מעניין
פרופ' ירון זליכה: "החרדים הם נטל לכלכלה? הנה הנתונים שיוכיחו אחרת"
החשב הכללי של משרד האוצר לשעבר בראיון: "הנשים החרדיות עובדות בדיוק כמו הלא חרדיות. הגברים החרדים? הפער ביניהם לחילונים – 62 אלף. אין להם מספיק מקומות עבודה, וגם אם יהיו, ההשפעה תהיה פחות מאחוז"
- יצחק איתן
- פורסם י' חשון התשפ"ה
פרופ' ירון זליכה (צילום: תומר נויברג, פלאש 90)
החשב הכללי של משרד האוצר לשעבר, פרופ' ירון זליכה, יוצא נגד ההשתלחות של רבים במשק הישראלי בחברה החרדית, ודוחה על הסף את הטענות לפיהן החרדים "הורסים את הכלכלה". בריאיון בסוף השבוע לפודקאסט של עידו גבעוני, הוא נשאל האם נכון שהחרדים הם עקב האכילס של ישראל, כלומר מהווים נטל מבחינה כלכלית.
"זה לא נכון", ענה זליכה. "ההשתתפות של החרדים בכלכלה תעזור להם, אני רוצה שהם ישתתפו, ולא בשבילנו. אבל אלה לא הבעיות. הבעיות הכלכליות של ישראל זה מונופולים, יבואנים בלעדיים, תקציב לא יעיל, כספים שעוברים דרך חברות ממשלתיות במקום דרך מכרזים בינלאומיים מפוקחים ומבוקרים - התנהלות כלכלית לא נכונה. חלוקת נטל המיסים מעוות, הוא מתמרץ עסקים גדולים על חשבון קטנים, כשמנוע הצמיחה הוא העסקים הקטנים. מוציאים לעוסקים את הרצון לחיות. אין לזה שום קשר לחרדים.
"מה אומרים לנו בעניין של החרדים? 2 דברים. קודם כל, שהם לא עובדים. בוא נפרק את זה: הנשים החרדיות עובדות בדיוק כמו הנשים החילוניות. אז כשאומרים שהם לא עובדים, מתכוונים לגברים. לא תמיד אומרים את זה. תמיד זה 'החרדים'.
"לגבי גברים – כמה לדעתך גברים חרדים לא עובדים? מה הפער בין מספר הגברים החרדים העובדים למספר המקביל של גברים לא חרדים שעובדים? בכמות, 62 אלף. בוא נעגל ל-70 אלף. בוא נניח ש-70 אלף גברים חרדים שומעים את הפודקאסט הזה ואומרים שהם באים לעבוד. איפה? יש 70 אלף מקומות פנויים במשק? לא. נניח שהיה, ונניח שהם הולכים לעבודה. איזו השפעה תהיה להם על התוצר? התוצר נבנה על 4.5 מיליון עובדים. אם אתה מוסיף עוד 70 אלף, כמה זה ישפיע? אפילו לא אחוזים בודדים. אחוז וחצי. גם אם יהיו פה 70 אלף מקומות, שאין, סביר להניח שהם לא מקומות עבודה בשכר ממוצע, אלא בשכר נמוך יותר. במקרה הטוב, ההשפעה היא אחוז".