יהודה אייזיקוביץ
מדבר סקר תרחק: ענן כבד של חוסר אמינות מרחף על חברות הסקרים
תוצאות הבחירות לנשיאות ארה"ב ניפצו את כל התחזיות המגמתיות והוכיחו שוב את השקר הגדול מאחורי הסקרים
- יהודה אייזיקוביץ
- פורסם ט' חשון התשפ"ה
הנתון הלא סופי של מספר המצביעים שתמכו בנשיא ארה"ב הנבחר, דונלד טראמפ, עומד על כארבעה מיליון קולות יותר מהמועמדת הדמוקרטית קמלה האריס. בתרגום לאחוזים, מדובר בפער של כשלושה אחוזים לטובת טראמפ - ניצחון מדהים, שהכריע את מערכת הבחירות בנוקאאוט מהיר.
הייתי שם, בכיכר מרכזית במנהטן שבניו יורק, וצפיתי יחד עם אלפי אמריקאים בנתוני תוצאות הבחירות ששודרו על מסכי ענק. ככל שחלפו הדקות והמגמה הלכה והתבררה, הקהל הוכה בהלם. נראה שאיש מהנוכחים לא האמין שניצחון כזה של טראמפ יכול להתרחש.
הקהל הגדול סביבי קלט שפשוט עבדו עליו. במשך חודשים ארוכים מרבית ערוצי התקשורת האמריקאיים שידרו נתונים שקריים ופרשנויות מעוותות, מהם עלה שהאריס מובילה בביטחון על טראמפ. הם גם הסתירו פגמים מובהקים בהתנהלותה ועשו הכל כדי להציג מצג שווא כאילו מדובר במועמדת הראויה והמוצלחת ביותר לנשיאות ארה"ב.
אך בסופו של המרוץ התגלה לעיני כל, ולמרבה המבוכה, כי התקשורת האמריקאית ברובה שיקרה ובגדה ביודעין באמונם של צרכני התקשורת, וכל זאת כדי להבטיח את ניצחונה של המועמדת שהתאימה לאג'נדה שלהם. בשורה התחתונה, ההימור המסוכן שלקחו כלי התקשורת בארה"ב נכשל באופן מוחלט – למרות כל מאמציהם, טראמפ ניצח בגדול, בעוד הדמות המפוברקת שניסו לשוות לסגנית הנשיא התרסקה לרסיסים יחד עם האמון של הציבור בהם.
בישראל, קיומה של תקשורת מגמתית ומגויסת לטובת פוליטיקאי או אג'נדה כלשהם אינה משהו חדש. התרגלנו לכך במשך עשרות שנים ונחשפנו לנזקיה של תקשורת זו ביתר עוז בשנים האחרונות. אבל עדיין ניתן ללמוד שיעור חשוב מהמרוץ לנשיאות ארה"ב, והוא על היחס שראוי לאמץ בנוגע לסקרים.
הסקרים, שפורסמו במהלך מערכת הבחירות על ידי חברות סקרים מוכרים, יצרו מצג לפיו האריס מובילה על טראמפ בפער שנע בין אחוז אחד לשניים, או במקרים אחרים טענו כי קיים שיוויון בין השניים. אף סקר לא חזה ניצחון של טראמפ בפער כה משמעותי של שלושה אחוזים או במספר שמתקרב לנתון הזה. את ההסבר לכישלון המהדהד בחיזוי התוצאות ניתן לתלות בחוסר המקצועיות של הסוקרים, או לחילופין בכך שחברות הסקרים היו מגויסות אף הן להנדס את התודעה הציבורית על פי דרישות גופי התקשורת שפרסמו את הסקרים. כך או אחרת, תוצאות האמת מלמדות כי הסקרים אינם משקפים את האמת, ולא ניתן לסמוך על פרסומיהן של מרבית חברות הסקרים.
גם בישראל נוכחנו לדעת, בסיום מערכת הבחירות האחרונה לכנסת, עד כמה הסקרים לא אמינים. הסקרים הרבים שפורסמו במהלך מערכת הבחירות במרבית ערוצי התקשורת לא חזו את תוצאות האמת, ואף רחוק מכך. למעט חברה אחת, שהציגה נתונים שהיו קרובים לתוצאות הסופיות, כל יתר חברות הסקרים נכשלו באופן מביך.
למרבה ההפתעה, למרות הכישלון המהדהד, חברות הסקרים הישראליות הכושלות חזרו די מהר אחרי הבחירות לפרסם סקרי דעת קהל סביב כל נושא אקטואלי, כמו גם בשאלה "למי היית מצביע אילו היו נערכות כעת בחירות". באופן מחשיד, אם כי לא מפתיע, מהנתונים המוצגים בסקרים אלה עולה שוב ושוב התמונה לפיה מרבית אזרחי ישראל אינם מרוצים מהממשלה ומתנגדים בעקביות להחלטותיה.
נראה כי חברות הסקרים בונות על הזיכרון הציבורי הקצר ומנסות לשוב ולייצר סביבן הילה של אמינות ומקצועיות, כדי להמשיך להנדס את התודעה הציבורית נגד הממשלה. ובכן, בכל פעם שאנו נחשפים לסקר חדש שמציג נתונים של חוסר שביעות רצון מפעולות הממשלה והעומד בראשה, חשוב שנזכיר לעצמנו שעל חברות הסקרים ככלל מרחף ענן כבד של חוסר אמינות. עד שלא יוכח אחרת, כדאי מאוד שנתייחס לפרסומים שלהם בערבון מוגבל מאוד.