חדשות יהדות
לאחר הליך ממושך: אדם שנקבר כלא יהודי, הועבר לקבר ישראל
מה הוביל לכך שאדם שנקבר כלא-יהודי הועבר לקבר ישראל? ומהו הפתרון היצירתי שהגה אגף בירור יהדות כדי לאמת את יהדותו של הנפטר?
- מיכל אריאלי
- פורסם ט"ז חשון התשפ"ה
(צילום אילוסטרציה: shutterstock)
טרגדיה קורעת לב באשדוד הסתיימה במאורע מרגש, כאשר אדם שנמצא ללא רוח חיים בביתו ונקבר בטעות כלא-יהודי, הועבר לבסוף לקבר ישראל.
הסיפור החל לפני מספר חודשים, כאשר אדם ערירי, שעלה מאתיופיה לפני כעשרים שנה, נמצא ללא רוח חיים בדירתו. משפחתו, שעברה בזמנו הליך של גיור, קברה אותו בחופזה בחלקה המיועדת ללא-יהודים, מכיוון שאותו אדם עלה לארץ מספר שנים אחרי משפחתו, ומכיוון שכך – לא היה שותף לתהליך הגיור של המשפחה.
בהמשך פנתה אחותו של הנפטר לאגף בירור יהדות בבתי הדין הרבניים וטענה כי יש לבצע לאחיה "בירור יהדות", מכיוון שייתכן שמשפחתם במקור יהודייה, ולכן גם הוא יהודי וראוי להיקבר בקבר ישראל. כאן נתקל בית הדין בבעיה, שכן כדי לבצע "בירור יהדות" יש לקבל פנייה מהאדם המבקש שיבררו עבורו, והרי כאן מדובר באדם שאינו בין החיים.
הרב אלון נגוסה, מברר יהדות, מצא פתרון יצירתי: האחות תפתח תיק בירור יהדות עבורה, וכך יוכרע למעשה גם מעמדו של אחיה. אם יתברר שהיא יהודייה, הרי שכל משפחתה יהודית.
לאחר חקירה מעמיקה, שאספה חומרים ועדויות גם מאתיופיה, קבע בית הדין הרבני באשדוד כי המשפחה אכן יהודית. בעקבות הפסיקה, קברו של הנפטר נפתח והוא הועבר לקבר ישראל.
"עובדי האגף רואים לעצמם שליחות לעשות ככל שרק ניתן כדי למצות כל בדל סיכוי לאשר יהדותו של אדם", אמר הרב אליהו מימון, מנהל אגף בירור יהדות. "אני שמח שנפלה בחלקנו הזכות לסייע בידי אדם ערירי לאשר את יהדותו גם אם לאחר פטירתו ולהביא לקבורתו בקבר ישראל".
הרב אלי בן דהן, מנהל בתי הדין הרבניים, הוסיף: "האגף לבירור יהדות בבתי הדין עושה כל מאמץ לברר את יהדותם של העולים החדשים וברוך השם זוכה ורואה פרי בעמלו".