הלכה ומצוות
מה מברכים על ג'חנון? באיזה יין עדיף לקדש אישה? והאם חובה למנות תלמיד חכם שינהיג קהילה?
מקבץ הלכות מעניינות ולא ידועות #81, מתוך סדרת הספרים "מעבר למפורסם"
- הרב יעקב מעברי
- פורסם ה' חשון התשפ"ה
(צילום: shutterstock)
אדם שסבל מעניות, פרץ לחנות יקרה ללא שגנב שם דבר, כדי שהשוטרים יבואו והוא יגיע לכלא, כך שיהיה לו מקום לישון וארוחות סדירות. כעת, לאחר שיצא מהכלא (בעל כרחו), האם עליו לברך ברכת הגומל?
כיון שהוא השתחרר בניגוד לרצונו – לא יברך הגומל (תשובת הרב הגאון רבי יצחק זילברשטיין שליט"א שהובאה בספר "אחת שאלתי 4" עמוד 90).
מה צריך לברך על ג'חנון אם אכל ממנו שיעור קביעות סעודה?
תלוי: אם התבשל בכלי פתוח, מברך המוציא וברכת המזון. אך אם התבשל בכלי סגור, ברכתו נשארת מזונות ועל המחיה (הליכות ברכות סימן קס"ח הלכה נ"ג עמוד רט"ו).
קטן שנעשה בר מצווה בלילה, תוך כדי אכילת מאכל שבירך עליו לפני הלילה, האם עליו לחזור ולברך עליו שוב?
אין צריך לברך שוב על אותו מאכל ("שמעתתא דמשה" פסקים וביאורים מהגאון מרן רבי משה פיינשטיין זצ"ל עמוד תמ"ו).
ראובן קנה דירה משמעון, ולאחר שנכנס לדירה, בא שמעון ואמר לו שאביו בא לו בחלום ואמר שיש מטמון בבית זה תחת מרצפת פלונית. בדקו והרימו המרצפת, ומצאו 20,000 דולר. שמעון טוען שהכסף שלו, כיוון שמכר רק את הדירה, וראובן טוען שהכסף שלו כיון שקנה את הדירה ואת כל מה שיש בה. למי הכסף שייך?
כיון שהמוכר הוא שהודיע לקונה שיש שם מטמון, ועל ידו בא המטמון בגלוי, ולולי שהודיעו מסתמא מעולם ראובן לא היה מוצא המטמון, לכן המוכר יפשר את הקונה וייתן לו חלק משמעותי (שו"ת משנה הלכות חלק י"ז סימן קל"ח).
איזה מנהג משובח יותר, לקדש אשה ביין אדום או לבן?
לקדש ביין לבן, כדי שלא להכתים את שמלת הכלה ולגרום לעוגמת נפש (שו"ת מנחת אשר חלק שני סימן ע"ט אות ב').
האם מותר להשתמש בשבת במכשיר להוצאת מים קרים שמחובר לחשמל?
ביום חול יש להוציא את תקע החשמל מהשקע ולבדוק האם כעת יוצאים מים מהמכשיר. אם יוצאים מים גם ללא החשמל – מותר להשתמש בו בשבת, כיון שהוצאת המים הינה פעולה מכנית, והמכשיר משמש כמקרר. אך אם המים לא יוצאים כעת – אסור להשתמש בו בשבת, כיון שפעולת הוצאת המים הינה פעולה חשמלית (כך הורה הרב הגאון רבי אופיר מלכא שליט"א להלכה ולמעשה).
האם מותר להיכנס לבית הכיסא עם כתבי חידושי תורה שבכיסו?
מותר, בין כשנמצאים במעטפה או שנמצאים לבדם, שדי בכך שהם בכיסו מכוסים (שו"ת ציץ אליעזר חלק י"א סימן ה').
האם יש צורך להניח דברי קודש על פי הסדר גם כאשר מניחים אותם בגניזה?
אין צריך להקפיד להכניס את דפי הגניזה בצורה מסודרת לתוך שק הגניזה (הרב ניסים קרליץ זצ"ל, הובאו דבריו בספר "גנזי הקודש" עמוד קס"ג), אך יש להקפיד לסגור את השק היטב (הגרי"ש אלישיב זצ"ל, הובאו דבריו בספר "גנזי הקודש" עמוד קס"ג אות י"ג).
כאשר רואים לפני צאת השבת את השכן שאינו שומר מצוות מנסה להתניע את רכבו אך ללא הצלחה, מחמת התרוקנות המצבר. האם מותר לומר לו: "אם תחדל מניסיונותיך, בצאת השבת אביא כבלים ואחברם לרכב שלי כדי להתניע את רכבך", כאשר בתוצאה מהצעה זו, שומר המצוות יצטרך להפסיד תפילה במניין?
למעשה החסד הזה יש מעלה של לימוד תורה, ולכן הוא יכול לבטל תפילה בציבור בעבורו (תשובת הרב הגאון רבי יצחק זילברשטיין שליט"א בשו"ת על ספר המצוות הקצר שבסוף כרך "ברכי נפשי" בראשית שאלה י').
האם קהל שלא ממנים עליהם חכם גדול בתורה שינהיגם בדרך ישרה עוברים איסור?
אכן, הם עוברים על (במדבר כ"ז, י"ז) "וְלֹא תִהְיֶה עֲדַת ה' כַּצֹּאן אֲשֶׁר אֵין לָהֶם רֹעֶה" (שו"ת מהרי"ט צהלון החדשות חלק ב' סימן קל"ג, הובאו דבריו ב"פסקים ותשובות" יורה דעה סימן רנ"א אות ט"ז).
לרכישת ספרי "מעבר למפורסם בהלכה ובאגדה" מאת הרב יעקב מעברי בהידברות שופס, לחצו כאן
החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>