בריאות ותזונה
חריקת שיניים: למה זה קורה, ואיך מתמודדים עם התופעה הנפוצה?
התופעה שגורמת לרבים להפעיל לחץ על השיניים בזמן השינה: מה מסתתר מאחורי ההרגל הלא רצוני הזה? ואיך תדעו אם גם אתם חורקים?
- מוריה חן
- פורסם י"ב חשון התשפ"ה
(צילום: shutterstock)
חריקת שיניים, המכונה גם "ברוקסיזם", היא תופעה נפוצה שבה אנשים מהדקים ומחריקים את שיניהם באופן בלתי מודע, בעיקר במהלך השינה, אך גם בשעות היום. מדובר בתופעה שיכולה לגרום לנזקים משמעותיים לשיניים ולמערכת הלעיסה ואף להשפיע על איכות החיים.
ישנם שני סוגים עיקריים של חריקת שיניים:
1. חריקת שיניים לילית
חריקת שיניים המתרחשת בעיקר בזמן השינה. תופעה זו נחשבת לסוג הנפוץ יותר ולפעמים מופיעה יחד עם הפרעות שינה אחרות, כמו נחירות או דום נשימה בשינה. בגלל שהיא מתרחשת במהלך השינה, מרבית האנשים אינם מודעים אליה, אלא אם כן אדם נוסף בבית שומע את החריקה, או שהם מתעוררים עם כאבי לסת וכאבי ראש. חריקת שיניים לילית עלולה להיות מדאיגה במיוחד מכיוון שהיא בלתי נשלטת לחלוטין וקשה יותר לטיפול בשל העובדה שהאדם אינו ער.
2. חריקת שיניים יומית
חריקת שיניים המתרחשת בזמן הערות, לרוב כתוצאה מלחץ נפשי, עצבנות או הרגל בלתי מודע. אנשים עלולים להדק את הלסתות או לחרוק את השיניים בזמן מצבים מלחיצים או כשאינם מודעים לכך. סוג זה של חריקה נחשב קל יותר לזיהוי ולטיפול, מכיוון שהאדם ער ויכול ללמוד לזהות את התופעה ולהפחית את החריקה במודע.
הגורמים לחריקת שיניים
ברוקסיזם נחשב לתופעה מולטי-פקטוריאלית, כלומר, הוא יכול להיגרם ממספר גורמים יחד. להלן הסיבות העיקריות שמובילות לתופעה:
מתח ולחץ נפשי– הגורם הנפוץ ביותר לחריקת שיניים הוא מתח נפשי. במצבים של מתח, חרדה או עצבנות, ישנה נטייה להידוק הלסתות, ולעיתים גם לחריקת שיניים לא מודעת.
מבנה השיניים והלסתות– חוסר איזון במבנה השיניים או הלסת, כמו סגר לא תקין, יכול לגרום ללחץ יתר על השיניים ולחריקתן כדי "לאזן" את המערכת.
בעיות רפואיות ותרופות– חלק מהתרופות הפסיכיאטריות, כמו תרופות אנטי-דיכאוניות מסוימות, עלולות לעורר חריקת שיניים. בנוסף, מחלות נוירולוגיות מסוימות, כמו פרקינסון, יכולות להוביל לתופעה.
הרגלים לא מודעים– אנשים מסוימים מפתחים את ההרגל כתגובה למצבים שונים, כמו חוסר ריכוז או תשישות.
מאפיינים
חריקת השיניים יכולה להופיע במצבים שונים ובצורות שונות, עם מספר מאפיינים ברורים:
רעשים במהלך השינה– חלק מהאנשים חורקים שיניים בעוצמה רבה במהלך השינה, ולעיתים קרובות, מי ששומע זאת הוא בן הזוג או בני המשפחה.
כאבי לסת וכאבי ראש– החיכוך הממושך גורם לעומס על שרירי הלעיסה ויכול לגרום לכאבי ראש ולכאבים באזור הלסת והצוואר.
נזק לשיניים– חריקת שיניים כרונית עלולה לגרום לשחיקת זגוגית השן, רגישות גבוהה, שברים ואף לעיוות של צורת השן.
רגישות בחניכיים– הלחץ על השיניים יכול לגרום לרגישות ולכאבים בחניכיים שמסביבן.
דרכי טיפול בחריקת שיניים
ישנם מספר דרכי טיפול לחריקת שיניים, והבחירה בשיטה המתאימה תלויה בסיבה לתופעה ובחומרתה.
סד לילה – זהו הפתרון הנפוץ ביותר. מדובר במתקן מותאם אישית שמולבש על השיניים במהלך השינה, ומטרתו להפחית את החיכוך והלחץ. סד הלילה גם מסייע להגן על זגוגית השן ולמנוע נזקים נוספים.
טיפולי הרפיה וניהול מתח – תרגילי הרפיה או נשימות עמוקות עשויים לעזור לאנשים שסובלים מחריקת שיניים כתוצאה מלחץ נפשי. גם טיפול פסיכולוגי יכול לסייע בהפחתת רמות המתח והחרדה.
תרגילים לשרירי הפנים– פיזיותרפיה לשרירי הלסת כוללת תרגילים פשוטים המיועדים להרפיית שרירי הלעיסה ולשיפור תפקודם.
תרופות מרגיעות– במקרים חמורים, רופאים עשויים להמליץ על תרופות להרפיית שרירי הלסת או תרופות מרגיעות לשינה. עם זאת, יש להשתמש בתרופות אלה בזהירות ובהתייעצות עם רופא בלבד.
טיפול תרופתי בזריקות בוטוקס– במקרים קשים, ניתן להזריק בוטוקס לשרירי הלסת כדי להפחית את עוצמת החריקה. בוטוקס משתק את השרירים ומאפשר הקלה לתקופות ממושכות, אם כי מדובר בטיפול שיש לחדשו מדי מספר חודשים.
שיפור תנאי השינה – שמירה על תנאים טובים לשינה, כמו חדר חשוך ושקט, הימנעות מקפאין לפני השינה ושינה מסודרת, יכולים לסייע בהפחתת חריקת השיניים.
חריקת שיניים היא תופעה נפוצה שיכולה להשפיע על הבריאות הפיזית ועל איכות החיים. אמנם היא נגרמת מגורמים רבים ומגוונים, אך באמצעות שילוב של טיפולים מתאימים – כמו סד לילה, טיפולי הרפיה או טיפול תרופתי – ניתן להפחית את התופעה ולמנוע נזקים לטווח הארוך. חשוב לפנות לרופא שיניים או מומחה בלסתות ולשוחח על אפשרויות הטיפול המתאימות כדי להקל על התסמינים ולשמור על בריאות השיניים.
החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>