סיפורים אישיים
הש''ס שניצח את הלהבות: סיפור מדהים על הגמרא ששרדה את זעם הנאצים
אוצר התורה נשמר מתחת לאדמה: הנאצים שרפו ספרים, אבל ש"ס אחד ניצל – בזכות תושיה ואמונה בלתי מתפשרת של אדם אחד
- נעמה גרין
- פורסם כ' חשון התשפ"ה
כשענני המלחמה השחירו את שמי אירופה, נשא הרב ליפא ליוש את עיניו לעבר ארון הספרים שלו, והביט עליו בדאגה רבה. השמועות התחילו לזרום, הצורר הנאצי מתחיל לממש את זממו ולהכחיד את העם היהודי, אבל לא רק את הנפש הוא רוצה, אלא גם את הרכוש הרוחני ההיסטורי של עם ישראל – את ארון הספרים היהודי.
הנאצים ביצעו את מלאכתם בהתלהבות גדולה. בכל מקום אליו פלשו הם אספו את הספרים ושרפו אותם למרבה הצער, ואכן, כתבים רבים נאבדו מעמנו בשנות הזעם הקשות.
כשנאלצה משפחת ליוש לנטוש את ביתם, היה חשוב לאבי המשפחה ר' ליפא רק דבר אחד: הוא הרים מרצפת, חפר ברצפת ביתו בור עמוק, והכניס את הש"ס שלו אל האדמה, מכסה אותו בעפר וסוגר במרצפת…
השכנים בבתים הסמוכים עסקו אף הם בהטמנת חפציהם, בכדי שאלו יישארו ברשותם גם לאחר שתסתיים המלחמה. הם טמנו באדמה את כלי הכסף ותכשיטי הזהב שברשותם, אבל הרב ליוש טמן את הגמרא כשטעמו ונימוקו עמו: "אחר המלחמה", טען, "איני יודע אם ניתן יהיה למצוא ש"ס. הרשעים הרי מעלים באש את הספרים בכל מקום אליו הם מגיעים, וחלילה וחס שתשתכח תורה מישראל. הואיל וכך יש להקדים רפואה למכה ולדאוג שלפחות ש"ס אחד יישאר בעולם, שאותו ניתן יהיה להדפיס מחדש ולהפיצו בישראל".
הרב משה חיים ליוש, בנו של הרב ליפא, מספר: "המלחמה הסתימה. אבי איבד בה את רעייתו ושבעת ילדיו הי"ד. אבל למרות הטרגדיה האישית הקשה, הוא לא ויתר על הש"ס שבבעלותו. הוא הצליח לשוב לביתו, והרים את המרצפת. אמנם ניכר שמישהו חיטט באוצר והוא אף נטל עמו את הכרך העליון, מסכת שבת, כנראה בכדי להעריך את שוויו ולהסיק מכך על ערכם של יתר הספרים. אך יתר המסכתות שכבו להם בבור כבעת שהוטמנו, ואבי הסתער עליהם כשדמעות מציפות את עיניו".
רבי ליפא העלה את הכרכים העתיקים לארץ ישראל, והם שמורים בביתו של בנו עד היום. מעניין להיווכח כיצד הקב"ה מצרף מחשבה טובה למעשה: רבי ליפא התאמץ מאוד כדי להדפיס את הש"ס הבבלי אם חלילה ישתכח מישראל, ובנו, הרב משה חיים הקדיש את חייו להדפיס בפועל את הש"ס הירושלמי, ועוד ספרי ראשונים ואחרונים רבים, ולהרבות תורה בישראל.
התלמוד - יצירת המופת שטובי המוחות היהודיים עמלו בהבנתה והעמיקו חקר בדבריה מאז חתימתה כ-1500 שנה ועד ימינו אלה, בכל מקום צוללים בים התלמוד לומדים, דנים, מתווכחים ומתענגים.
מהו התלמוד? מה סוד יופיו ומתיקותו, וכיצד לומדים אותו? הרב זמיר כהן בהרצאה מחכימה ומרתקת: