בריאות ותזונה
מהפכה בטיפול בסוכרת: בינה מלאכותית תצפה את העתיד
האם נמצאה הנוסחה לחיזוי מדדי הסוכר ולאבחון סוכרת? חוקרים ישראליים הצליחו לייצר בינה מלאכותית המנבאת רמות סוכר בדם שנים קדימה
- מיכל אריאלי
- פורסם ט"ז חשון התשפ"ה
(צילום: shutterstock)
האם הבינה המלאכותית עומדת לחולל שינוי דרמטי באבחון מחלת הסוכרת? חוקרים ישראליים בישרו על כך שפיתחו מודל בינה מלאכותית פורץ דרך בשם GluFormer, המסוגל לחזות במדויק את רמות הסוכר בדם של מטופלים עד ארבע שנים קדימה. המודל, שאומן על נתונים שנאספו מאלפי משתתפים, מסוגל לזהות דפוסים ולחזות כיצד יגיב הגוף למזונות שונים.
העתיד של ניהול סוכרת
המודל המדובר המכונה 'GluFormer' פותח בשיתוף פעולה בין שלושה גופים מובילים: מכון ויצמן למדע, מטעמו הוביל את המחקר פרופ' ערן סגל מהמחלקה למדעי המחשב; אנבידיה ישראל: קבוצת המחקר של אנבידיה, בניהולו של פרופ' גל צ'צ'יק, שסיפקה את התשתית הטכנולוגית ותמיכה בפיתוח; וכן חברת Pheno.AI - חברת סטארט-אפ המתמחה בבינה מלאכותית בתחום הבריאות, אשר תרמה את הידע והניסיון שלה בפיתוח המודל.
המודל, המבוסס על ארכיטקטורה דומה לזו של מודלי שפה גדולים כמו ChatGPT, "לומד" את פרופילי הסוכר של המטופלים על סמך העבר ומתרגם את המידע לתחזיות מדויקות. "הנחקרים לבשו מד סוכר רציף במשך שבועיים, ובהתאם לכך הטכנולוגיה ניתחה וחזתה את המדידות הבאות", הסביר פרופ' גל צ'צ'יק, מנהל מחקרי ה-AI של אנבידיה בישראל. המודל אומן על למעלה מ-10 מיליון נתוני רמת סוכר שנאספו כל 15 דקות באמצעות מכשיר ניטור לביש. הרעיון הוא שעכשיו אפשר לנתח את הנתונים, ממש כמו שעושים מודלי בינה מלאכותית מבוססי שפה, רק שבמודל הזה הטכנולוגיה מנתחת את מדדי הסוכר הקודמים ומנסה לחזות את המדידות הבאות.
"כשאנשים חושבים על בינה מלאכותית הם ישר חושבים על מודלי שפה כמו ChatGPT, למשל", הוסיף צ'צ'יק, "ואכן אופן הפעילות הוא דומה, רק שבמקרה זה לימדנו מודל דומה לטפל במדידות סוכר. הוא לומד איך פרופילי סוכר מתפתחים באדם לאורך תקופה".
החוקרים ציינו כי ל-GluFormer ישנן יכולות חיזוי רבות, וביניהן חיזוי רמות הסוכר, כאשר הוא מסוגל לחזות את רמות הסוכר בדם עד ארבע שנים קדימה. כמו כן הוא מציע התאמה אישית, כאשר הוא מנתח את תגובת הגוף למזונות שונים ומאפשר תזונה מותאמת לכל אדם. בנוסף, הוא גם יכול לחזות מדדים רפואיים נוספים, כגון רקמת שומן, לחץ דם סיסטולי ומדד דום נשימה. המודל גם מסייע באבחון מוקדם של טרום-סוכרת וסוכרת, ועוד, כך שהוא בעל פוטנציאל עתידי לעזור למאות מיליוני אנשים בעולם כולו המתמודדים עם סוכרת.
החוקרים טענו כי הם מאמינים שפיתוחים עתידיים של GluFormer יאפשרו חיזוי של מדדים רפואיים נוספים ואף יתרמו לפיתוח תרופות חדשות. "כמו שלימדנו את המודל על תוצאות של מדידות סוכר, כך ניתן יהיה לעבוד על טכנולוגיה שמלמדת את השפה של חלבונים ומולקולות שונות כדי לעזור לנו, למשל, ליצור תרופות חדשות", הבהיר פרופ' צ'צ'יק.
החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>