הלכה ומצוות
האם אבא מאמץ מברך "ברוך שפטרני"? האם הזמנה חייבת בגניזה? והאם מותר לגר צדק לגור עם אמו?
מקבץ הלכות מעניינות ולא ידועות #85, מתוך סדרת הספרים "מעבר למפורסם"
- הרב יעקב מעברי
- פורסם ג' כסלו התשפ"ה
(צילום: shutterstock)
אדם שנטל ידיו לסעודה וממתין לשאר הסועדים, האם בינתיים מותר לו לתקוע מסמר בקיר או לתלות תמונה שנפלה?
אסור לאדם להפסיק בין הניגוב לברכת המוציא במעשה המצריך עיון או התבוננות, וזאת משום שמעשה זה גורם לאדם היסח הדעת משמירת ידיו. ולכן גם אם המעשה הוא קצר – יש לאוסרו, למשל דפיקת מסמר בקיר בזמן שמחכה לשאר המסובים, שזו פעולה המצריכה התבוננות ואסור לעשותה בין הנטילה להמוציא. אך לתלות תמונה שנפלה – מותר אם בלאו הכי ממתין לאחרים שייטלו ידיהם (הליכות ברכות סימן קס"ו הלכה ו' עמודים ל"ד – ל"ה).
האם יש איסור לשתוק כאשר הדבר עלול להטעות את החבר?
אסור להטעות את חברו אפילו רק מתוך שתיקתו, ועובר על איסור שקר (ספר "אמת קנה" שבסוף הספר "משפטי השלום", פרק א' הלכה ו').
האם מותר בשבת קודש לסחוט חלות דבש שנמצאות בכוורת הדבורים כדי שהדבש יצא לתוך קערה ריקה, או שמא יש לחוש בזה לאיסור סוחט, שהרי מקום גידולו הטבעי של הדבש הוא בתוך אותן חלות דבש?
אין לקחת חלות דבש ממקומן בשבת אלא אם כן לוקח מהדבש שצף בכוורת מריבוי השפע, או שחלות הדבש רוסקו או התפרקו מלפני השבת (שבת המלכה חלק שלוש עשרה עמודים רל"ב).
אדם שאימץ ילד, האם בבר המצווה של הילד יאמר "ברוך שפטרני מעונשו של זה"?
כן, יאמר זאת האדם שחינך את הילד, אף על פי שהוא לא קרוב משפחתו (שו"ת אוצרות יוסף סימן ה' שבסוף ההלכה ברורה חלק אחד עשר).
חולה שסובל מגידול ממאיר, והרופאים קבעו שיש לנתחו ולהוציא לו את העין והלחי. לדעתם רוב הסיכויים שהניתוח יצליח והחולה יאריך ימים, אלא שהחולה מפחד מהניתוח, וגם לא מוכן שתשתנה צורת פניו. בידי הרופאים להטעותו ולנתחו בניגוד לרצונו, האם הדבר מותר או אסור?
אדם חייב להשתדל בעד הצלתו כשהסיכויים גדולים, ולכן יש לרופאים רשות להטעותו, ואפילו מצווה לנתחו בניגוד לרצונו, מאחר שגם החולה מחויב בכך ("שיעורי תורה לרופאים" חלק שלישי סימן קע"ח).
אם כתוב בהזמנה פסוק שלם, אך עם הפסק ביניהם, כגון "קול ששון" בצד ימין ו"קול שמחה" בצד שמאל, האם יש לגנוז את ההזמנה?
כיוון שיש הפסק בין שני חלקי הפסוק - ההזמנה אינה טעונה גניזה (ספר "משנת הגרי"ש נישואין" עמוד כ"א).
- שולחן ערוך חושן משפט סימן שע"ח סעיף ה'). מה הדין להסתכל על הצלחה של חברו, לאחר שאותו חבר נתן לו רשות לראות?
עדיין אסור, שזה לא מועיל למנוע את ההיזק שיגרום בעין הרע (ספר פסקי הגרי"ש על יורה דעה אבן העזר וחושן משפט עמוד שמ"ד הלכה ט"ז).
אסור לאדם להתייחד עם אשה, אבל לְבֵן מותר עם אִמו (שולחן ערוך אבן העזר סימן כ"ב סעיף א'). בחור גוי שהתגייר, האם מותר לו לגור ביחד עם אמו?
יש לעזור לו למצוא מקום מגורים אחר, ובשעת צורך כשאין ברירה אחרת יכול לגור עם אמו, דווקא שלא בקביעות (תשובת הגר"ש ואזנר זצ"ל שהובאה בשו"ת 'נהרות איתן' חלק שלישי סימן מ"ט וראה שם בפירוט).
אדם שרוצה להזמין לחג (או לשבת) את קרובי משפחתו שאינם שומרים תורה ומצוות, ויודע שיחזרו לביתם ביום טוב ברכב, האם מותר לו להזמינם?
מותר בתנאי שיאמר להם שהם מוזמנים לכל החג, ויש להם חדר מסודר ואפשרות ללון בביתו. וצריך שיקצה להם חדר מכובד, ולא את הספה בסלון.
כיוון שאם לא יארח אותם, הם ודאי יחללו את החג, והאירוח יכול לגרום להם לחיזוק ולקירוב. ואפילו אם בסוף יחליטו לנסוע בחג – הוא לא עבר על איסור מסייע בידי עוברי עבירה, כיוון שנתן להם את האפשרות לשהות במחיצתו למשך כל החג (הגרש"ז אוירבך זצ"ל, הובאו דבריו בהליכות מועד מהדורת תשע"ד עמודים רל"ה – רל"ו).
אדם שמתכוון לשתות יין וכוס תה, ומעוניין בתמר לצורך המתקת התה, מה עליו לברך?
רק את ברכת הגפן, ויפטור את התה שטפל לו, וכן את התמר שטפל לתה (הליכות ברכות סימן קע"ד הלכה ט' עמוד רע"ז).
לרכישת ספרי "מעבר למפורסם בהלכה ובאגדה" מאת הרב יעקב מעברי בהידברות שופס, לחצו כאן
הורידו את האפליקציה החדשה "הידברות Shorts", וצפו בתוכן נקי, קצר ויהודי, לפני כולם >>