בריאות ותזונה
מבשלים עם נייר כסף? זה מה שיכול לקרות לכם
למרות היתרונות שלו, מחקרים מצביעים על כך שחשיפה מוגברת לאלומיניום עלולה לסכן אותנו. ממה צריך להיזהר?
- יצחק איתן
- פורסם י"א חשון התשפ"ה
נייר אלומיניום, שכולנו מכירים כ"נייר כסף", הפך לאחד הכלים הנפוצים ביותר בבישול ובאפייה. למרות היתרונות שלו, מחקרים מצביעים על כך שחשיפה מוגברת לאלומיניום עלולה לסכן את בריאותנו, במיוחד כשמדובר במזונות חומציים או מלוחים הנחשפים לטמפרטורות גבוהות.
מחקר שנערך לפני כעשור בדק את רמת האלומיניום במזון שבא במגע עם רדיד כסף בטמפרטורות שונות (180-250 מעלות). החוקרים מצאו שרמות האלומיניום במזון היו גבוהות מהסף המומלץ של ארגון הבריאות העולמי (WHO), שעומד על 1 מ"ג לכל ק"ג משקל גוף בשבוע. לדוגמה, במדידות מסוימות נמצא ריכוז של עד 537 מ"ג בארוחה אחת – פי כמה מהרמות המומלצות.
הממצאים הראו שהנדידה של יוני האלומיניום למזון גדלה ככל שמזונות חומציים או מלוחים היו במגע עם נייר הכסף, וגם במקרים שבהם המזון היה מכוסה בלבד, ללא מגע ישיר. מחקר נוסף משנת 2006 מצא שנדידת יוני האלומיניום מתרחשת גם בטמפרטורות נמוכות יחסית ובמגע עם מים מזוקקים.
חדירת האלומיניום לגוף מתבצעת ברובה דרך מערכת העיכול, ועם זאת, כמות מועטה מצליחה להגיע למחזור הדם ולהצטבר ברקמות הגוף. בקרב אנשים עם בעיות כליות, או ילדים שקיבלו תרופות המכילות אלומיניום, נמצאו רמות גבוהות בעצמות ובמוח. חלק מהמחקרים אף מצאו קשר בין חשיפה לאלומיניום לבין התפתחות מחלות נוירולוגיות כמו אלצהיימר, אם כי הקשר לא הוכח באופן חד משמעי.
אז איך להפחית את החשיפה? עדיף להימנע מבישול מזונות חומציים בנייר כסף, במיוחד בטמפרטורות גבוהות; אפשר לעבור לאפייה בכלי זכוכית או קרמיקה במקום נייר כסף. בנוסף, עדיף לעבור לתזונה עשירה בנוגדי חמצון: מזונות עשירים בפוליפנולים, כמו יין אדום וכורכום, עשויים לעזור לגוף להיפטר משאריות האלומיניום.