נפלאות הבריאה
האם פטריות יכולות לחשוב ולקבל החלטות? מחקר חדש מפתיע
החוקרים כותבים כי זה עשוי להישמע כסרט בדיוני, אולי סרט ילדים – פטריה שחושבת לאן כדאי לגדול ולאיזה כיוון? הרי אין לה מוח באמת... אבל המציאות עולה על כל דמיון
- יהוסף יעבץ
- פורסם ב' חשון התשפ"ה
מחקר חדש שהתפרסם בחודש האחרון מגלה כי פטריות יכולות לקבל החלטות, לזהות צורות ולהיות בעלות כישורי פתרון בעיות.
האם יתכן שלפטריות יש אינטליגנציה? חוקרים מאוניברסיטת טוהוקו ומקולג' נאגאוקה ביפן בדקו את הנושא על ידי מעקב אחרי כיוון ההתפשטות של פטריות, שלמרבה הפלא התברר כי הוא מתחשב באופציה העתידית של גידול, התלויה בקיר פלסטיק שאין להם שום דרך לדעת על קיומו באמצעים ביולוגיים מובנים.
החוקרים כותבים כי זה עשוי להישמע כסרט בדיוני, אולי סרט ילדים – פטריה שחושבת לאן כדאי לגדול ולאיזה כיוון? הרי אין לה מוח באמת... אבל המציאות עולה על כל דמיון.
"תופתעו לגלות כמה פטריות מסוגלות לעשות", אומר יו פוקאסאווה (Yu Fukasawa) מאוניברסיטת טוהוקו. "יש להן זיכרונות, הן לומדות והן יכולות לקבל החלטות. למען האמת, ההבדלים באופן שבו הן פותרות בעיות בהשוואה לבני אדם הם מפעימים".
הדרך שבה פטריות גדלות היא על ידי שחרור נבגים. הנבגים נהפכים לקורים ארוכים המתפשטים מתחת לאדמה. אנחנו שמים לב בדרך כלל בעיקר לפטריה ולמראה שלה, אבל מתחת לפני השטח יש רשתות ענק של נבגים, שמחוברות זו לזו בקורים. הרשת הזו משמשת כמו מוח. הפטריות מעבירות מידע זו לזו. תחתוך את הרשת – והמידע יפסיק לעבור.
המידע שבו משתפות הפטריות אינו החדשות האחרונות מן הפוליטיקה, אלא אזורי גידול אפשריים. במחקר המדובר גדלו פטריות ספציפיות שגדלות על גבי עצים רקובים, ונבדק כיצד הפטרייה בוחרת להתפשט. חלק מהפטריות הושמו בתוך כלוב קטן בצורת עיגול, וחלק בתוך כלוב בצורת שתי וערב.
הגדילה של הפטריות לא היתה שווה, כפי שניתן היה לצפות מגדילה אקראית. הפטריות בשני סוגי הכלובים גדלו בצורות שונות, המתאימות לשטח הגידול העתידי שלהן. כאשר הפטרייה מתחילה לגדול היא עדיין לא נתקלת במכשול, אבל מראש, בכלוב בצורת שתי וערב, היא בחרה לשלוח את הנבגים לפטריות חדשות לכיוון הפינות, הנקודה הרחוקה ביותר שמאפשרת לחלוש על יותר מקורות אנרגיה.
אבל בכלוב העגול התפשטו הפטריות בצורת עיגול סימטרי, כאילו (או לא כאילו...) הן רואות את צורת הכלוב ומתאימות את עצמן לגדילה עגולה.
הממצאים האלו מצביעים על כך שפטריות מסוגלות לא רק לאסוף מידע על סביבתן, אלא גם להתאים את דפוסי הגדילה שלהן בהתאם. נראה היה שרשת הנבגים מתקשרת על פני כל המבנה שלה, ומקבלת החלטות לגבי היכן לגדול בהתבסס על פריסת הסביבה שלה.
המחקר הזה מצטרף לכמות הולכת וגדלה של עדויות המצביעות על כך שאורגניזמים חסרי מוח יכולים להפגין צורות של אינטליגנציה. בעוד שבאופן טבעי אנו מייחסים אינטליגנציה ותכנון לבעלי חיים, ובפרט בעלי חיים עם מערכת עצבים מורכבת, מחקר זה מצביע על כך שהאינטליגנציה יכולה להתבטא בדרכים שונות, ולא רק אצל בעלי חיים מפותחים. במקרה של הפטריות, נראה כי האינטליגנציה שלהן נעוצה ביכולתן לעבד מידע סביבתי ולקבל החלטות המועילות לאורגניזם בכללותו.
"ההבנה שלנו לגבי העולם המסתורי של הפטריות עדיין מוגבלת", מודה פוקאסאווה. "אנחנו יודעים הרבה יותר על צמחים ובעלי חיים מאשר על פטריות. אבל המחקר הזה שופך אור על האינטליגנציה החבויה בתוך האורגניזמים הללו, וכיצד תהליכי קבלת ההחלטות שלהם תורמים למערכות אקולוגיות רחבות יותר".
ככל שהחוקרים ממשיכים להתעמק בעולם הפטריות, אנו עשויים למצוא דוגמאות מרשימות אף יותר של אינטליגנציה באורגניזמים שנראים במבט ראשון הכל מלבד מורכבים.
שוב רואים אנו כיצד בכל בריה הכי קטנה של הקב"הבעולם יש חכמה עצומה, יש תכנון ומחשבה, ותכונות המאפשרות לצמח או לבעל חיים להתפתח בצורה הטובה ביותר עבורו.