לומדים מוסר
איך להימנע מחטאים? הרמ"ק עם הסבר שיגרום לכם לחשוב פעמיים
הרמ"ק בהסברו על מידת הקב"ה "ועובר על פשע": "אין המחילה על ידי שליח אלא על ידו ממש של הקדוש ברוך"
- אמיתי חניה
- פורסם א' כסלו התשפ"ה
הציטוט היומי
"ועובר על פשע"
"זו מידה גדולה שהרי אין המחילה על ידי שליח אלא על ידו ממש של הקדוש ברוך הוא כדכתיב (תהלים קל, ד) כי עמך הסליחה וגו' ומה היא הסליחה שהוא רוחץ העון כדכתיב (ישעיה ד, ד) אם רחץ אדני את צאת בנות ציון וגו׳ וכן כתיב (יחזקאל לו, כה) וזרקתי עליכם מים טהורים וגו' והיינו ועובר על פשע שולח מימי רחיצה ועובד ורוחץ הפשע.
והנה ממש כדמות זה צריך להיות האדם שלא יאמר וכי אני מתקן מה שפלוני חטא או השחית, לא יאמר כך שהרי האדם חטא והקדוש ברוך הוא בעצמו שלא על ידי שליח מתקן את מעות ורוחץ צאת עונו.
ומכאן יתבייש האדם לשוב לחטוא שהרי המלך בעצמו רוחץ לכלוך בגדיו".
(הרמ"ק "תומר דבורה", פרק א')
משמעות הציטוט
דברי הרמ"ק עוסקים במידת הרחמים והסליחה של הקב"ה. הוא מתאר את הסליחה כפעולה שהקב"ה עושה באופן אישי, ולא באמצעות שליח. הסליחה מתוארת כפעולה שבה הקב"ה "רוחץ" את החטא, כלומר מנקה אותו, כפי שמתואר בפסוקים מישעיהו ויחזקאל המתייחסים לפעולה של טיהור ורחיצה.
הסליחה מתבצעת על ידי הקב"ה עצמו, שמוכן לרחוץ ולטהר את העוונות. זה מלמד על הקרבה והדאגה של הקב"ה כלפי עמו, כאשר הוא בעצמו עוסק בתיקון החטאים ולא באמצעות מישהו אחר.
הרמ"ק מסביר שעל האדם ללמוד מכך שלא עליו להרגיש שהוא אינו אחראי לתקן את מה שמישהו אחר קלקל. כמו שהקב"ה מתקן את מעשי האדם החוטא בעצמו, כך גם האדם צריך להיות לעזור בתיקון מבלי לומר "למה לי לתקן את מה שאחר השחית".
האדם צריך להרגיש בושה לחזור ולחטוא, משום שהקב"ה, המלך בעצמו, עוסק בטיהור של חטאיו.
כמה מילים על המחבר
רבי משה קורדובירו (רמ"ק) נפטר לפני כ-454 שנים (ה'רפ"ב, 1522 - כ"ג בתמוז ה'ש"ל, 1570). היה מחשובי מקובלי צפת במאה ה-16 ומחבר ספרי קבלה שהשפיעו על תורת האר"י הקדוש. לימים שימש כראש ישיבה בצפת ותלמידיו הבולטים היו רבי חיים ויטאל ורבי אליהו די וידאש. בין היתר חיבר את "אור יקר" - פירוש לספר הזוהר ולתיקוני הזוהר, ואת ספר המוסר "תומר דבורה" העוסק בתיקון המידות על פי י"ג מידות הרחמים.
הרב שניר גואטה – איזו מצווה הופכת את האדם לצדיק? צפו
הורידו את האפליקציה החדשה "הידברות Shorts", וצפו בתוכן נקי, קצר ויהודי, לפני כולם >>