ביאורי תפילה
מתיר אסורים: הדרך להתחיל כל יום עם תחושת חירות אמיתית
דרך ברכת "מתיר אסורים" אנו מודים לה' על חופש התנועה, והיכולת להשתחרר ממגבלות הגוף והנפש. למה הברכה הזו כל כך משמעותית?
- אמיתי חניה
- פורסם י"ב חשון התשפ"ה
(צילום: shutterstock)
ברכת "מתיר אסורים" שאנו אומרים מדי בוקר בברכות השחר, נועדה להודות לה' על החסד שבקימה מחודשת והתחושה המבורכת של חופש תנועה. לאחר שנת לילה שבה הגוף כאילו היה "כבול" ומוגבל בתנועותיו, אנחנו מודים על כך שהקב"ה מחזיר לנו את היכולת לנוע בחופשיות, להניע את גופנו ולהרגיש שוב את חירות האיברים שלנו.
"בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, מַתִּיר אֲסוּרִים"
הסבר הברכה במילים פשוטות
הברכה "מתיר אסורים" נוגעת בתחושת החירות הפשוטה שניתנת לנו מדי בוקר, כאשר אנו יושבים על המיטה, מותחים את גופנו, ומניעים את איברינו שכמו היו כבולים בלילה. אנחנו מודים לה' על כך שמעניק לנו את החירות הזו – לשחרר את השרירים, למתוח את העצמות ולהיות מוכנים לפעילות חדשה. התחושה הזו של חזרה לכוח ולרעננות הפיזית היא מהות הברכה.
משמעות הברכה בחיי היומיום
ניתן להבין את המשמעות של ברכת "מתיר אסורים" בראייה רחבה יותר מהיבט פיזי בלבד. הברכה מזכירה לנו שבכל יום אפשר להשתחרר גם מכבלים נפשיים ורוחניים. כאשר אנו פונים אל הקב"ה להודות על שחרור הכבלים הפיזיים, אנו גם מבקשים – אף מבלי שנאמר זאת במפורש – שיסייע לנו להשתחרר מהכבלים הפנימיים שמעכבים אותנו, שאיפה לצאת לחופשי מכל מה שכולא אותנו, כמו הרגלים מכבידים, פחדים, תסכולים, חרדות או דפוסים שאינם משרתים אותנו עוד.
חיזוק וצידה לדרך
ברכת "מתיר אסורים" מעודדת אותנו לזכור שכל יום הוא הזדמנות להשתחרר מהמגבלות האישיות שלנו. היא מכוונת אותנו לראות כל בוקר כנקודת זינוק חדשה, שבה אנו מקבלים חירות פיזית ונפשית. אם נפתח את היום מתוך הכרת תודה על השחרור הגופני בהנעת האיברים בבוקר ושאיפה לשחרור מהכבלים הנפשיים, נמצא עצמנו מתחזקים בגוף וברוח, ומצוידים בגישה חיובית לשאר היום.