לומדים מוסר
רוצים חיים מלאי משמעות? אל תפספסו את עצת הרמב"ן
הרמב"ן מגלה - כך תהפכו את חיי היומיום למסע של תשובה וצמיחה: "וכאשר תקום מן הספר, תחפש באשר למדת אם יש בו דבר אשר תוכל לקיימו"
- אמיתי חניה
- ו' חשון התשפ"ה
(צילום: shutterstock)
הציטוט היומי
"והוי זהיר לקרות בתורה תמיד, אשר תוכל לקיימה. וכאשר תקום מן הספר – תחפש באשר למדת אם יש בו דבר אשר תוכל לקיימו. ותפשפש במעשיך בבקר ובערב, ובזה יהיו כל ימיך בתשובה"
(אגרת הרמב"ן).
משמעות הציטוט
הרמב"ן מעודד אותנו לקרוא בתורה באופן תדיר ולשים לב במיוחד למצוות וההדרכות שניתן ליישם בחיי היום-יום. הרמב"ן מבקש מאיתנו שלא להסתפק בלמידה תאורטית של התורה, אלא לחפש ולבקש הזדמנויות ליישם את מה שנלמד, על ידי מעשים ממשיים.
כאשר אדם מסיים ללמוד, עליו לשקול אם יש משהו שלמד שאפשר להוציא לפועל – כלומר, לבדוק אם ישנה מצווה או הדרכה שניתן ליישם. בנוסף, הרמב"ן מדגיש את החשיבות של התבוננות והתבוננות יומיומית במעשיו בבוקר ובערב, כך שכל יום יכלול עיסוק בתשובה. הרעיון הוא לבדוק את מעשינו ולהרהר בהם בקביעות כדי לשפרם, כך שחיי היום-יום יהיו תהליך מתמיד של התקדמות רוחנית ותשובה, שיביאו לתיקון עצמי.
כמה מילים על המחבר
רבי משה בן נחמן היה מגדולי ישראל מתקופת הראשונים, וכתב חידושים על הש"ס ופירוש על התורה. הרמב"ן נולד בספרד בשנת 1194, ונפטר בארץ ישראל בשנת 1270.
בהיותו בן 73 עלה לארץ ישראל על אף הסכנות, ושם חידש את הישוב היהודי בירושלים, אשר נחרב קודם לכן על ידי הטטרים, ומשום כך הוא נחשב לאבי הישוב היהודי בירושלים. הוא מתאר כי בבואו לירושלים לא מצא בה כי אם שני אחים צבעים ששכרו את הרשות לסייד בירושלים. הרמב"ן שיפץ חורבה שנמצאה בעיר, והחזיר את ספרי התורה שהוברחו לשכם בתקופת המלחמה.
הרב זמיר כהן - מה יקרה אם תלמד תורה כל יום? צפו