בריאות ותזונה
למה חתך מנייר כואב יותר מכל פצע אחר? הסוד מאחורי הכאב
חתך קטן מנייר יכול לגרום לכאב צורב שלא עוזב. מהו הסוד המדעי שמסתתר מאחורי התופעה המציקה הזו?
- שירי פריאנט
- פורסם ה' חשון התשפ"ה
חתכים מנייר הם מהכואבים והמסתוריים ביותר. כל אחד מאיתנו חווה את זה לפחות פעם אחת – פיסת נייר תמימה שגרמה לכאב חד ומטריד, הרבה מעבר למה שציפינו. למה חתך כל כך קטן ושטחי גורם לכל כך הרבה כאב? הנה ההסבר המדעי.
חתך קטן, כאב גדול: איך זה עובד?
כדי להבין את מקור הכאב החריף של חתך מנייר, צריך להכיר מעט את המבנה של העור. העור שלנו מכיל שכבות שונות של תאים וקצוות עצבים רגישים. קצוות העצבים מתפקדים כ"חיישנים" לכאב, וחתך מדויק כמו זה של נייר יכול לפגוע בהם. יתרה מכך, החתך חותך רק את שכבת העור העליונה, שהיא בעלת קצוות עצבים רגישים במיוחד לכאב, בניגוד לפציעות עמוקות יותר, שבהן חלק מקצוות העצבים עשוי להיפגע ולהקטין את תחושת הכאב הראשונית.
נייר – לא מה שחשבתם
נייר אולי נראה חלק למגע, אבל תחת מיקרוסקופ מגלים שהוא בנוי מסיבים קטנים בעלי קצוות חדים. כאשר נייר חותך את העור, הוא אינו פועל בעדינות – הסיבים שלו משאירים קצוות מחוספסים וקרועים על פני העור. זה גורם לכאב עז ולפצע שיכול להמשיך להכאיב גם לאחר זמן מה, כשהוא נחשף לאוויר ולחיידקים.
החשיפה לאוויר ולגורמי זיהום
לאחר שאנו נחתכים מנייר, הפצע נותר פתוח וחשוף לאוויר – דבר שמעצים את תחושת הכאב. תחושת הצריבה שמלווה את החתכים הללו נובעת מכך שהפצע נחשף לאוויר, לחיידקים ולחומרים בסביבה, מה שמגרה את העצבים ויוצר אי-נוחות נוספת. עור הידיים שלנו, שבו בדרך כלל מתרחשים החתכים האלה, חשוף לעתים קרובות לחומרים כמו אלכוהול, סבון או אפילו מים, והחומרים הללו מגבירים את תחושת הצריבה.
המוח מגיב: התגברות תחושת הכאב
הידיים שלנו הן אחד האזורים הרגישים ביותר בגוף. המוח יודע שהידיים חשובות במיוחד לשימושים יומיומיים, ולכן הוא "מקדיש" להן תשומת לב מיוחדת. הכאב הצורב של חתך מנייר לא נגרם רק מהפציעה עצמה, אלא גם מהאופן שבו המוח מגיב אליו – כשאנחנו נפגעים באצבע או בכף היד, המוח שולח אותות עזים כדי להגן על האזור, מה שמגביר את תחושת הכאב.
איך אפשר להקל על הכאב?
הכאב של חתך מנייר יכול להימשך זמן רב, אך ישנם מספר דברים שניתן לעשות כדי להקל עליו. חיטוי הפצע בעדינות (למרות הצריבה), כיסוי הפצע בתחבושת קטנה, ואפילו מריחת קרם לחות עשויים לעזור לרכך את תחושת הכאב ולהגן מפני חשיפה מיותרת לאוויר ולזיהומים.
החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>