כתבות מגזין
המתכנת שגילה את הגמרא: "הרגשתי כמו רבי עקיבא, שלומד אל"ף בי"ת"
איך הפך הילד שלא ידע דבר על לימוד תורה, להייטקיסט שמפתח תוכנה מבריקה לחלוקת דפי גמרא? המתכנת אוהד קמחי משתף בסיפורו האישי שהוביל לפרויקט הייחודי
- מיכל אריאלי
- ה' חשון התשפ"ה
לסיים את הש"ס זו ללא ספק משימה לא פשוטה ומאתגרת מאוד. גם כשהיא נעשית על ידי קבוצה גדולה השותפה לכך. יש צורך בחלוקת המסכתות בין כל הלומדים (כולל מסכתות שנחשבות קשות, ורבים חוששים לקחת אותן על עצמם), יש לעקוב לאחר מכן אחרי קצב הלימוד של כל אחד, ואף לוודא שהמסכתות אכן נלמדו כנדרש.
לעובדות האלו התוודע אוהד קמחי, מתכנת במקצועו, כאשר התבקש לפני כשנה על ידי רב הקהילה שלו, להיות אחראי על חלוקת הש"ס בין מתפללי בית הכנסת. "זו הייתה הצעה מפתיעה עבור כל המתפללים", משתף קמחי, "הרב ידע שאנחנו מסוגלים לקחת את זה על עצמנו, ופשוט הנחית עלינו את ההודעה: 'נתחיל לסיים את הש"ס בקביעות, פעם בשנה'. כולנו הבנו שאנחנו לוקחים בכך על עצמנו אתגר משמעותי מאוד, אך עבורי זה היה אתגר גדול עוד יותר, כי בנוסף למסכתות שלקחתי על עצמי, גם קיבלתי את התפקיד החשוב – לנהל את החלוקה".
המסע אל הגמרא
הקשר של קמחי לגמרא אינו מובן מאליו כלל. "כילד לא ידעתי בכלל מהו לימוד ומהי גמרא, אך זכיתי לחזור בתשובה אחרי הצבא, ואז התוודעתי בהדרגה לארון הספרים היהודי", הוא מספר. "במשך שנים קינן בי רצון חזק ללמוד גמרא, אבל אף פעם לא הצלחתי להתחבר לזה. הצטערתי על כך, אך לא היה לי הרבה מה לעשות. בינתיים התקדמתי מאוד מבחינה מקצועית כשאני עובד בחברת התכנות Exlibris, ומקדם פרויקטים רבים של תכנות".
בערב הקורונה ארע שינוי בחייו של קמחי, כאשר הוא נכנס במקרה לשיעור בו נלמדה מסכת תענית, הנחשבת למסכת הקלה ביותר בש"ס. "הכל היה חדש לי, הרגשתי כמו רבי עקיבא בכיתה א'", הוא מודה, "הייתי צריך שכל דבר יסבירו לי לפרטי-פרטים, אך מאז ברוך השם הכל נפתח והפך לברור יותר. בתקופה שלאחר מכן היו ימים על גבי ימים של שהייה בבית, בשל הקורונה, ומצאתי את עצמי מתנסה עוד ועוד בלימוד הגמרא. בעקבות כך, אחרי שהסתיימה הקורונה והעולם שב להתנהל כסדרו, החלטתי לקחת על עצמי קביעות בלימוד, וכך אני משתתף בשיעור גמרא קבוע, בכל ערב אחרי העבודה".
אוהד קמחי
כשנפלה בחלקו של קמחי ההזדמנות להיות אחראי על "חלוקת הש"ס" הוא לקח על עצמו את המשימה ברצינות יתרה. בתחילה הוא השתמש בתוכנת 'אקסל' ובנה טבלאות מסודרות בהן נכתב מי לומד כל מסכת, אך עד מהרה גילה שכאשר הוא מחלק את המסכתות לפרקים זה הופך למסובך. גם במשך השנה הוא שם לב שלא נוח לחפש בכל פעם מחדש את ה'שורה' של הלומד, ולבדוק אם עמד בקצב הלימוד או שמא הדברים אינם מתקדמים כנדרש.
"הרב ידע שאני מתכנת, וכבר אז הוא אמר לי: 'תפתח לנו תוכנה קבוצתית ללימוד גמרא'. זה היה נשמע הגיוני ויעיל מאוד, אך כמובן שדחיתי את המשימה והמשכתי להסתפק ב'אקסל'. כשחילקנו את הש"ס בפעם השנייה כבר הבנתי שנדרשת כאן יוזמה של פיתוח יצירתי, וכך ניגשתי אל המלאכה, כשאני לוקח על עצמי את המשימה לפתח אתר מתאים.
"במשך כשנה עבדתי על פיתוח הפרויקט, כשאני מקדיש לכך את הזמן הפנוי היחיד שיש לי – במוצאי שבתות, כדי שזה לא יהיה על חשבון הלימוד ולא על חשבון העבודה. אחרי שנה של פיתוח, התוכנה הייתה מוכנה, ובשנה זו התחלנו להפעיל אותה בבית הכנסת שלנו, בית כנסת 'יחד באורך'".
"מטרה אחת: להגדיל תורה"
התוכנה באמת כל כך עוזרת ותורמת?
"בוודאי, בראש ובראשונה היא תורמת לי כמארגן. כי אני יכול דרך הדף המרכזי שנתון בידיי לחלק לכל אחד את המסכתות שהוא צריך ללמוד, ולראות בצורה מסודרת ופשוטה – אלו מסכתות נלקחו ואלו עדיין לא. בהמשך אפשר לראות גם את קצב הלימוד הכללי – כמה אחוזים נלמדו, וכמה עוד נותרו לנו. בלחיצת כפתור אני גם יכול ליצור קשר עם כל אחד מהלומדים באופן בו הוא מבקש – שיחה טלפונית, הודעה או ווטסאפ, וכן יש עוד כלים נוספים שמסייעים מאוד לארגון הנושא".
בשונה מהמארגן, יש את הלומדים, שלדבריו של קמחי, אינם חשופים אל המידע המרוכז, אלא לכל אחד מהם ישנו קישור אישי, דרכו הוא רואה את מצב הלימוד שלו בלבד, ואף מקבל המלצות בנוגע לחלוקת החומר בהתאם לימים שנותרו לו, לצד גרף שממחיש לו את מצבו.
האם התוכנה הזו יכולה להתאים ללומדים נוספים, או שהיא מותאמת לכם בלבד?
"בוודאי שהיא יכולה להתאים, שכן מלכתחילה בניתי אותה באופן שיתאים לכל הרכב שהוא המעוניין לסיים את הש"ס, בין אם מדובר בקבוצה קטנה של בני משפחה, או בישיבה עם מאות תלמידים שמעוניינת לסיים את הש"ס כמה פעמים, או בכל קבוצה אחרת. המטרה היחידה של המערכת היא להגדיל תורה ולהאדירה, אין כאן שום מטרת רווח, וכל מי שמעוניין מוזמן ליצור איתי קשר במייל ואדאג בעזרת השם להעביר לו את התוכנה. אני מאמין שבתקופה מאתגרת כמו זו שעם ישראל נמצא בה כיום, זהו פרויקט שחייב להתפשט ומאוד יעזור".
לדבריו של קמחי, כבר בשלב זה יש גבאים שפנו אליו וכן בתי כנסת וארגונים שונים. "אני עשיתי את ה'עבודה הקטנה' בכך שפיתחתי את התוכנה", הוא אומר בחיוך, "כעת נותרה העבודה החשובה באמת – ללמוד את הגמרא. כי זוהי משימת חיינו, בדרך לסיום הש"ס בסייעתא דשמיא".
ליצירת קשר עם אוהד קמחי: ohkimhy@gmail.com