לומדים מוסר
כך תכינו את עצמכם ללימוד התורה: גדול תלמידי הגר"א ב-3 עצות מפתיעות
רבי חיים מוולוז'ין, גדול תלמידיו של הגאון מוילנא, מפרט בספרו "נפש החיים" 3 עצות יקרות מפז, המבארות ללומד התורה כיצד עליו להתכונן ללימוד התורה, כך שדברי האלוקים ייספגו בדמו
- יונתן הלוי
- פורסם י"ח חשון התשפ"ה
רבי חיים מוולוז'ין, מגדולי תלמידי הגר"א, מביא בספרו "נפש החיים" עצות יקרות ערך על האופן בו עלינו להתכונן ללימוד התורה. רבי חיים מדגיש את החשיבות של הכנה רוחנית ומחשבתית. שלושת ההיבטים של הכנה. זו – הכנה נפשית טרם הלימוד, קבלת עול המצוות, ותפילה להכוונה – מעניקים ללימוד התורה את הממד הרוחני העמוק שנועד לקרב את האדם לבוראו, ולהפוך את לימוד התורה לחוויה מקודשת ואמיתית.
רבי חיים מסביר כי על האדם להתכונן מבחינה רוחנית ומחשבתית ללימוד התורה באופן הבא: הכנה מחשבתית לפני הלימוד, ותפילה לכוון לאמיתה של תורה.
כה דבריו:
"לזאת ראוי לאדם להכין עצמו כל עת קודם שיתחיל ללמוד, להתחשב מעט עם קונו יתברך שמו בטהרת הלב ביראת ה', ולהיטהר מעוונותיו בהרהורי תשובה, כדי שיוכל להתקשר ולהתדבק בעת עסקו בתורה הקדושה בדיבורו ורצונו יתברך שמו".
כלומר, על האדם צריך להכין את עצמו לפני שהוא מתחיל ללמוד תורה. ההכנה כוללת מחשבה והידבקות בקב"ה ע"י הרהורי תשובה, כדי להגיע למצב רוחני נקי ולב טהור, המאפשרים לו להתקשר ולהתדבק בלימוד התורה בצורה עמוקה ורוחנית.
עוד ממשיך רבי חיים כי על האדם לקבל על עצמו עול מצוות:
"וגם יקבל על עצמו לעשות ולקיים ככל הכתוב בתורה שבכתב ובעל פה, ואשר יראה ויבין דרכו והנהגתו מתורתנו הקדושה".
בנוסף מציין רבי חיים כי כאשר אדם עומד ללמוד הלכה, עליו להתפלל לפני ה' שיזכהו לכוון לאמיתה של תורה.
כה דבריו:
"וכן כשרוצה לעיין בדבר הלכה, ראוי להתפלל שיזכהו יתברך לאסוקי שמעתא אלבא דהלכתא, לכוון לאמיתה של תורה".
רבי חיים מוסיף וכותב כי אף באמצע הלימוד, על האדם להפסיק מעט ולהתבונן שוב ביראת ה', ודבר זה גורם שחכמת התורה תתקיים אצלו: "וכן באמצע הלימוד, הרשות נתונה לאדם להפסיק זמן מועט, טרם יכבה מליבו יראתו יתברך שמו שקיבל עליו קודם התחלת הלימוד, להתבונן מחדש עוד מעט ביראת ה'.... רשאי האדם להפסיק ולבטל זמן מועט מהלימוד, להתבונן מעט ביראת ה', ואינו חושש בזה משום ביטול תורה, כיוון שהוא הגורם שתתקיים אצלו חכמת התורה".
לסיכום, הדרכתו של רבי חיים מוולוז'ין מלמדת אותנו שלימוד תורה אינו רק פעולה אינטלקטואלית, אלא תהליך של התחברות עמוקה אל הקב"ה. ההכנה ללימוד, קבלת עול המצוות, והתפילה להכוונה לאמיתות התורה הן אבני דרך המעניקים ללימוד אפשרות להידבק בבורא עולם על ידי לימוד תורתו הקדושה.
הרב זמיר כהן בשיעור מיוחד - טוב לי תורת פיך:
רבי חיים מוולוז'ין נפטר לפני 203 שנה (ז' בסיוון תק"ט, 1749 – י"ד בסיוון תקפ"א, 1821), היה מחשובי תלמידיו של הגאון מווילנה ומייסדה של ישיבת עץ חיים, המוכרת כישיבת וולוז'ין – "אם הישיבות", ורב העיירה וולוז'ין. רבי חיים החשיב את לימוד הבקיאות. הוא דרש לימוד פשוט, והתנגד לפירושים מפולפלים. העריך את חשיבות החזרות בלימוד, ואמר שעל ידי ריבוי חזרות יתורצו שאלות רבות. לאדם המתקשה בלימודו הציע ללמוד במתינות ומתוך שמחה וכתב שבלימוד כזה יכול להשיג בזמן מועט מה שבלא מתינות ישיג בשעות רבות.
החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>