פרשת לך לך
פרשת לך לך: שלושה שלבים במסע הכיבוש של ארץ ישראל
למושג "ארץ ישראל" יש משמעות רוחנית. במקביל לשלושת השלבים בכיבוש הארץ בגשמיות ישנם גם שלושה שלבים רוחניים, ולכל אחד מהם עבודת ה' המיוחדת לו
- רויטל יצחקי
- פורסם ה' חשון התשפ"ה
פרשתנו פותחת בציוויו של הבורא יתברך לאברהם אבינו שילך לארץ ישראל. ארץ ישראל נבחרה במיוחד על ידי הקב"ה להיות הארץ המובטחת לנו, ואחד מסימני הגאולה הוא קיבוץ הגלויות של עם ישראל בארץ ישראל על ידי מלך המשיח, כפסק דין הרמב"ם: "ובונה מקדש ומקבץ נדחי ישראל".
שלושה שלבים בכיבוש ארץ ישראל
קיימים שלושה שלבים בהתיישבות העם בארץ ישראל, וכל שלב מייצג ענין מסוים בעבודת ה'.
1. כיבוש יריחו, המתוארת בדברי חז"ל "מנעולה של ארץ ישראל".
2. כיבוש שבעת העמים: הכנעני, החיתי, האמורי, הפריזי, היבוסי, הגרגשי והחיווי, אותם מזכירים אנו בכל יום בתפילה.
3. כיבוש ארץ ישראל המובטחת בפרשתנו בברית בין הבתרים, שטח הכולל גם את מקום העמים "קיני, קניזי וקדמוני". הכוונה לעבר הירדן המזרחי שבו גרו העמים אדום, עמון ומואב.
הכניסה ל"ארץ ישראל" בעבודת ה'
למושג "ארץ ישראל" יש משמעות רוחנית. במקביל לשלושת השלבים בכיבוש הארץ בגשמיות ישנם גם שלושה שלבים רוחניים, ולכל אחד מהם עבודת ה' המיוחדת לו.
שלושת השלבים הרוחניים שעלינו לעבור כדי לזכות לכניסה ל"ארץ ישראל" ברוחניות הם:
1. שמירת המחשבה, הדיבור והמעשה
ראשית נדרש מאתנו להיכנס ליריחו, מלשון ריח. חז"ל אומרים כי שם העיר ניתן לה בשל כך שהעיזים ביריחו היו מתעטשות מריח הקטורת שבבית המקדש. כלומר, בבקעת יריחו היו מריחים את אווירת הקדושה של בית המקדש.
משיח נקרא "מוֹרַח וְדָאִין" – הוא ידון וישפוט על פי הריח. הוא יפיץ בעולם ריח של קדושה, כי מהותו דבקות מוחלטת באלוקות. מה יוצר ריח חיובי סביב לאדם? מחשבות, דיבורים ומעשים חיוביים שלו, כמבואר בספר התניא (אגרת הקודש, עמוד קמז): "אוויר גן עדן מתפשט סביב כל אדם ונרשמים באוויר זה כל מחשבותיו ודיבוריו הטובים". המחשבה היא לבוש רוחני של הנפש, וכאשר אדם חושב מחשבות חיוביות של קדושה הוא מייצר סביבו אווירת קדושה, וכך גם ביחס לדיבור ומעשה. הכניסה הרוחנית ל"מנעולה של ארץ ישראל" פירושה, אפוא, שמירה על הלבושים של הנפש – מחשבה, דיבור ומעשה.
2. זיכוך ו"בירור" המידות
בשלב הבא נדרש מאתנו גם לזכך את המידות, הן תכונות הנפש, ו"לברר" אותן, כלומר, לברור את הטוב שבהן מהרע ולעשות בהן שימוש מועיל לעבודת הבורא. לעורר את הלב ברגשות של אהבת ה' ויראת ה', וללמוד מן הצדיק שמלבד מחשבותיו, דיבוריו ומעשיו ("יריחו") גם המידות שלו מבוררות ומזוככות.
שבע המידות הן: חסד, גבורה, תפארת, נצח, הוד, יסוד ומלכות.
בשמות שבעת העמים יש רמזים לעבודה הרוחנית הנדרשת בתיקון המידות: חיתי – מלשון פחד, יראת ה'; אמורי – מלשון אמירה, דיבורים של קדושה; יבוסי – תענוג של קדושה; גרגשי – גירוש המידות הרעות, וכן על זו הדרך.
3. הבנת המוח באחדות ה' וגדולת ה'
בזמן הגאולה נכבוש עוד שלושה עמים, קיני קניזי וקדמוני. מבחינה רוחנית, שלב זה הוא שלב כיבוש ה"מוחין בעצם". "מוחין" הם שלוש הספירות חוכמה, בינה ודעת, אלא שיש "מוחין לצורך המידות" שבהם מתקיימת עבודת ה' מאז בריאת העולם ועד עתה, ויש "מוחין בעצם" שבהם תהא העבודה בזמן הגאולה.
לסיכום, שלושת השלבים בכיבוש הארץ מייצגים 3 דרגות בעבודת השם:
1. כיבוש יריחו מייצג את כיבוש שלושת לבושי הנפש: מחשבה, דיבור ומעשה.
2. כיבוש שבעת עממים מייצג את בירור וזיכוך המידות, תכונות הנפש.
3. כיבוש שטח שלושת העמים הנוספים (קיני, קניזי וקדמוני) מייצג את המעבר מהבנה שכלית של עניין גדלות השם וההשגחה הפרטית להתקשרות מוחלטת באלוקות.
ענין זה נרמז בפרשת "לך לך": זוהי הליכה אמיתית מ"חיל אל חיל"; מ"יריחו" (קידוש לבושי הנפש שהם מחשבה, דיבור ומעשה) לכיבוש שבעת העמים (בירור וזיכוך המידות), ועד לכיבוש קיני קניזי וקדמוני כפי שהובטח לאברהם אבינו בברית בין הבתרים, שהם כנגד חוכמה בינה ודעת – מוחין בעצם (התקשרות מוחלטת באלוקות).
מעובד לפי שיעורי הרב דב מנחם דוברוסקין.