בריאות ותזונה
איך להרים את מצב הרוח בחורף? 6 דרכים טבעיות שיעזרו לך להרגיש טוב יותר
החורף, עם הימים הקצרים והטמפרטורות הנמוכות, משפיע ישירות על מצב הרוח שלנו. תופעה זו מוכרת בשם "דכדוך חורף", ומאופיינת בתחושת עייפות, חוסר אנרגיה, דכדוך ואף דיכאון קל. האם יש לכך פתרון, ומה אפשר לעשות ממש עכשיו כדי להרים את מצב הרוח? חורפי ושמח
- אורית גרוסקוט
- ג' חשון התשפ"ה
דכדוך חורף נחשב לאחת מההפרעות העונתיות השכיחות. מחקרים מצביעים על כך שאחוז ניכר מהאוכלוסייה, בעיקר באזורים עם חורף קר וחשוך, חווה תסמינים של דיכאון בעונה זו. מחקר שנערך באוניברסיטת הרווארד הראה כי השפעת החורף על המוח נגרמת ממחסור באור שמש. מחסור זה גורם להפרת האיזון ברמות המלטונין והסרוטונין בגוף, שני הורמונים שאחראים לתחושת שמחה ולוויסות השינה. מדענים ברחבי העולם ערכו מחקרים שמצביעים על כך שלא מדובר רק בתחושה רגעית, אלא במצב ממשי, שנגרם בעקבות שינויים ביולוגיים במוח.
כדי להתמודד עם דכדוך חורף, החוקרים מציעים שיטות פשוטות להקלה על התסמינים ולהחזרת האנרגיה. הנה כמה מהן:
- אכלו תפוז
כמה פשוט, ככה יעיל. תפוזים, קלמנטינות ואשכוליות מלאים בוויטמין C ומרעננים במיוחד. ויטמין C תורם לתחושת ערנות ומוריד עייפות, במיוחד בימים קרים וחשוכים.
- טיפול באור, או פוטותרפיה
טיפול באור הוא אחד הפתרונות המרכזיים המומלצים להפרעה עונתית. מחקר שנערך באוניברסיטת מישיגן מצא כי חשיפה לאור מלאכותי המדמה את אור השמש במשך 20-30 דקות ביום יכולה לשפר משמעותית את מצב הרוח, ולהפחית תסמינים של דיכאון חורפי.
קימה מוקדמת בשעות החורף, וכתוצאה מכך הגדלת השעות שבהן אתם חשופים לאור שמש טבעי (גם אם מועט), יכולה לסייע גם כן. השתדלו לקום מוקדם יותר בחורף, וכמובן לאזן ולהקדים מעט את שעות השינה.
- פעילות גופנית
לא אוהבים להתעמל? חבל. מחקרים נוספים מצביעים על כך שפעילות גופנית יכולה להיות כלי יעיל להעלאת מצב הרוח, גם בימים קרים ואפורים. מחקר שנערך במכון קרולינסקה בשבדיה הראה כי אפילו הליכה קצרה בשעות היום תורמת לשחרור אנדורפינים, הורמונים שאחראים לתחושת שמחה ורוגע. נסו לעשות תרגילים פשוטים שמתאימים לכם בבית, או פשוט לצאת לטיול קצר של 10 דקות. זו דרך מצוינת להתחמם ולהכניס שמחה ללב.
- קחו ויטמינים
גם אם במשך הקיץ הסתדרתם בלי נטילת וויטמינים, יתכן שהחורף יגרום לכם להתחיל לקחת. כיוון שבחורף החשיפה לשמש מועטת, רמת ויטמין D בגופנו יורדת, דבר שמשפיע ישירות על מצב הרוח. מחקר שנערך באוניברסיטת טורונטו הראה כי נטילת תוספי ויטמין D במהלך החורף משפרת את מצב הרוח ורמות האנרגיה. המינון המומלץ משתנה מאדם לאדם. כדאי להתייעץ עם רופא או מומחה בתחום.
- אכלו בריא (או לפחות הוסיפו קצת ירקות ופירות)
למזון שאנחנו צורכים יש השפעה על מצב הרוח. חוקרים מצאו כי תזונה עשירה בפירות, ירקות ושומנים בריאים, לצד הפחתה במזונות מעובדים, תורמת לתחושת רוגע ושמחה. מזונות מומלצים להפחתת הדכדוך הם: פירות יער, בננות, אגוזי מלך, שוקולד מריר איכותי, תה ירוק, חליטות צמחים כמו קמומיל ולואיזה.
- ריחות טובים
שמנים אתרים של לבנדר, מנטה והדרים יכולים לשנות את האווירה. שמן לבנדר מרגיע ועוזר להפחתת מתחים, שמן מנטה מחייה את החושים ושמני הדרים כמו תפוז ולימון ידועים כמעלים את מצב הרוח. השתמשו במבער, או פשוט טפטפו כמה טיפות על כרית השינה שלכם. רכשו שמנים אתרים איכותיים מחברות מוסמכות, ולא תחליפים כימיים זולים. ההבדל ניכר.
דכדוך חורף הוא תופעה מוכרת שאינה רק תחושה רגעית, אלא מצב פיזיולוגי ממשי. עם זאת, הבשורה הטובה היא שישנן דרכים רבות לשפר את התחושה. בעזרת כמה טיפים פשוטים ניתן להקל על תסמיני הדכדוך, ולהכניס קצת אור ושמחה לעונה הקרירה.
איזה טיפ מתאים לכם יותר מכל? כתבו לנו בתגובות.