פרשת ויצא
קדושת לוי על פרשת ויצא: דבר תורה קצר שישדרג את שולחן השבת
רבי לוי יצחק מברדיצ'ב בפירושו "קדושת לוי" על פרשות השבוע: תובנות מחזקות בעבודת ה' וחידושים מרתקים שיאירו את שולחן השבת שלכם. והפעם – פרשת ויצא
- אמיתי חניה
- פורסם א' כסלו התשפ"ה
"וַיָּבֹא גַּם אֶל רָחֵל וַיֶּאֱהַב גַּם אֶת רָחֵל מִלֵּאָה וַיַּעֲבֹד עִמּוֹ עוֹד שֶׁבַע שָׁנִים אֲחֵרוֹת" (בראשית כ"ט, ל')
קדושת לוי מבאר בפסוק זה יסוד חשוב בעבודת השם:
בפירושו מסביר את דברי הפסוק בתהילים ואת המשנה בפרקי אבות באופן שמבהיר את החשיבות של עשיית מצוות לשם שמיים, כלומר ללא כל ציפייה לשכר. הוא משתמש בסיפור של רחל אמנו כמופת לעשיית מעשה חסד מתוך ויתור מוחלט על טובת עצמה.
"ובזה יבואר הפסוק (תהלים לא, כ) מה רב טובך אשר צפנת ליראיך פעלת לחוסים בך נגד בני אדם, ויבואר על פי המשנה (אבות א, ג) אל תהיו כעבדים המשמשים את הרב על מנת וכו'. הכלל הוא שאדם צריך לעבוד את הבורא ברוך הוא לא בשביל שום קבלת שכר כלל וימסור עצמו הן חלקו בעולם הזה והן חלקו בעולם הבא בכדי שיעשה רצון הבורא"
קדושת לוי מתאר כיצד רחל מסרה את הסימנים ללאה, אף על פי שזה עשוי היה לגרום לכך שיעקב לא ישא אותה והיא תתחתן עם עשו. היא הייתה מוכנה לוותר גם על חלקה בעולם הזה וגם על חלקה בעולם הבא, רק כדי לעשות את רצון ה'.
"כמו שמצינו ברחל שעשתה המצוה למסור הסימנים ללאה אף על פי שעל ידי זה שוב לא ישא אותה יעקב ותעלה אל גורלו של עשו כנ"ל ונמצא חס ושלום תאבד חלקה לעולם הבא כשישא אותה עשו חס ושלום אף על פי כן מסרה הסימנים ומסרה עצמה הן חלקה בעולם הזה הן בעולם הבא בכדי שיעשה רצון הבורא"
קיום מצוות - לא על מנת לקבל פרס
רבי לוי יצחק מברדיצ'ב שואל: כיצד יכול האדם לעשות מצוות ללא ציפייה לשכר, כשהוא יודע שה' משלם שכר טוב לעושי רצונו? התשובה שלו היא שה' בטובו דואג לכך שבשעת עשיית המצווה, האדם שוכח מהשכר הצפוי. כך האדם יכול לפעול מתוך כוונה טהורה וללא כל ציפייה לתגמול.
"והנה באמת הקדוש ברוך הוא ישלם שכרו הטוב לעושי רצונו והאיך יעשה המצות שלא על מנת לקבל פרס על המצות הלא זה האמת שהקדוש ברוך הוא ישלם שכר. והנה הקדוש ברוך הוא לטובת עמו ישראל בשעה שאדם עושה מצוה הקדוש ברוך הוא משכח מלבו שיש שכר על המצוה בכדי שיעשה המצוה שלא על מנת לקבל פרס".
וזהו פירוש הפסוק מתהילים: "מה רב טובך אשר צפנת ליראיך". כלומר, הקב"ה בטובו דואג להעלים מהלב את השכר הצפוי מהמצוות ("צפנת ליראיך"), כדי שהאדם יעשה את המצוות מתוך אמונה טהורה ולא מתוך חישוב תועלת. "פעלת לחוסים בך נגד בני אדם" - השכר והטוב שה' מכין למי שבוטחים בו, הוא דבר שמוסתר ("צפנת") בעת קיום המצווה, וכך האדם יכול להתמקד רק ברצון לעשות את רצון ה'.
"וזהו פירוש הפסוק מה רב טובך, פירוש זה הוא לרב טובו להטיב לברואיו. אשר צפנת ליראיך, שהשכחת מלבם השכר מהמצות. וזהו פעלת לחוסים בך נגד בני אדם, דהיינו השכר מהמצות לשכח מהלב בשעת עשיית המצות וזהו צפנת, הרמז על שהקדוש ברוך הוא משכח מלב בני אדם השכר מהמצות והבן"
הרב זמיר כהן - איך אפשר ליהנות ממצוות גם בעולם הזה? צפו
החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>