חדשות בארץ
אושרו בטרומית: "חוק פלדשטיין" וחוק חסינות לחברי כנסת מפני חקירה
חוק "פלדשטיין" קובע שקציני צה"ל יקבלו "מסלול ירוק" חופשי להעברת מידע מסווג לראש הממשלה. הצעת החוק השנייה קובעת שלא תיפתח חקירה פלילית נגד חבר כנסת, אלא אם הכנסת אישרה ברוב של תשעים מחבריה
- שלומי דיאז
- פורסם ג' כסלו התשפ"ה
אלי פלדשטיין, ארכיון (צילום: דובר צה"ל)
הכנסת אישרה היום (רביעי), בקריאה טרומית, שני חוקים הנוגעים להעברת מסמכים מידי צה"ל או גורמי ביטחון ללשכת ראש הממשלה, וכן לחסינותם של חברי כנסת בפני חקירות פליליות.
החוק הראשון, שזכה לכינוי "חוק פלדשטיין", בצל הפרשה הנחקרת בידי המשטרה, עבר ברוב של 59 מול 52 מתנגדים. לפי החוק, קציני צה"ל יקבלו "מסלול ירוק חופשי" להעברת מידע מסווג לראש הממשלה. החוק לא יקבל תחולה רטרואקטיבית ולא יחול על אלי פלדשטיין.
בדברי ההצעה לחוק נכתב כי החוק מבקש להסדיר את העברת המידע הביטחוני מהדרג הצבאי לדרג המדיני, וזאת לאור הטענות בדבר הסתרת מידע קריטי מראש הממשלה וממקבלי ההחלטות במהלך מלחמת חרבות ברזל. המטרה היא להבטיח כי הדרג המדיני יקבל מלוא המידע הנחוץ לקבלת החלטות אסטרטגיות, תוך מתן חסינות משפטית לאנשי הביטחון המעבירים מידע חיוני, וזאת כדי להסיר מחסומים פסיכולוגיים ותקשורתיים בהעברת מידע רגיש.
ח"כ חנוך מילביצקי (הליכוד), מיוזמי ההצעה, מסר: "אם יש לכם מידע שאתם חושבים שצריך להגיע לדרג מדיני ממונה והאחראי עליכם מסרב להעבירו – גשו ותעבירו את המידע, אנחנו נשמור עליכם".
מנגד טען ח"כ גדי איזנקוט (המחנה הממלכתי) כי "מדובר בהשמדת העליונות המודיעינית של מדינת ישראל, מתוך רצון להעביר מסר לנחקרים בפרשת גניבת המסמך וההדלפה לעיתון בילד".
הצעת החוק עברה למרות התנגדות של היועמ"שית, שטענה כי "מדובר בחקיקה פרסונלית".
בנוסף, הכנסת אישרה בקריאה טרומית את הצעת החוק של ח"כ טלי גוטליב (הליכוד), לפיה לא תיפתח חקירה פלילית נגד חברי הכנסת. עם זאת, האפשרות לפתיחת חקירה תהיה קיימת במידה והעבירה נעשתה מחוץ למילוי תפקידם, וברוב של 90 חברי כנסת. 57 חברי כנסת תמכו בהצעה, אל מול 53 שהתנגדו, והיא תועבר לדיון בוועדת הכנסת.
על פי תוכן החוק, מוצע כי לא תיפתח חקירה פלילית נגד חבר הכנסת וכי לא ידון בית משפט בתביעה אזרחית נגד חבר הכנסת, אלא אם כן קבעה הכנסת, ברוב של תשעים מחבריה, כי המעשה שבשלו התבקשה החקירה או הוגשה התביעה לא נעשה במילוי תפקידו של חבר הכנסת.
לעניין הליך אזרחי, כיום אם חבר הכנסת סבור כי המעשים הנזכרים בתביעה שהוגשה נגדו נעשו במילוי תפקידו או למען מילוי תפקידו, הוא רשאי לטעון טענת חסינות בבית המשפט, ואם בית המשפט יקבל אותה – ההליך ייפסק. לפי הצעת החוק – לא ניתן יהיה לפתוח בהליך אזרחי נגד חבר הכנסת, אלא אם כן תשעים חברי הכנסת קבעו שהמעשה לא נעשה במילוי תפקידו; בהיעדר החלטה של תשעים חברי הכנסת למעשה לא ניתן יהיה לנהל הליך אזרחי כנגד חברי הכנסת.
החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>