לומדים מוסר
כולם מחפשים אושר – וזה הסוד הפשוט שהולך לשנות לך את החיים
שכח מכל הצרות: גלה את הסוד הפשוט לחיים מאושרים ומלאי שלווה, שאפשר להתחיל ליישם כבר היום – וזה קל מתמיד
- יונתן הלוי
- פורסם כ"ו חשון התשפ"ה
(צילום: shutterstock) סיסמא: TalB*741741
הציטוט היומי
"כי באמת אם היו הכל שומעים לקול צדיקי אמת ללכת בדרך זה ולהאמין תמיד בה’ יתברך שהכל לטובה וליתן שבח והודיה תמיד לה’ יתברך, בין בטוב בין ברע כמו שכתוב: 'בה’ אהלל דבר באלוקים אהלל דבר', בוודאי היו מתבטלים כל הצרות וכל הגלויות לגמרי וכבר הייתה גאולה שלמה".
מקור: רבי נתן מברסלב, ליקוטי הלכות, הלכות פריקה וטעינה ד'.
משמעות הציטוט
רבי נתן מברסלב כותב את המשפט היסודי הנ"ל, המבוסס על תפיסת עולם רוחנית עמוקה שמופיעה בכתבי החסידות, ובפרט אצל רבי נחמן מברסלב, המאמין בכוחה של אמונה עמוקה וקבלת החיים באהבה ובהודיה, בכל מצב, כדרך להביא גאולה ותיקון אישי וכללי.
הסבר על דבריו של רבי נתן:
"להאמין תמיד בה’ יתברך שהכל לטובה": האמונה שהכל מגיע מה’ והכל לטובה, גם אם נראה אחרת, היא עיקרון יסודי. הכוונה היא לא להסתכל על הקשיים באופן שלילי, אלא להבין שהם חלק מתוכנית גדולה שמטרתה להוביל את האדם לצמיחה ולגאולה.
"וליתן שבח והודיה תמיד לה’ יתברך": השבח וההודיה, גם בזמנים קשים, הם הכלים להפוך את המציאות הקשה לטובה. בכך האדם מכיר בכך שה’ הוא המקור לכל, גם לטוב וגם למה שנראה כרע.
"בין בטיבו בין ברע כמו שכתוב: 'בה’ אהלל דבר באלוקים אהלל דבר'": הפסוק הזה מבטא את הרעיון שהשבח וההלל לה’ צריכים להיות בשני המצבים – כשה’ מתגלה כרחמן (ה’), וגם כשהוא מתגלה במידת הדין (אלוקים). על האדם לשבח ולהלל בכל תנאי.
"בוודאי היו מתבטלים כל הצרות וכל הגלויות לגמרי": האמונה והשמחה הן כלי לשינוי המציאות. לפי הגישה הזאת, אם אנשים היו חיים באמת מתוך אמונה ושמחה, כל הצרות – האישיות והלאומיות – היו נעלמות.
"וכבר הייתה גאולה שלמה": האמונה שהגאולה תלויה בתיקון הפנימי של האדם והחברה. כאשר האדם והעולם יגיעו למצב של אמונה שלמה ושמחה, תבוא הגאולה במובן הרחב ביותר – רוחני,
כלומר, האדם עצמו, באמצעות גישה חיובית ואמונה חזקה, יכול לשנות את עולמו הפנימי ואת העולם כולו. הצרות והגלות נתפסות לא רק כמשהו חיצוני, אלא גם כתוצאה של חוסר אמונה ושמחה בלב האנשים. השינוי מתחיל מבפנים, והכלים לכך הם אמונה, הודיה ושבח בכל מצב.
כמה מילים על המחבר
רבי נתן מברסלב (ט"ו בשבט ה'תק"ם - י' בטבת ה'תר"ה) היה תלמידו המובהק של רבי נחמן מברסלב, מפיץ תורתו המרכזי ומנהיגה-בפועל של חסידות ברסלב אחרי פטירת רבו. נחשב לגדול ועצום בתורה והתבלט במיוחד בשקדנותו הבלתי מצויה. רבי נתן הדפיס את כל ספרי רבי נחמן, ואף נסע בכל רחבי אוקראינה בכדי לבקר אצל חסידי ברסלב ולהמשיך אצלם את מורשתו של רבי נחמן.