עובדות ביהדות
צופן אתב"ש: מהמקרא ועד הקבלה – הסיפור המרתק של החלפת אותיות
צופן אתב"ש, כלי פשוט ומרתק, שימש פרשני מקרא לחשיפת סודות, פירוש שמות וגילוי עומקים נסתרים בתנ"ך
- יונתן הלוי
- פורסם א' כסלו התשפ"ה
צופן אתב"ש, אחד מצופני ההחלפה הפשוטים והמפורסמים ביותר, הפך עם השנים ליותר ממנגנון הצפנה. לצד תפקידו בצפנים, הוא משמש ככלי לזכירת מועדים חשובים ביהדות, באמצעות קשר ייחודי ליום שבו חל חג הפסח בכל שנה. אתב"ש משקף את גאונות המסורת היהודית בקישור בין חגים וימים לבין סדר ימות השבוע, ומציע דרך נוספת להבנה ולזכירה של מועדי ישראל.
מהו צופן אתב"ש?
צופן אתב"ש הוא צופן החלפה פשוט, והוא משמש כשיטה פשוטה להחלפת אותיות. הוא מוזכר בחז"ל ובהקשרים שונים של פרשנות מקראית. מדובר באחת מהשיטות הבסיסיות של צפנים, שמטרתה להחליף כל אות באות אחרת על פי סדר האלפבית, באופן שבו האות הראשונה מוחלפת באחרונה, השנייה בשנייה מהסוף, וכן הלאה.
מבנה הצופן:
שיטת אתב"ש היא חלק ממשפחה של צופני החלפה המבוססים על סדר האלפבית. באלפבית העברי:
א' מוחלפת בת'.
ב' מוחלפת בש'.
ג' מוחלפת בר'.
ד' מוחלפת בק'.
ה' מוחלפת בצ'.
ו' מוחלפת בפ'.
ז' מוחלפת בע'.
ח' מוחלפת בס'.
ט' מוחלפת בנ'.
י' מוחלפת במ'.
כ' מוחלפת בל'.
דוגמאות היסטוריות לשימוש בצופן אתב"ש:
הזכרה בתנ"ך ובחז"ל:
השימוש בצופן אתב"ש לא מופיע ישירות בתנ"ך, אך חז"ל מפרשים פסוקים מסוימים באמצעותו. לדוגמה, המילה "ששך" שמוזכרת בירמיהו (כ"ה, כ"ו) מפוענחת על ידי חז"ל כ"בבל" באמצעות צופן אתב"ש. כך, ש' מוחלפת בב', וש' נוספת מוחלפת בל'.
שימוש במדרשים ובקבלה:
חז"ל השתמשו בצופן אתב"ש להעניק רובד נוסף של פרשנות לפסוקים, שמות ומילים. בקבלה, צופן זה נחשב כלי שמעניק עומק לטקסטים, והוא מופיע בחיבורים כמו ספר הזוהר.
שימוש בצופן כאמצעי תקשורת סודי:
אתב"ש שימש גם כצופן בתקופות היסטוריות מאוחרות יותר, לדוגמה, בכתבי חכמים ובתקופות שבהן היה צורך להסתיר מידע, כגון תחת שלטונות עוינים.
ראשי התיבות של אתב"ש והמועדים
צופן אתב"ש משמש לזכירת הימים שבהם יחולו חגי ישראל לפי היום הראשון של חג הפסח. הנה ההסבר:
א"ת: תשעה באב חל באותו יום בשבוע שבו חל היום הראשון של פסח באותה שנה. הקשר בין השניים רמוז בכך שתשעה באב הוא יום אבלות, ואחת הסיבות שמאכל הביצה מופיע בקערת ליל הסדר היא להזכיר את האבלות על חורבן הבית.
ב"ש: חג השבועות חל באותו יום בשבוע שבו חל היום השני של פסח. השבועות מסמל את קבלת התורה, ומחובר בחשיבותו למועד יציאת מצרים.
ג"ר: ראש השנה חל ביום השלישי של חג הפסח שלפניו. קישור זה מדגיש את היסוד ההיסטורי והמשמעותי של הפסח כאירוע מכונן בעם היהודי.
ד"ק: שמחת תורה (יום טוב שני של שמיני עצרת בגולה) חל ביום הרביעי של פסח שלפניו. היום שבו מסיימים את קריאת התורה מחובר ישירות למועד שממנו שאב העם היהודי את חירותו.
ה"צ: יום הכיפורים, יום הצום והכפרה, חל ביום החמישי של פסח שלפניו. הקשר מסמל את המעבר מטהרה של יציאת מצרים לטהרה הרוחנית של יום הכיפורים.
ו"פ: חג הפורים חל ביום השישי של הפסח שלאחריו. חג זה, שמתרחש כמעט שנה לאחר יציאת מצרים, מגלם את המשכיות הגאולה והישועה לאורך הדורות.
משמעות הצופן:
מעבר להיותו כלי פרקטי, אתב"ש נתפס במסורת היהודית כסמל ליכולת למצוא משמעות נסתרת בטקסטים. הוא מאפשר התבוננות עמוקה ומדגיש את רעיון הסדר וההפכים באותיות, שהיווה יסוד פרשני בתורת הסוד.
לסיכום, מקורו של צופן אתב"ש נעוץ במקרא ובפרשנות חז"ל, והוא מהווה דוגמה ליכולת המסורת היהודית לשלב בין טכניקות פשוטות לבין פרשנות עשירה ומעמיקה. מעבר לשימושיו הטכניים, הוא משמש גם ככלי ללימוד וזכירה של רעיונות עקרוניים בלוח השנה היהודי ודברי התנ"ך.