בריאות ותזונה
אובחנתם עם סוכרת? כך תשפרו את איכות החיים שלכם
סוכרת היא מחלה נפוצה, ועם טיפול מתאים וניהול נכון ניתן להמשיך לחיות חיים שלמים ובריאים. לחיות עם סוכרת: מדריך מעשי לשיפור איכות החיים
- ד"ר דור דביר
- ה' חשון התשפ"ה
אבחון סוכרת מהווה נקודת מפנה דרמטית בחיי האדם. מעבר להתמודדות עם מחלה כרונית, האבחון מעלה גם לא מעט חששות ושאלות לגבי העתיד. עם זאת, חשוב לזכור כי סוכרת היא מחלה נפוצה, ועם טיפול מתאים וניהול נכון ניתן להמשיך לחיות חיים שלמים ובריאים. גישה טיפולית מקיפה, שמתחשבת לא רק במצב הרפואי אלא גם בצרכים הרגשיים והחברתיים של המטופל\ת והמשפחה, היא המפתח לשיפור איכות החיים.
החשיבות של אבחון מוקדם
אבחון מדויק ומקיף של סוכרת הוא צעד קריטי בשליטה על המחלה. גילוי מוקדם מאפשר התערבות טיפולית מהירה, ומקטין באופן משמעותי את הסיכון לסיבוכים עתידיים. כדי להבין את הסוכרת לעומק, חשוב להתייעץ עם רופא המשפחה או יועץ סוכרת שיסבירו את סוגי הסוכרת השונים, בין אם זו סוכרת 1 המכונה גם "סוכרת נעורים", סוכרת 2 המכונה גם "סוכרת של המבוגר", וסוכרת היריון. כמו גם, חשוב לדעת את גורמי הסיכון וההשלכות ארוכות הטווח של המחלה. בנוסף, סדרת בדיקות דם מקיפה, הכוללת מדדים כמו רמות HbA1c, רמות גלוקוז בזמן צום, פרופיל שומנים, תפקודי כליות ועוד, תאפשר הערכה מדויקת של חומרת המחלה וזיהוי גורמי סיכון נוספים.
שמירה על אורח חיים בריא
לאחר אבחון הסוכרת, מומלץ לנהל אורח חיים בריא באופן מקיף. תזונה מאוזנת, פעילות גופנית סדירה, ניהול מתח ושינה טובה הם מרכיבים חיוניים לטיפול. בשל כך, מומלץ להתייעץ עם גורמי מקצוע במרפאה שילוו את המטופל/ת לאורך כל התהליך.
בין אנשי המקצוע ניתן למצוא את אחות הסוכרת שתעניק הדרכה מקיפה במגוון נושאים כגון: מדידת סוכר בדם באופן עצמאי, התמודדות עם מצבי סוכר נמוך (היפוגליקמיה), החשיבות של בדיקות כפות הרגליים, ביצוע בדיקה עצמית יומית וניהול הסוכרת בזמן מחלה או נסיעות.
מומלץ גם לפנות לדיאטנית קלינית שמומחית לסוכרת, שתוכל לסייע בבניית תפריט מותאם אישית, תוך הבנה של צרכי המטופל/ת והתחשבות בהעדפות התזונתיות והמצב הבריאותי האישי. במידה ויש צורך, היא תוכל גם לסייע בתהליך של ירידה במשקל כדי לשפר את איזון הסוכר, ובכך להפחית גם את הצורך בתרופות.
בשל החשיבות של עיסוק קבוע בפעילות גופנית שמותאמת אישית למטופל/ת, חשוב להתייעץ עם פיזיותרפיסט ורופא לפני התחלת פעילות גופנית חדשה. חשוב להימנע מעישון, ולנהל מצבי מתח וחרדה שעלולים להשפיע על רמות הסוכר, כל אחד בדרך שהוא רואה לנכון, ובין היתר גם באמצעות תרגילים שונים כמו יוגה, מיינדפולנס וטכניקות הרפיה ורגיעה שונות.
טיפול תרופתי מותאם אישית
ישנן מגוון דרכים המוצעות כיום לטיפול בסוכרת בהתאם לסוג ולחומרת המחלה, ביניהן ניתן למצוא תרופות שנלקחות דרך הפה ואינסולין בהזרקה. כמו כן, יש צורך במעקב רפואי סדיר והתאמת הטיפול בהתאם לצרכים המשתנים של המטופל/ת.
טכנולוגיות מתקדמות
הטכנולוגיה משחקת תפקיד חשוב בניהול מחלת הסוכרת. משאבות אינסולין ומדי סוכר רציפים ללא דקירות המחוברים לאפליקציה הם דוגמאות לכך. טכנולוגיות אלו מאפשרות התאמה אישית גבוהה יותר של הטיפול, ומסייעות לשמור על איזון טוב יותר של רמות הסוכר ועל מתן האינסולין. עם זאת, חשוב לבחור את הטכנולוגיה המתאימה ביותר לצרכים האישיים ולסגנון החיים של כל מטופל/ת. לכן, מומלץ להתייעץ עם רופא לפני אימוץ טכנולוגיה חדשה, על מנת שהוא יוכל להסביר את היתרונות והחסרונות של כל טכנולוגיה.
היבטים רגשיים
בדומה למחלות כרוניות אחרות, התמודדות עם מחלת הסוכרת עלולה להיות מאתגרת לא רק בפן הפיזי אלא גם בפן הנפשי. על מנת להתמודד עם האתגרים הרגשיים הכרוכים בסוכרת, מומלץ לפנות לאנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש, או להצטרף לקבוצות תמיכה. שתי אפשרויות אלו, יכולות לספק תמיכה רגשית חשובה ולסייע בהתמודדות עם הקשיים הנפשיים.
מניעת סיבוכים
כדי להימנע מסיבוכים עתידיים של המחלה, חשוב מאוד לבצע בדיקות תקופתיות מקיפות באופן קבוע, כמו גם ניטור של רמות הסוכר לפי המלצות הצוות הרפואי, ניטור זה מתאפשר בין היתר בעזרת מד סוכר רציף ללא דקירות המסייע בשמירה על איזון רמות הסוכר. בדיקות אלו חיוניות לגילוי מוקדם של סיבוכים אפשריים בעיניים, ברגליים ובמערכות הגוף השונות כמו בעיות נוירולוגיות בכלי דם ובלב. גילוי מוקדם של הבעיות מאפשר טיפול יעיל ומניעת החמרה ותקשורת פתוחה ושוטפת עם רופא המשפחה וצוות המטפלים חשובה ביותר בכדי להבטיח טיפול מיטבי ושמירה על איכות חיים גבוהה.
זכרו, אבחון סוכרת אינו גזר דין. עם טיפול נכון, הקפדה על אורח חיים בריא ושותפות פעילה בתהליך, ניתן לנהל את המחלה ביעילות ולחיות חיים מלאים ובריאים. התמקדו במה שאתם יכולים לעשות כדי לשמור על בריאותכם ואיכות חייכם. עם הזמן, תגלו שניהול הסוכרת הופך לחלק טבעי משגרת יומכם. ומעל הכל, אל תהססו לשאול שאלות ולבקש עזרה.
ד"ר דוד דביר הוא מומחה ברפואת משפחה ומנהל רפואי, יועץ לטיפול בסוכרת והשמנה במאוחדת