היסטוריה וארכיאולוגיה
מרתק: מסורת חז"ל והערים האבודות שהתגלו במצולות
בראשית ימי המחקר, התייחסו לדברים כאלה בביטול, אבל עם הזמן גילו שאכן, הים "כבש" במשך ההיסטוריה חלקים מן היבשה, וערים שלמות נמצאות קבורות מתחת לפני הים
- יהוסף יעבץ
- פורסם ט"ז חשון התשפ"ה
לפי מסורת חז"ל, כמה פעמים בהיסטוריה אירע שהים עלה והציף מקומות ביבשה, שנשארו שקועים מתחת לאדמה, ביניהם גם בים התיכון, בקרבת מקום לארץ ישראל.
וכך אמרו במדרש: "שתי פעמים כתיב: הקורא למי הים, כנגד שתי פעמים שעלה הים והציף את העולם.
ועד היכן עלה בראשונה ועד היכן עלה בשנייה? רבי יודן ורבי אבהו ור"א בשם רבי חנינא: בראשונה עלה עד עכו ועד יפו. ובשנייה עלה עד כפי ברבריאה.
רבי חנניא ורבי אחא בשם רבי חנינא: בראשונה, עד כפי ברבריאה. ובשנייה, עד עכו ועד יפו, הדא הוא דכתיב (איוב ל"ח): ואומר עד פה תבוא ולא תוסיף, ופה ישית בגאון גליך. עד פה תבא ולא תוסיף, עד עכו תבא ולא תוסיף. ופה ישית בגאון גליך, ביפו ישית בגאון גליך.
רבי אליעזר בשם רבי חנינא אמר: בראשונה, עלה עד קלבריאה. ובשנייה, עד כפי ברבריאה".
בראשית ימי המחקר, התייחסו לדברים כאלה בביטול. וכי באמת פעם ידעו מה היה? סתם סיפורים, וכו'.
אבל עם הזמן גילו שאכן, הים "כבש" במשך ההיסטוריה חלקים מן היבשה, וערים שלמות נמצאות קבורות מתחת לפני הים. לפני כשלושים שנה צלל לתומו הארכיאולוג התת ימי אהוד גלילי, מול חופי עתלית, כ-400 מטר מן החוף, במקום שבו צלל כבר פעמים רבות, ולהפתעתו גילה פתאום קיר לבנים גדול בנוי, "כותל מערבי תת ימי". הוא נדהם מהגילוי ומהמשמעות שלו. מסתבר שכפר קדום שלם היה קבור מתחת לפני הים, ובמשך אלפי שנים התכסה בחולות, שסערה תת ימית גילתה אותם פתאום.
מעבר לקיר, שהיה חומת היישוב הקדום, נתגלו שרידים של כארבעים מבני אבן, באר מים, קברים, כלים, שרידי בעלי חיים, ממש כמו כל שרידי כפר על היבשה. כולם בעומק של כ-12 מטר מתחת לפני הים. מניתוח הידרולוגי של באר המים התברר כי הכפר אז לא היה על החוף: הוא היה בגובה של 5 מטר מעל פני המים!
ובכן, מסורות קדומות שנמסרו על ידי חכמים שימרו ידע אמיתי. חכמים כמובן לא צללו בחופי עתלית, ואף על פי כן ידעו שהים התיכון היה בעבר נמוך יותר, ויישובים שהיו שם הוצפו.
עיר אבודה נוספת היא הרקליון שעל יד אלכסנדריה. העיר מוזכרת בכמה כתובות מצריות, אך כצפוי, חוקרים חשבו שמדובר באגדה גרידא, ולא ניסו אפילו לאתר אותה. אבל לפני כעשרים שנה, הארכיאולוג הצרפתי פרנק גודיו, שחיפש אחר ספינות מלחמה צרפתיות מהמאה ה-18, ראה פנים עצומות מגיחות מתחת למים של מפרץ אלכסנדריה.
בין ההריסות התת-ימיות שמצא גודיו היו 64 ספינות, 700 עוגנים, אוצר של מטבעות זהב, פסלים בגובה 4.5 מטר, ובעיקר, שרידי מקדש ענק.
חורבות הגרניט והממצאים השתמרו היטב. בעיר, שנבנתה סביב המקדש הגדול שלה, הייתה רשת של תעלות - מעין ונציה מצרית עתיקה. העיר שלטה במסחר לתוך מצרים.
לפני יותר מ-2,000 שנה, Thonis Heracleion הייתה ללא ספק אחת מערי הנמל הגדולות בעולם. אך ה' "קרא למי הים ואמר עד פה תבא", כפי שהסבירו חז"ל את הפסוק, והעיר שקעה אל מתחת לפני הים שכבש עוד נתח מן היבשה.