לומדים מוסר
מי באמת מרחם עליך? חובות הלבבות עם חיזוק אדיר
מחבר "תורת חובות הלבבות" על מהות הרחמים בעולם: "רחמים וחמלה שיהיו מזולתו עליו כולם הם מרחמי האל וחמלתו"
- אמיתי חניה
- פורסם ב' כסלו התשפ"ה
הציטוט היומי
"הבורא יתברך מרחם על האדם יותר מכל מרחם,
וכל רחמים וחמלה שיהיו מזולתו עליו כולם הם מרחמי האל וחמלתו"
("חובות הלבבות" שער הביטחון פ"ג).
משמעות הציטוט
דברי חובות הלבבות מבוססים על התובנה העמוקה שהרחמים והחמלה שאדם חווה בעולם אינם אלא ביטוי של רחמי הקב"ה עליו.
חובות הלבבות מדגיש שהרחמים של הבורא על האדם הם אינסופיים, מוחלטים, ולא מוגבלים לשום תנאי. גם כאשר נראה שבני אדם או גורמים אחרים בעולם מרחמים על האדם, למעשה הם כלי ביד ה', שמרחמיו הם המקור האמיתי.
כל רגש של חמלה ורחמים שאנו חווים מאחרים, בין אם זה מהורים, חברים או אנשים אחרים, הוא בעצם השתקפות של הרחמים האלוקיים. אם אדם מרחם עלינו, הרי שהוא עצמו מונע על ידי הרצון האלוקי להרעיף עלינו טוב.
הבורא לא רק שופט או דורש מהאדם, אלא מתייחס אליו באהבה ובחמלה עמוקה. ידיעה זו אמורה לעורר באדם תחושת ביטחון ושקט פנימי, מתוך הבנה שכל מה שקורה לו נובע מרצון טוב של ה'.
מכאן שעל האדם לזכור שהטוב שהוא מקבל מהסובבים אותו מקורו בבורא, ולכן עליו להיות אסיר תודה גם לאנשים וגם לה'. הידיעה שהבורא הוא המקור האמיתי של הרחמים יכולה לחזק את הביטחון בו גם במצבים קשים, וכאשר אדם רואה את הרחמים בעולם כביטוי לרצון ה', הוא מפתח גישה חיובית יותר לחיים וליחסיו עם אחרים.
אלוקים הוא המקור המוחלט של כל רחמים וחמלה, וכל מה שאנו חווים כרחמים מצד אחרים הם רק השליחים והמוציאים לפועל של רחמיו. הבנת הרעיון הזה מחזקת את הקשר שלנו עם הקב"ה ואת האמונה שהוא תמיד לצידנו, דואג לנו ואוהב אותנו.
כמה מילים על המחבר
רבינו בחיי בן יוסף אבן פקודה, מחבר הספר "תורת חובות הלבבות", נפטר לפני כ-904 שנים (בשנת ד'תת"פ 1120). דיין ופילוסוף יהודי, שחי בתקופת תור הזהב של יהדות ספרד. בתקופה זו, יהדות ספרד שגשגה מבחינה רוחנית ותרבותית, ורבינו בחיי תרם רבות להתפתחות מחשבת המוסר היהודית.
לספרו "חובות הלבבות" הייתה השפעה על יהודים וגויים, ונחשב לאחד מספרי ההשקפה העיקריים ביהדות.
הרב זמיר כהן - למה אלוקים מחכה, ולא מעניש מיד?צפו
הורידו את האפליקציה החדשה "הידברות Shorts", וצפו בתוכן נקי, קצר ויהודי, לפני כולם >>