בריאות הנפש

בזמן שישנת: 25% מהאוכלוסייה סובלים מהתופעה המלחיצה הזו

חוויתם פעם מצב שהתעוררתם משינה אך לא יכולתם לזוז או לדבר במשך כמה רגעים? התופעה הזו נקראת "שיתוק שינה" וכ-25% מהאוכלוסייה – ילדים ומבוגרים - יחוו אותה לפחות פעם אחת בחייהם. מהן הסיבות לשיתוק שינה, האם זה מסוכן וכיצד ניתן להתמודד עם התופעה?

אא

דמיינו שאתם מתעוררים באמצע הלילה, מרגישים ערים ומודעים לסביבתכם, אך הגוף שלכם מסרב להגיב. אתם לא מסוגלים לזוז, לדבר ואולי אתם אפילו רואים דמויות סביבכם. נשמע מפחיד? מסתבר שזוהי תופעה מוכרת שנקראת "שיתוק שינה". כ- 25% מהאוכלוסייה יחוו אותה לפחות פעם אחת במהלך חייהם, ואצל חלקם היא תחזור מדי פעם ואף עשויה להופיע לעיתים קרובות.

על פי אתר הכללית, "התופעה מופיעה לראשונה בגיל צעיר - אצל ילדים, מתבגרים או מבוגרים צעירים - ותכיפותה יכולה לגבור בין העשור השני לשלישי לחיים". שיתוק שינה יכול להרגיש כל כך מציאותי, עד כדי כך שאנשים מתארים אותו כחוויה על-טבעית.

מהו שיתוק שינה?

שיתוק שינה הוא מצב שבו האדם מתעורר, אבל חווה חוסר יכולת מוחלטת לזוז או לדבר. תופעה זו מתרחשת בשלבים של מעבר בין ערות לשינה, כאשר הגוף למעשה נמצא במצב של "נעילה" כדי למנוע תזוזות לא רצויות. במילים אחרות, בזמן השינה, הגוף נכנס למצב של שיתוק טבעי כדי להגן עלינו מלבצע תנועות פיזיות בזמן שאנחנו חולמים. במקרים מסוימים, התהליך הזה משתבש והאדם מתעורר כשהוא עדיין בשלב השיתוק, מבלי שהמוח ייתן פקודה לגוף להתחיל לזוז. שיתוק שינה יכול להימשך בין כמה שניות ל־20 דקות, ומשכו הממוצע הוא כ-6 דקות.חשוב להבין שהשיתוק הוא מנגנון הגנה טבעי של הגוף, שמוודא שלא נפגע בעצמנו בזמן החלום.

למה זה קורה?

שיתוק שינה מתרחש בדרך כלל כאשר יש חוסר איזון בין השלב של שנת ה-REM (שנת חלום) לשלב של הערות. שנת REM היא השלב שבו אנו חולמים, והגוף נכנס למצב של שיתוק מהסיבות שכבר הסברנו. כשיש חוסר תיאום בין המוח לגוף, המוח עלול להיות ער בעוד שהגוף עדיין משותק - ואז מתרחש מצב של שיתוק שינה. הסיבות לחוויה יכולות להיות מגוונות וכוללות את הגורמים הבאים:

1. חוסר שינה: מחסור בשעות שינה יכול להוביל לתפקוד לקוי של המוח בתהליך השינה, ולגרום לשיתוק שינה. המוח מתקשה לעבור בין שלבי השינה בצורה חלקה, מה שמוביל לתופעה זו.

2. מתח נפשי: מתח וחרדה הם גורם משמעותי לשיתוק שינה. המתח גורם להפרעות בשינה וליכולת המוח להיכנס למצב של רגיעה מלאה.

3. דפוסי שינה לא סדירים: שעות שינה לא קבועות או שינוי מהיר בשגרה היומית, עשויים להוביל לחוסר איזון במעברי השינה ולשיתוק שינה.

4. נטייה גנטית: מחקרים מצביעים על כך שלאנשים מסוימים יש נטייה גנטית לחוות שיתוק שינה, במיוחד אם יש היסטוריה משפחתית של הפרעות שינה.

5. נדודי שינה: אנשים שסובלים מנדודי שינה מתקשים להירדם ולהישאר בשינה רציפה, מה שמגדיל את הסיכוי לשיתוק שינה.

6. שתיית קפאין לפני השינה: קפאין הוא חומר ממריץ שיכול להשפיע על איכות השינה ולהקשות על המוח להירגע ולהיכנס למצב שינה עמוק, מה שגורם להפרעות במעבר בין שלבי השינה.

7. עייפות יתר: עייפות יתר, הנגרמת מעבודה מאומצת או מחוסר מנוחה, גורמת למוח להתקשות בתהליך ההירדמות והמעבר לשינה עמוקה בצורה חלקה.

8. שימוש בתרופות מסוימות: תרופות מסוימות, במיוחד אלו המשפיעות על מערכת העצבים המרכזית, יכולות לשנות את דפוסי השינה ולהוביל לשיתוק שינה.

האם זה מסוכן?

למרות שמדובר בחוויה מפחידה ולא נעימה, שיתוק שינה אינו מסוכן מבחינה פיזית. מדובר בתופעה שמתרחשת באופן טבעי כחלק מהמעבר בין שלבי השינה. השיתוק הוא למעשה מנגנון ההגנה של הגוף שנועד למנוע מאיתנו לבצע תנועות במהלך החלום, ולכן כאשר חווים אותו במצב של ערות חלקית, הוא עלול לגרום לתחושת פחד. עם זאת, אין סכנה ממשית לחיים או לבריאות הפיזית במהלך שיתוק שינה. התחושות המאיימות וההזיות שמלוות חלק מהאנשים הן תוצאה של פעילות מוחית בזמן המעבר בין שינה לערות, ואין בהן סכנה אמיתית. חשוב לזכור ששיתוק שינה הוא מצב זמני שחולף מעצמו תוך מספר שניות עד דקות.

החוויה האישית של שיתוק שינה

אנשים ברחבי העולם מתארים את התופעה כחוויה מפחידה ומצמררת, שבה הם מרגישים לכודים בגופם ללא יכולת לזוז או לקרוא לעזרה. ישנם דיווחים רבים על תחושת נוכחות מאיימת בחדר, כמו דמות אפלה או רוח, והזיות ויזואליות של צללים או צורות מעורפלות. אלו תחושות שהמוח שלנו מייצר במצב שבו הוא ער למחצה אך הגוף נותר עדיין משותק. התוצאה היא שילוב בין תחושת המציאות לבין ה"שאריות" של החלום – מה שגורם לתחושה מפחידה ולא מובנת.

רבים מתארים גם תחושות של לחץ על החזה, כאילו מישהו יושב עליהם, ולעיתים קרובות התחושות הללו מלוות בקולות לא ברורים. חלק מהאנשים אף מספרים שהם ניסו בכל כוחם להתעורר או לזוז, אך ללא הצלחה. למרות השוני בתיאורים, המשותף לכולם הוא תחושת חוסר האונים המוחלטת והחרדה המתלווה לחוויה.

יאיר לביא סיפר באתר YNET על הפעם הראשונה שחווה שיתוק שינה: "נרדמתי כרגיל והתעוררתי באמצע הלילה. אני רואה ערפל שחור שנכנס לחדר ומרחף מעליי, ויש כוח שמרתק אותי למיטה. זה היה כמו חוויה חוץ-גופית. זה חזר על עצמו כל לילה. אחרי כמה לילות, בשלב כלשהו התחלתי להרגיש שבמקום לחזור לישון במיטה אני ממשיך ליפול לתוך המיטה, וכשאני נופל אני מתחיל לשכוח את כל מי שהכרתי, את כל מה שאני יודע. הזיכרון הנרטיבי התחיל להתפוגג לאט-לאט. הבור נהפך ליקום ואני הייתי חלק ממנו. הייתי בטוח שאני מת אבל התחושה הייתה חיובית. זה היה מפתיע לקום בבוקר ולהרגיש שהכול כרגיל. זו חוויה משנה מציאות, עם כל המחשבות על עצמי ומה שקורה מעבר לגבולות הגוף. זה היה משהו מאוד עוצמתי באותה תקופה. מאז חוויתי עוד חוויות כאלו - אבל לא באותה עוצמה", אמר.

כיצד ניתן למנוע את התופעה?

אף על פי שמדובר בחוויה לא נעימה, שיתוק שינה אינו מסוכן. הנה כמה טיפים שיכולים לעזור לכם להתמודד עם התופעה:

1. שמירה על הרגלי שינה קבועים: הקפידו על שעות שינה קבועות ושגרה שתאפשר לגוף להיכנס לשינה ולצאת ממנה בצורה "חלקה". הרגלים קבועים יוכלו למנוע חוסר איזון בין שלבי השינה השונים, ולהקטין את הסיכוי לשיתוק שינה.

2. תרגיעו: נסו לזהות ולהפחית גורמי לחץ בחייכם, באמצעות מדיטציה, התבודדות, תרגילי נשימה, או כל פעילות מרגיעה שמסייעת לכם להוריד את רמות המתח. פעילויות כמו יוגה, פעילות גופנית מתונה, או אפילו קריאה לפני השינה יכולות לעזור להכניס את הגוף למצב רגוע ולהפחית את הסיכון לשיתוק שינה.

3. הימנעות מעייפות יתר: מחסור בשינה מגדיל את הסיכוי לחוות שיתוק שינה. וודאו שאתם מספקים לגוף את מספר השעות שהוא זקוק להן. מומלץ לישון לפחות 7-8 שעות בלילה, כדי לאפשר למוח ולגוף להתאושש ולהכין את עצמם למעבר תקין בין שלבי השינה.

4. שינוי תנוחה: לעיתים שינה על הגב יכולה להחמיר את התופעה. שינה על הצד עשויה להקטין את הסיכוי לחוות שיתוק שינה. אם אתם מוצאים את עצמכם חווים שיתוק שינה לעיתים קרובות, מומלץ לנסות לשנות את התנוחה שבה אתם נרדמים ולוודא שהיא נוחה לכם.

5. הגבלת קפאין ואלכוהול: מומלץ להימנע משתיית קפאין ומשקאות אלכוהוליים לפני השינה, שכן הם עשויים להפריע לתהליך השינה ולהעלות את הסיכון לשיתוק שינה.

6. סגולות לשינה טובה: ברכת המפיל הנאמרת ב"קריאת שמע שעל המיטה" לפני השינה, נחשבת לסגולה לשינה טובה. בברכה זו אנו משבחים את הקב"ה ומתפללים שהשינה שלנו תהיה נקיה מחלומות רעים, ושנזכה לקבל בבוקר את נשמתנו רעננה. אנשים רבים מעידים כי קריאת "שמע" לפני השינה מסייעת להם להרגיע את המחשבות ולהיכנס לשינה במצב של שלווה ורוגע. כמו כן, רבים נוהגים לקרוא פרקי תהילים לפני השינה, כגון פרק צ"א ("יושב בסתר עליון"), שמסייעים לאדם להרגיש בטוח ומוגן בזמן השינה. מנהגים נוספים כוללים נטילת ידיים לפני השינה או הנחת ספר תהילים מתחת לכרית בשביל למנוע חלומות רעים.

מה לעשות אם זה קורה שוב?

כאשר חווים מצב של שיתוק שינה, חשוב לזכור שהחוויה זמנית. אם תנסו להירגע ולהזכיר לעצמכם שמדובר במצב חולף, תוכלו להפחית את רמת החרדה ולהתמודד טוב יותר עם התופעה. אפשר גם לנסות טכניקות מרגיעות  כמו דמיון מודרך, נשימות עמוקות וספירה איטית עד 10.

בנוסף, אפשר לנסות להזיז חלק קטן מהגוף, כמו אצבעות הרגליים או הידיים, כדי "לשחרר" את הגוף מהשיתוק. תרגול קבוע של טכניקות רגיעה, כמו דמיון מודרך, או האזנה למוזיקה מרגיעה לפני השינה, יכול לעזור להפחית את התדירות של שיתוק השינה ולהפוך את החוויה לפחות מאיימת.

 

היכנסו להגרלות על ערכות נגינה ושוברים ברשתות מובילות. הצטרפו למנוי השנתי בעולם הילדים ואולי תזכו בפרסים >>
תגיות:בריאותשינה

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה