חם ברשת
טרנד חדש סוחף את הרשת: האם "סחיטת מלפפון" מסוגלת לשפר את טעמו?
סביר להניח שכבר נתקלתם בימים האחרונים בטרנד, שבו אנשים סוחטים את המים מהמלפפון כדי לקבל טעם טוב יותר – אבל האם זה באמת עוזר?
- יצחק איתן
- ה' חשון התשפ"ה
(צילום: shutterstock)
מי שגלש בימים האחרונים ברשתות החברתיות, כנראה נתקל בטרנד חדש: אנשים סוחטים מלפפונים. הטרנד נקרא "חליבת מלפפונים", והוא נוצר אחרי שרבים טענו ששיטה זו עשויה לשדרג את טעם המלפפון. בשבועות האחרונים, השמועה החלה להתפשט ברשתות החברתיות לפיה אם סוחטים את הירק, אפשר להפריש ממנו חומר לבן שמעניק לו טעם מריר. ישנם אנשים המאמינים בשיטה הזו, בעוד אחרים מפריכים אותה וטוענים כי הניסוי לא הצליח.
האם הטכניקה הזו באמת משנה את טעמו של המלפפון? ד"ר קארן רג'אן, מנתח בשירות הבריאות הלאומי הבריטי, צבר פופולריות עם הסברים מדעיים על הנושא הזה, ובעיקר לאחר שהסביר בסרטון ברשתות מה קורה כשמשפשפים מלפפונים. הוא מתאר את המלפפון כ"בלון מים ירוק" שכולל למעלה מ-95% מים, אך גם חומרים מזינים וכימיקליים. בין אלו נמצא חומר מריר בשם Cucurbitacin שנמצא במשפחת הדלועים, הכוללת גם קישואים ודלעות.
הרופא מוסיף כי התרכובות המרות משמשות את הצמח כמנגנון הגנה מפני טורפים. "כאשר הצמח נפצע, הקצף הלבן הזה משתחרר כדי להרתיע בעלי חיים מלאכול אותו", הוא מסביר. ובכל זאת, טעם המרירות לא צריך להרתיע אתכם מהמלפפון, שכן הוא מכיל תכונות אנטי דלקתיות ונוגדי חמצון. בנוסף, מדובר במזון דל קלוריות, מה שמסייע בשמירה על משקל גוף תקין.
לגבי השאלה אם חליבת המלפפון יכולה לשפר את טעמו, ד"ר רג'אן טוען כי התשובה שלילית. הוא מדגיש שהמרכיבים המרירים ממוקמים בעיקר בקליפת המלפפון, ולא בבשר עצמו. "אם אתם באמת לא אוהבים טעמים מרים, הדרך הטובה ביותר היא לקלף את המלפפון, אבל כך תפסידו הרבה מהערכים התזונתיים", הוא מוסיף.
בטרנד הוויראלי, אנשים מדגימים כיצד הם חותכים את קצה המלפפון ומשפשפים אותו, עד שנחשף החומר הלבן. אתר שסיקר את הנעשה טוען שהטריק הזה קיים כבר זמן רב, ומאשר שהחומר המריר נמצא לרוב בקליפת המלפפון, כמו גם בעלים, גבעולים ושורשים – רכיבים שאינם נצרכים בדרך כלל.
מניסיון של עורכי האתר, הטעם אכן משתנה אחרי החליבה, עם תוצאה של "מלפפון טרי במיוחד וכמעט מתוק". אך הם מדגישים כי מה שגורם למלפפון להיות מתוק יותר הוא למעשה קליפתו. בנוסף, מלפפונים מסחריים לרוב מכילים רמות נמוכות יותר של Cucurbitacin בהשוואה למלפפונים טריים.