בריאות הנפש

הפחד שמלווה כל הצלחה: מה מסתתר מאחורי תסמונת המתחזה?

תסמונת המתחזה היא תופעה נפוצה המתבטאת בתחושות פנימיות של חוסר ערך ותחושת מזויפות, המתעוררות דווקא בקרב אנשים מצליחים. מה גורם להם להרגיש שאינם מוכשרים, והאם יש דרך להתמודד עם הפחד הזה?

(צילום: shutterstock)(צילום: shutterstock)
אא

תסמונת המתחזה (Imposter Syndrome) היא תופעה נפוצה המתבטאת בתחושות פנימיות של חוסר ערך ותחושת מזויפות, המתעוררות דווקא בקרב אנשים מצליחים. אנשים הסובלים מתסמונת זו מרגישים לעיתים קרובות שהם "רימו" את הסובבים אותם או שקיבלו את הצלחותיהם במקרה או במזל. למרות הישגיהם המרשימים וההערכה החיצונית שהם מקבלים, הם מתקשים להאמין שבאמת מגיע להם להצליח.

 

מהי תסמונת המתחזה?

תסמונת המתחזה היא תופעה פסיכולוגית שבה אנשים לא מצליחים להטמיע את הישגיהם והצלחותיהם בתחושה האישית שלהם. הם מרגישים שאינם באמת מוכשרים כפי שהם נתפסים על ידי הסובבים אותם, ושבקרוב "ייחשפו" כחסרי ידע או יכולת. תחושות אלו מתבטאות לרוב בפחד עמוק מהביקורת ומהחשש שאחרים יגלו את ה"מציאות" שהם חשים בתוכם.

בעוד שתסמונת המתחזה מופיעה במגוון תחומים, היא נפוצה בעיקר בקרב בעלי מקצועות תובעניים כמו רופאים, עורכי דין, מנהלים בכירים, מדענים, ואף אנשים מצליחים באומנות, טכנולוגיה או חינוך. מחקרים מצביעים כי נשים ואנשים מקבוצות מיעוטים נוטים לחוות את התסמונת יותר, במיוחד כשהם חשים שעליהם להוכיח את עצמם.

 

כיצד מאבחנים את התסמונת?

תסמונת המתחזה אינה נחשבת להפרעה פסיכולוגית רשמית, ולכן אין לה קריטריונים אבחנתיים מחמירים. עם זאת, תחושות ומחשבות שחוזרות על עצמן עשויות להעיד על קיומה:

* תחושת חוסר ערך – אדם מתקשה להאמין בכישוריו ונוטה לייחס את הישגיו לגורמים חיצוניים כמו מזל.

* פחד מ"כישלון" – תחושת פחד מתמדת שמישהו יבחין ב"פערים" הקיימים (לכאורה) ביכולות.

* פחד מחשיפה – חשש להיחשף כ"מזויף" שאינו באמת ראוי למעמדו.

 

הגורמים לתסמונת המתחזה

תסמונת המתחזה נובעת ממגוון גורמים, ביניהם השפעות משפחתיות, ציפיות חברתיות, ופרפקציוניזם. דפוסי חינוך עשויים לתרום להופעתה כאשר אנשים חונכו בילדותם להישגים גבוהים מאוד ולאמונה שהם צריכים להיות "מושלמים" כדי להצליח. גם דפוסי חשיבה כמו השוואה מתמדת לאחרים וציפייה לביקורת תורמים לתחושת המתחזה.

 

דרכי טיפול

הטיפול בתסמונת המתחזה כולל כלים שמסייעים לאדם לבנות אמון בעצמו ולהפחית את החשש מכישלון או חשיפה. הנה כמה שיטות יעילות:

* טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) – טיפול זה מסייע לשנות דפוסי חשיבה שליליים המובילים לתחושות חוסר ערך ולהבנות חדשות על משמעות הצלחה וכישלון.

* זיהוי והכרה בהצלחות – מומלץ לאסוף את ההישגים והתגובות החיוביות ולהזכיר לעצמכם את הכישורים שהביאו אתכם להצלחות האלו.

* טיפול קבוצתי או תמיכה מקצועית – שיחות עם אנשים אחרים הסובלים מתסמונת המתחזה או אנשי מקצוע מסייעות להתמודד עם התחושות ומונעות בידוד.

 

התמודדות יומיומית עם תסמונת המתחזה

למרות האתגר הנפשי הכרוך בתסמונת המתחזה, ניתן ללמוד לשלוט בתחושות ולהשתחרר מהמחשבה ש"ההצלחה אינה מגיעה לי". הנה כמה צעדים שמומלץ ליישם בחיי היומיום:

* חיזוק עצמי פנימי – כתיבת יומן הצלחות והבעת הערכה עצמית על מאמצים שהושקעו והישגים שהושגו.

* קבלת עזרה ובקשת תמיכה – שיתוף התחושות עם אנשים קרובים או עם גורם מקצועי עוזר לעבד את הפחדים ולהפחית את החששות.

* הפחתת השוואות לאחרים – במקום להשוות את עצמכם לאחרים, התמקדו בצמיחה האישית ובהשגת מטרות אישיות שמתאימות לכם.

 

תסמונת המתחזה היא תופעה רגשית עוצמתית ורווחת, המשפיעה על חייהם של אנשים רבים ומוצלחים. למרות הקושי הנלווה לתחושות אלו, אפשר ללמוד להכיר בכישורים האישיים ולהפחית את התחושות השליליות שמלוות את התסמונת. בעזרת מודעות עצמית, טיפולים מתאימים, ועבודה על הערכה עצמית, ניתן להפוך את חוויית ההצלחה לתחושה אמיתית ומספקת.

החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>

 

תגיות:בריאות

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה