חם ברשת
בננה נמכרה ב-6.2 מיליון דולר – זו הסיבה
בננה מודבקת לקיר נמכרה במכירה פומבית בסכום שובר שיאים. מה המסר האמיתי של האמן, ומי שילם סכום כזה?
- יצחק איתן
- פורסם כ"ו חשון התשפ"ה
יצירה בשם "קומיקאי" של האמן האיטלקי מאוריציו קטלן, המורכבת מבננה טרייה וסרט דביק, נמכרה לאחרונה בסכום עתק (אתם יושבים?) של 6.2 מיליון דולר. היצירה הוצגה לראשונה ב-2019 ביריד האמנות Art Basel במיאמי, וכבר אז עוררה עניין רב בשל המסר הפרובוקטיבי שלה והעובדה שמדובר באובייקט יומיומי ופשוט.
קטלן, הידוע ביצירותיו המאתגרות, ניסה להעביר מסר חברתי: האופי השברירי של התהילה. הבננה, שמתקלקלת תוך ימים ספורים, מעוררת לדבריו מחשבה על המשמעות שאנו מייחסים לדברים חולפים, בעוד הסרט הדביק מדגיש את הפשטות שבחומרי היצירה.
המכירה הפומבית האחרונה בניו יורק הפכה את "קומיקאי" לשיחה המרכזית בעולם האמנות. הרוכש, יזם הקריפטו ג'סטין סאן, הודיע כי הוא שוקל לאכול את הבננה כחלק מהחוויה האמנותית, ובכך להדגיש את המשמעות החולפת של היצירה. הדבר מציב שאלות מהותיות: האם ערכה של יצירת אמנות טמון באובייקט עצמו, או במסר שהיא מעבירה?
היצירה לא זכתה לחשיפה רק בגלריות. "תרבות הממים" ברשתות החברתיות העניקה לה חיים חדשים, והפכה אותה לתופעה ויראלית. קטלן הצליח להעביר את האמנות מהקירות הפיזיים אל המרחבים הדיגיטליים, שבהם השיח הציבורי ממשיך לפתח את היצירה ולהעניק לה פרשנות חדשה.
הבננה, כך דווח בתקשורת הזרה, מזמינה אותנו לחשוב מחדש על הערכים שלנו. היא אינה רק פרי מודבק לקיר, אלא פרובוקציה שאמורה ללמד אותנו שכדאי להסתכל פנימה ובעולם שסביבנו.
אגב, לפני מספר חודשים, סטודנט מאוניברסיטות סיאול עלה לכותרות לאחר שאכל חלק מהבננה שהייתה תלויה על הקיר כחלק מהמיצג שנמכר ב-120 אלף דולר. היצירה הוצגה בדרום קוריאה. "הייתי רעב", אמר הסטודנט בתמימות, כשהסביר מדוע הסיר את הבננה שהודבקה עם נייר דבק לקיר.
החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>