לומדים מוסר
כשמתלבטים מה לעשות – הפרט הזה יעזור לנו לבחור נכון
מדוע מידת הבושה הכרחית לפני כל פעולה שאנחנו עושים? "ואם היו כל מעשיהם שעשו מנעוריהם, וכל הדברים שדברו, וכל המחשבות שחשבו גלויים וידועים לכל אדם – היו מתביישים בושה גדולה מאוד"
- אמיתי חניה
- פורסם ד' חשון התשפ"ה
(איור: shutterstock)
הציטוט היומי
"דבר ידוע וברור, אשר כל העולם עושים עניינים רבים בסתר, וכן מדברים בדברים רבים בסתר וחושבים מחשבות רבות, ואין חוששין כלל רק שלא יודעו העניינים. ואם היו כל מעשיהם שעשו מנעוריהם, וכל הדברים שדברו, וכל המחשבות שחשבו גלויים וידועים לכל אדם – היו מתביישים בושה גדולה מאוד.
כל שכן וכל שכן שצריך להתבייש לפני הקדוש ברוך הוא, המשקיף אל הלבבות, ורואה המחשבות, ויודע כל המעשים והדברים והמחשבות שעשה האדם כל ימיו, ואין לפניו שכחה – שצריך להתבייש לפניו ולהיכלם".
(אורחות צדיקים פרק ג', שער הבושה).
משמעות הציטוט
מחבר הספר "אורחות צדיקים" מציג רעיון עמוק על הצורך בבושה וברגישות כלפי מעשינו הפנימיים, מתוך הכרה במודעותו של ה' לכל מעשה, דיבור ומחשבה שלנו.
המחבר מציין כי בני אדם נוהגים לבצע פעולות רבות בסתר, וכן לשוחח ולחשוב דברים שונים מבלי שאחרים יידעו על כך, כי העיקר הוא שהדברים יישארו נסתרים ולא יחשפו לעיני כל. אך אם כל מעשיהם ומחשבותיהם הפנימיות היו מתגלות, הם היו חווים בושה גדולה מאוד.
לאחר מכן המחבר מעמיק ומסביר שהבושה הזו אמורה להתעורר ביתר שאת כלפי ה', שהוא רואה את כל לבבות האדם ומחשבותיו, ואין לפניו הסתרה. כל מעשה, דיבור ומחשבה ידועים וגלויים לפניו, וכלום אינו נשכח. משום כך, יש לנהוג בכבוד וברגישות כלפי ה', מתוך הבנה שהוא רואה את כל מעשינו, גם את אלו שאנו חושבים שאין להם עדות.
הקטע מדגיש את חשיבות הבושה הבריאה כדרך להנחות את התנהגות האדם ולשמור על יושרה פנימית, מתוך הכרה בקיומו של הקב"ה, רואה הנסתרות.
הרב שניר גואטה עם עצות מועילות לחיזוק המידות הטובות, בפרט בין אדם לחבירו. הרצאה שחייבים לשתף
כמה מילים על המחבר
זהות מחברו של "אורחות צדיקים" אינה ידועה. על פי השערות שונות, נכתב סביב שנת ה'ר' (1440). התמקדותו העיקרית היא בתיקון המידות, כלומר בעבודה על שיפור תכונות האדם והנהגותיו, שנחשבות יסוד חיוני בעבודת ה' ובקיום המצוות. הספר מחולק לפרקים המוקדשים למעלה מ-20 מידות שונות, לצד נושאים חשובים נוספים כמו לימוד תורה, יראת שמים ותשובה.