חדשות בארץ
הקבינט מתכנס: הפסקת אש החל ממחר בעשר בבוקר
ראש הממשלה בנימין נתניהו מכנס את הקבינט המדיני ביטחוני לדון בהסכם הפסקת האש מול לבנון. בסיום הדיון, אם יאושר ההסכם, הוא צפוי להיכנס לתוקף מחר בבוקר, ללא צורך באישורו בממשלה
- שלומי דיאז
- פורסם כ"ה חשון התשפ"ה
כוחות בלבנון (צילום: דובר צה"ל)
ראש הממשלה בנימין נתניהו כינס הערב (שלישי) את שרי הקבינט המדיני ביטחוני, על מנת לאשר את הסכם הפסקת האש מול לבנון. הדיון צפוי להימשך מספר שעות, ובסיומו - אם ההסכם יאושר - תועבר הודעה לארה"ב והנשיא ג'ו ביידן, יחד עם נשיא צרפת עמנואל מקרון, הערבים להסכם, יודיעו על עצירת המלחמה בלבנון.
סוכנות הידיעות הלבנונית NBN הודיעה מפי מקור ממשלתי כי "אם הדברים יתנהלו כפי שסוכם, הפסקת האש עם ישראל תיכנס לתוקף מחר, יום רביעי, בשעה 10 בבוקר". הממשל הלבנוני הודיע כי בשלב הראשון של הפסקת אש 5,000 חיילי צבא לבנון יחלו להתפרס בדרום לבנון.
בתוך כך, צה"ל הגביר אחר הצהריים את התקיפות בדאחייה בביירות. מקורות בלבנון תיארו את התקיפות כעצימות ביותר מפרוץ המלחמה. שר הביטחון ישראל כ"ץ קיים לפני הדיון בקבינט הערכת מצב עם פורום המטכ"ל, ואישר את המשך הפעולות ההתקפיות של צה"ל בחזית הצפון. חיזבאללה מצידו שיגר לפנות ערב רקטות אל הגליל, הקריות וחיפה.
סעיפי ההסכם לא פורסמו, אולם, אם להתבסס על פרסומים זרים ועל התקשורת האמריקנית והערבית, הוא כולל מספר הסכמות: 60 ימי הפסקת אש במהלכה צה"ל ייסוג תחילה לקו הכפרים הראשון שטיהר; צבא לבנון יתפוס פיקוד על דרום לבנון; חיזבאללה ייסוג צפונית לנהר הליטני; ועדה המורכבת מנציגי צבא ארה"ב, צרפת, בריטניה וגרמניה תפקח על פריסת כוחות צבא לבנון ועל נסיגת החיזבאללה. בתום 60 יום צה"ל ייסוג סופית מלבנון.
ארגון הטרור לא יתפרק מנשקו, ועם זאת לישראל שמורה הזכות לפעול בגבול סוריה לבנון, למנוע הכנסת אמצעי לחימה לחיזבאללה. סעיף זה לא נכלל בהסכם, אך בירושלים טוענים שארה"ב הסכימה לכך. יחד עם זאת, ישראל תוכל לפעול בדרום לבנון רק אם תוכיח הפרה של ההסכם מצד חזיבאללה. אם האיום מיידי, ישראל רשאית לפעול, ואם לא, עליה לפנות לוועדה המפקחת וזו תנסה לטפל באיום.
יש לציין כי נתניהו לא מחויב להציג את ההסכם לאישור הממשלה או לאישור הכנסת. הסיבה: לא מדובר בהסכם מדיני, אלא בהסכם הפסקת אש. כמו כן, הוא לא מחויב לנמק את הנסיבות שהובילו להסכם, אלא אם יבחר לעשות זאת.
על פי דיווח ב-ynet, אחת הסיבות המרכזיות להסכם היא רצונה של ישראל להימנע מאפשרות שמועצת הביטחון של האו"ם תכפה בהחלטה את הפסקת האש, ותטיל סנקציות על ישראל, ייתכן בתמיכת ארה"ב.
כמו כן, הפסקת האש תעניק לישראל זמן חיוני להתעצמות ולהתחמשות, וכן לריענון ומנוחה לכוחות, בפרט כוחות המילואים. הפסקת אש תנתק את הקשר בין זירת לבנון לבין עזה, בניגוד מוחלט לאינטרס של חמאס, שהסתמך על הסיוע והתמיכה של חזבאללה ואיראן. כעת, חמאס ייוותר לבד במערכה, והדבר יאפשר להפעיל עליו לחץ גדול יותר כדי להתניע עסקה לשחרור החטופים.
סוכנות רויטרס ציינה, כי על פי גורם בממשלת ישראל "הסכם הפסקת האש עם לבנון ישמור על חופש הפעולה של ישראל לפעול בהגנה להסרת האיום של חיזבאללה, ויאפשר חזרה בטוחה של תושבי צפון ישראל לבתיהם".