לומדים מוסר
מחפשים סגולה לפרנסה? החפץ חיים מסביר מה חשוב לפני הכל
החפץ חיים מעורר את תשומת לבנו על פרט חשוב כשמחפשים סגולות לפרנסה: "ומה יועילו להם כל הסגולות והברכות, אם, חס ושלום, הוא מורגל בזה החטא של לשון הרע ורכילות?
- אמיתי חניה
- פורסם י"ח חשון התשפ"ה
(צילום: shutterstock)
הציטוט היומי
"ובאמת לפלא הוא בעיני, שטבע בני האדם לחפש סגולות וברכות מאנשים גדולים להצלחה על פרנסה, ומה יועילו להם כל הסגולות והברכות, אם, חס ושלום, הוא מורגל בזה החטא של לשון הרע ורכילות?
הרי יש על זה ארור מפורש בתורה (דברים כ"ז כ"ד): "ארור מכה רעהו בסתר", שהוא קאי על לשון הרע, כמו שפרש רש"י. ואמרו חז"ל (שבועות ל"ו.): ארור, בו קללה, בו נידוי.
וזה לא יצא מפי איש אחד, כי אם בהסכם כל ישראל בצרוף הכהנים והלויים, כדכתיב בקרא, והרי הוא מכלה השפעתו".
(החפץ חיים, "שמירת הלשון" חלק ב', ט').
משמעות הציטוט
החפץ חיים מתייחס לתופעה שבה אנשים רבים מחפשים סגולות וברכות מאנשים צדיקים ומקובלים כדי לזכות בהצלחה בפרנסה. הוא תוהה ומביע פליאה על כך שאנשים סומכים על סגולות וברכות בלי לשים לב למעשים ולמנהגים שלהם, בפרט בתחום לשון הרע ורכילות. החפץ חיים מסביר שההשפעה השלילית של דיבור לשון הרע חמורה ביותר, עד כדי כך שהתורה עצמה גזרה קללה על מי שעובר על כך.
בהמשך הוא מביא את הפסוק "אָרוּר מַכֶּה רֵעֵהוּ בַּסָּתֶר" מספר דברים (פרק כ"ז פסוק כ"ד), שמפורש לפי רש"י כמתייחס ללשון הרע. קללה זו אינה קללה שנאמרה מפי אדם אחד, אלא בהסכמת כל עם ישראל, הכהנים והלוויים, מה שמדגיש את חומרת העבירה ואת השפעתה הרוחנית והמעשית.
כמה מילים על המחבר
רבי ישראל מאיר הכהן קגן, נפטר לפני כ-91 שנה (י"א בשבט ה'תקצ"ח - כ"ד באלול ה'תרצ"ג), היה אחד מהרבנים הבולטים ביותר בדור שלפני השואה. הוא נודע בעיקר בשם "החפץ חיים", על שם ספרו העוסק בהלכות לשון הרע. החפץ חיים ייסד ועמד בראש ישיבת ראדין, והיה מחברם של ספרים חשובים נוספים, בהם "משנה ברורה" ו"שמירת הלשון".
מדוע לא סיפר הבעל לאשתו שהשכן רימה אותם ב-100,000 שקל? הרב זמיר כהן בסיפור מפתיע ומעורר מחשבה