה הישראלית. אין ספק כי מעונות הם תשתית קריטית לאפשרות של נשים לצאת לעבוד, והצמצום בסבסוד, להערכת כלכלנים, עלול להוביל אותנו עשרות שנים לאחור.
המספרים מדברים
כיום המדינה מסבסדת כ-70% משכר הלימוד במעון עבור משפחות הזכאיות לסבסוד. הסכום הממוצע לסבסוד לילד עומד על כ-2000 שקלים בחודש. התקציב השנתי הכולל לסבסוד מעונות היום עומד על כ-10 מיליארד שקלים. במידה ויבוטל הסבסוד ימצאו את עצמם לפי ההערכה אלפי ילדים חרדים ללא מסגרת מפוקחת, וזאת בזמן שאין להם אפשרות להירשם למקומות אחרים, שכן מדובר באמצע שנה, והם כבר מלאים.
ומה קורה בינתיים?
במהלך תקופת אי הוודאות נאלצים ההורים לשלם את שכר הלימוד במלואו, ואף אחד מהם אינו יודע מה גובה הסבסוד שיקבל, גם אם אינו אברך, כי הדבר טרם נקבע. על פי ההנחיה – בשלב זה ישולם הסכום במלואו, ובהמשך, במידה ויתקבל הסבסוד, הוא יופחת מן התשלומים הבאים.
מעונות היום, מצידם, נאלצים לגבות את שכר הלימוד המלא ואינם יכולים להתחשב בהורים, שכן אין ביכולתם להעריך מראש את גובה הסבסוד שיקבלו.
בימים אלו קוראים הורים ומומחים לממשלה לפעול במהירות כדי למצוא פתרון הוגן ויעיל למשבר. ההצעות כוללות רעיונות להגדלת תקציב הסבסוד, שינוי הקריטריונים לזכאות לסבסוד, או יצירת מודל מימון חדש. כל זאת מתוך הבנה שמדובר על קרב על עתידן של משפחות רבות בישראל, שללא הסבסוד הנדרש עלולות להיפגע אנושות.