לומדים מוסר
חסד, ובתמורה – עוגמת נפש. מה עושים?
האם לנזוף במי שמפריע, או לוותר, כי ההפרעה היא לשם חסד?
- הידברות
- פורסם ב' חשון התשפ"ה
סיפור המקרה
השעה היתה שתים עשרה וחצי בלילה. קולות של גרירת חפצים שברו את הדממה העמוקה שהשתררה לא מזמן בבניין. שני אנשים סוחבים ספסלים במעלה המדרגות אל הגמ"ח של לוינשטיין, ותוך כדי כך מקימים רעש לא קטן. הם דפקו על דלת ביתם, אך הדלת לא נפתחה. בשעת בוקר מוקדמת יצא יואל לוינשטיין מביתו, וראה ערמות ספסלים אשר עמדו בפתח הבית. "מיד לאחר התפילה אכניס אותם הביתה", חשב בלבו, ומיהר לדרכו. חצי שעה לאחר מכן פתחה אשתו תמר גם היא את הדלת. היא ראתה את הספסלים, וכעס מילא את לבה. מדוע מתנהגים אנשים בחוסר התחשבות כזו? הנה, עכשיו בעלה יצטרך לסחוב את כל הספסלים לבדו לחדר המיועד לכך. ודאי היה כאן גם רעש בלילה, שהפריע לשכנים. בהחלטה של רגע פנתה תמר אל הטלפון, וחייגה למשפחה ששאלה מהם ביום האתמול את הספסלים. היא לא בררה יותר מדי במילים, ונזפה בהם קשות על התנהגותם. האם לדעתכם גברת תמר נהגה כראוי? האם היתה צריכה להימנע מלהוכיח, ולהסתפק בלדון אותם לכף זכות?
תשובה
למען טובת הגמ"ח, כדאי להעיר לאנשים אשר נהגו בצורה לא ראויה, כדי שלא יגרמו בהתנהגותם לסגירת הגמ"ח. מובן שצריך להוכיח באופן ראוי, כדי שהתוכחה תשיג את מטרתה. כאשר אדם מתבונן ומפנים לעצמו כי אף אדם לא יכול לעשות לו רע, אלא אם כן נגזר עליו כן מאת הקב"ה, הוא לא ירגיש שהיה פה משהו אישי כלפיו מצד אותו אדם וממילא יקל עליו להוכיחו כראוי. בדרך כלל, תוכחה שבאה מתוך רוגז לא משיגה את מטרתה, וכדברי חז"ל: "דברי חכמים בנחת נשמעים". תוכחה בעין טובה יכולה להיאמר, למשל, כך: "אנחנו מעריכים את העובדה שמיהרתם להחזיר את הספסלים, כדי שלא יינזקו אחרים שירצו לשאול אותם. אך אנו מבקשים כי בפעם הבאה לא תחזירו את הספסלים בשעה כה מאוחרת, כדי לא להפריע לשכנים".
כדאי שאדם אשר ברשותו גמ"ח, ייקח בחשבון מראש שהוא עלול לקבל את חפציו המושאלים עם נזק, או בשעות לא סבירות, תוך כדי עגמת נפש רבה. אנשים אשר לא מסוגלים להימנע מכעס במקרים אלה, עדיף שלא יפתחו גמ"ח. במדרש מובא כי הקב"ה הזהיר את משה ואהרן כי קיבלו את תפקיד המנהיגות, ועליהם לדעת כי ישראל עלולים להכעיס אותם.
במקרה הנידון בסיפור נמליץ לגברת תמר לחשוב כיצד למנוע תקלה זו בעתיד. למשל, בשעת ההשאלה להציג תקנון מסוים, הכולל שעות החזרה אפשריות, או תיאום טלפוני איתם לגבי מועד ההחזרה.
תרגיל שבועי למשפחה
כל אחד מבני הבית יקבל על עצמו בלי נדר לבצע במשך השבוע הבא חסד עם כל אחד מבני הבית (דוגמאות: חיוך, עזרה כלשהי וכו'). בליל שבת הבא כל אחד יספר איך הצליח במשימתו במשך אותו שבוע.
מתוך הספר "חובת האדם בעולמו - סוגיות במוסר ובמידות לכל המשפחה". לרכישת ספרי הסדרה היכנסו להידברות שופס או חייגו 073-222-1250