לומדים מוסר
סודות מהיהדות: איך להשתחרר מהשוואות ולמצוא שלווה פנימית ב-10 צעדים פשוטים
למה קנאה הורסת את חיינו? היהדות חושפת את הסוד. בואו לקבל 10 טיפים מעשיים לחיים בלי קנאה
- יונתן הלוי
- פורסם כ"ו חשון התשפ"ה
הספר "ארחות צדיקים", אחד מספרי המוסר החשובים ביותר, טומן בחובו עקרונות נצחיים שנועדו להאיר את חיינו ולהוביל אותנו לחיים מלאי משמעות, איזון ושמחה. בסדרת המאמרים הזו נביא מדי פרק ציטוט נבחר מתוך הספר, בליווי הסבר מעמיק וכלים מעשיים ליישומו ביומיום. חכמת הדורות שמובאת ב"ארחות צדיקים" רלוונטית מתמיד, ומציעה לנו דרך להתמודדות עם אתגרי החיים, לפיתוח שמחה פנימית, ולחיים של מודעות ותיקון עצמי. בואו לגלות איך עקרונות עתיקים יכולים להפוך את היום-יום שלנו לטוב יותר, מלא משמעות ושמחה אמיתית.
בעל ספר "ארחות צדיקים" פותח בפנינו צוהר להבנת מידת הקנאה, ומראה כמה יש להיזהר ממנה.
כה דבריו:
"הקנאה היא ענף מן הכעס, ואין אדם נמלט ממנה, כי אנחנו רואים אשר כל בני-אדם נמשכים איש אחר רעהו, כי כאשר הוא רואה שחבירו קונה קניין מענייני העולם - הן ממיני מאכלים, הן ממיני בגדים - אם בונה בית או מאסף ממון, אז הוא טורח להשיג כמוהו, כי הוא חושב: חברי יש לו זה, גם לי יהיה כן. ודבר זה רמז שלמה המלך: 'וראיתי אל כל עמל ואת כל כשרון המעשה כי היא קנאת איש מרעהו' (קהלת ד, ד). מי שהמידה הזאת מתגברת עליו, הוא מגונה מאוד".
המחבר מבאר כי הקנאה היא תוצאה של הכעס הפנימי ומאפיין טבעי של האדם, שאינו יכול להימלט ממנה. הקנאה מתעוררת מתוך נטייה טבעית של אנשים להשוות את עצמם לאחרים ולשאוף להשיג את מה שיש לזולתם. למשל, כשאדם רואה שחברו רכש רכוש, בנה בית, או הצליח בתחומים מסוימים, הוא מרגיש צורך לשאוף לאותם הישגים.
שלמה המלך מתייחס לכך בספר קהלת, כשהוא מציין שכל מאמצי האדם והכישרונות שהוא משקיע נובעים לעיתים קרובות מקנאה בזולתו, ומתוך השאיפה להשתוות אליו או להתעלות עליו.
ממשיך בעל ה"ארחות צדיקים" ומבאר:
"הקנאה היא באה מגריעות הנפש. אם הוא מקנא ביופיו של אדם או בגבורתו או בעשרו - הרי אינו חפץ במה שגזר עליו הבורא יתברך. וזה דומה לעבוד שיש לו תלונות על מעשה אדוניו ואינו מתרצה בעניין אדוניו - אין זה עבד נאמן! וכל-שכן שאין להתרעם על הבורא יתברך, אשר כל מעשיו ישרים ונכוחים, שאין להרהר אחריו".
המחבר מסביר שהקנאה נובעת מחולשה פנימית של הנפש ומחוסר קבלה של גורל האדם כפי שנקבע על ידי הבורא. כאשר אדם מקנא באחר על יופיו, עושרו או כישוריו, הוא למעשה מביע חוסר שביעות רצון ממעשיו של הבורא ומפקפק בצדקת החלטותיו. התנהגות זו דומה לעבד שמערער על מעשיו של אדוניו, מה שמעיד על חוסר נאמנות. ולכן, יש לראות את כל מעשי הבורא כישרים וללמוד לקבל באמונה ובענווה את חלקנו בחיים.
טיפים מעשיים להתמודדות עם קנאה ולחיזוק שביעות הרצון
1. תודה יומית על הקיים
הקדישו זמן בכל יום לחשוב או לכתוב לפחות שלושה דברים שאתם מעריכים בחייכם – בריאות, משפחה, חברים, עבודה או אפילו חוויות קטנות. התמקדות בטוב שקיים מרחיקה תחושות קנאה.
2. השוואה חיובית לעצמכם, לא לאחרים
במקום להשוות את עצמכם לאחרים, התבוננו על ההתקדמות האישית שלכם לאורך זמן. מה השגתם? אילו מטרות הצלחתם להגשים?
3. שפרו את הביטחון העצמי
לעיתים הקנאה נובעת מחוסר ביטחון עצמי. חפשו דרכים לחזק את תחושת הערך העצמי – למדו מיומנויות חדשות, טיפחו את הכישרונות שלכם והתמקדו בחוזקותיכם.
4. תרגלו נדיבות ושמחה בהצלחת האחר
כשאתם רואים מישהו מצליח או משיג משהו שגורם לכם לקנא, נסו לברך אותו באמת. פעולה זו תפתח אצלכם תחושת סיפוק ותקטין את תחושת הקנאה.
5. חפשו השראה, לא תחרות
במקום לקנא באנשים שהשיגו דברים, ראו בהם מודל לחיקוי. שאלו את עצמכם מה אפשר ללמוד מהם כדי לשפר את עצמכם, בלי לערער את שביעות הרצון מהישגיכם.
6. צמצמו חשיפה למקורות שמגבירים קנאה
אם המדיה החברתית גורמת לכם להשוות את חייכם לאחרים, הגבילו את זמן השימוש בה, או זכרו שהרבה מהנראה בה אינו משקף את המציאות.
7. אמרו לעצמכם: "שלי שלי ושלו שלו"
זכרו שכל אדם קיבל את מה שנכון עבורו, כפי שנגזר על ידי הבורא. החלק שלכם בעולם הוא ייחודי, ואין טעם להתמקד במה ששייך לזולת.
8. בנו יעדים אישיים ברי השגה
במקום לקנא במה שיש לאחרים, צרו תוכנית פעולה מעשית כדי להתקדם בתחומים שחשובים לכם, בהתחשב ביכולות ובנסיבות שלכם.
9. פנו לעשייה חיובית
כשעולה תחושת קנאה, השקיעו את האנרגיה בעשייה מועילה – למדו משהו חדש, התנדבו או עזרו למישהו אחר. העשייה ממקדת את המחשבות בכיוון חיובי.
10. זכרו שהכול זמני
העולם משתנה כל הזמן, ומה שיש לאחרים כעת אינו מבטיח יציבות או אושר נצחי. התמקדו במה שיביא לכם שמחה וסיפוק לאורך זמן.
לסיכום, הקנאה היא תחושה טבעית, אך חשוב לדעת כיצד להתמודד איתה ולנווט אותה למקומות חיוביים. תרגול מודעות, הכרת תודה ושמחה בהצלחת אחרים יכולים לעזור לחיות חיים מספקים יותר ולבנות נפש שלמה וחזקה.
הורידו את האפליקציה החדשה "הידברות Shorts", וצפו בתוכן נקי, קצר ויהודי, לפני כולם >>