הציטוט היומי

"חייב אדם לברך על הרעה בדעת שלמה ובנפש חפצה כדרך שמברך בשמחה על הטובה כי הרעה לעובדי השם היא שמחתם וטובתם כיוון שמקבל מאהבה מה שגזר עליו השם נמצא שבקבלת רעה זו הוא עובד את השם, שהיא שמחה לו".

מקור: שולחן ערוך אורח חיים רכב, ג.

 

משמעות הציטוט

"חייב אדם לברך על הרעה בדעת שלמה ובנפש חפצה כדרך שמברך בשמחה על הטובה"אדם נדרש לברך על אירועים קשים (הרעה) באותה כוונה ובאותה שמחה שבה הוא מברך על דברים טובים. כלומר, יש לשאוף למצב תודעתי שבו האדם מבין שהכול מאת ה' ויש סיבה טובה לכל מה שקורה, גם אם היא אינה נראית לעין.

"כי הרעה לעובדי השם היא שמחתם וטובתם"עבור מי שמאמין באמת, גם הרעה היא טובה נסתרת. אתגרים, קשיים וצער נתפסים לא כעונש אלא כהזדמנות להתעלות רוחנית, לשיפור עצמי או כחלק מתוכנית אלוקית רחבה יותר.

"כיון שמקבל מאהבה מה שגזר עליו השם"מי שמאמין באמת מבין שהמצבים הקשים הינם רצון ה', ועל כן מקבלם באהבה. הדבר דורש התמסרות וקבלת הדין מתוך אמונה שלמה.

"נמצא שבקבלת רעה זו הוא עובד את השם, שהיא שמחה לו"קבלת הקושי באהבה ובאמונה נחשבת בעצמה כעבודת ה'. בכך שהאדם סומך על ה' ולא מתמרמר, הוא מביע שמחה פנימית ואמונה. שמחה זו נובעת לא מהעדר קושי, אלא מההבנה שהקושי עצמו הוא חלק מתוכנית אלוקית לטובתו.

גישה זו מבוססת על דברי חז"ל במסכת ברכות: "חייב אדם לברך על הרעה כשם שמברך על הטובה". הרעיון המרכזי הוא שכל מה שמגיע מהקב"ה הוא לטובת האדם, גם אם אינו מובן באותו רגע. זו תפיסה שמחזקת את האדם להתמודד עם קשיים בחיים מתוך פרספקטיבה רוחנית רחבה.

 

כמה מילים על המחבר

רבי יוסף קארו נפטר לפני 450 שנה (1488, ה'רמ"ח – 24 במרץ 1575, י"ג בניסן ה'של"ה), היה מגדולי הפוסקים, מחבר השולחן ערוך, כסף משנה והבית יוסף. עסק גם בקבלה. מקובל לסמנו כפותח תקופת האחרונים.