בריאות ותזונה
מתעוררים עם כוס קפה ביד? יכול להיות שאתם בבעיה
אם אתם נוהגים לשתות קפה בשעה מוקדמת, כדאי שתקראו את זה קודם: מחקרים חדשים מוכיחים ששתיית קפה בשעה מוקדמת עלולה לעורר בעיות
- יצחק איתן
- פורסם ג' חשון התשפ"ה
(צילום: shutterstock)
מתעוררים ורצים מיד להרתיח מים לקפה? אולי כדאי שתחשבו שוב. מחקרים מראים שכוס קפה מוקדמת מדי עלולה דווקא לשבש את רמות הערנות, והמלצת המומחים היא להמתין לפחות שעה מהרגע שבו אנחנו קמים ועד שתיית הכוס הראשונה.
לדברי רקס איסאפ, מומחה לשינה בHappy Beds-, שתייה מוקדמת של קפה עלולה לנטרל את השפעת הקורטיזול – ההורמון שמסייע לנו להתעורר באופן טבעי. שתיית הקפה הראשון אחרי כשעה מסייעת לשמור על רמת הערנות לאורך היום.
בשעות הבוקר המוקדמות, הגוף נמצא במצב של רמות קורטיזול גבוהות, הורמון שמקושר לערנות ומכין את הגוף לפעילות. צריכת קפאין בזמן זה עלולה להפחית את יעילות הקורטיזול וליצור עם הזמן סבילות לקפאין, מה שמחייב את הגוף לצרוך יותר כדי להגיע לאותה רמת ערנות.
לגבי שתיית קפה בערב, כאן ממליץ איסאפ להימנע משתיית קפה לפחות שש שעות לפני השינה, כיוון שהקפאין חוסם את קולטני האדנוזין – חומר כימי שהמוח מייצר כדי לעודד עייפות. חוקרי שינה מאוניברסיטת מישיגן מצאו כי קפאין ששתו עד שש שעות לפני השינה השפיע לרעה על משך ואיכות השינה.
מצד שני, צריכת קפה יכולה לספק יתרונות בריאותיים מגוונים, מעבר לאנרגיה המידית שהוא מעניק. מחקרים מצביעים על כך ששתייה מתונה של קפה (בין שלוש לחמש כוסות ביום) עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות כרוניות כמו סוכרת מסוג 2, מחלות לב, מחלות כבד ואף סרטן המעי הגס. כמו כן, לקפה השפעות חיוביות על תפקודי המוח, כולל סיוע בהפחתת הסיכון להתפתחות מחלות כגון פרקינסון ואלצהיימר. נמצא כי המרכיבים הפעילים בקפה, כמו נוגדי חמצון ופוליפנולים, מפחיתים דלקות ומגנים על תאי הגוף מפני נזקי הזמן והסביבה.
בנוסף, נמצא כי צריכת קפה עשויה להיות מקושרת להפחתת הסיכון למוות מוקדם ממחלות שונות. במעקב ארוך-טווח, שתיית קפה סייעה בהפחתת הסיכון למוות מכל סיבה שהיא, מה שמיוחס ככל הנראה ליכולת הקפה להפחית דלקות ולהגביר את רגישות התאים לאינסולין. עם זאת, יש להימנע מצריכה מוגזמת של קפאין לאנשים הרגישים להשפעותיו, שכן היא עלולה להוביל לתופעות לוואי כמו עלייה בלחץ הדם, חרדה וקשיי שינה.