פרשת ויצא
רגע של פרשה | דמותו של יעקב במרכבה: הפירוש המופלא של רבי שמשון מאוסטרופולי
ענוות יעקב אבינו, חלום הסולם וגילוי דמותו במרכבה השמיימית – כיצד ראשי תיבות הטמונים במילות התורה מגלים לנו סודות נפלאים
- יונתן הלוי
- פורסם ד' כסלו התשפ"ה
(צילום: shutterstock)
בפרשת השבוע, פרשת ויצא, מתוארת תגובתו של יעקב אבינו, לאחר שראה בחלומו סולם ובו מלאכי אלוקים, ובורא עולם נגלה אליו בהבטחות גדולות:
"וייקץ יעקב משנתו, ויאמר, אכן יש ה' במקום הזה… ויירא ויאמר, מה נורא המקום הזה". (כח, טז-יז)
כותב על כך השפת אמת, שזהו שבח גדול ליעקב אבינו - שבמקום להתגאות בליבו כשמקיץ משנתו, ולהכיר בערך עצמו על שראה חלום כזה, באה לליבו דווקא תחושה הפוכה של יראה והכנעה.
כה דבריו:
"וייקץ יעקב וכו' ויירא ויאמר מה נורא כו'. נכתב לשבח ליעקב אבינו עליו השלום; כי איש אחר, אם היה לו חלום כזה, עוד היה מתגאה. ועליו, נפל פחד ויראה. וזה סימן שהיה איש אמת. וע"י יראה זו זכה לבניו להיות זה מקום בית המקדש, כדכתיב בית אלקים כו'".
רבי שמשון מאוסטרופולי בספרו "זרע שמשון" מביא פירוש מיוחד על הפסוק הנ"ל.
בספר יחזקאל נאמר, שיש במרכבה ארבע דמויות – אריה, כרוב (מלאך), נשר, ואדם". ("וארבעה פנים לאחד, פני האחד פני הכרוב, ופני השני פני אדם, והשלישי פני אריה, והרביעי פני נשר"), ומוסיפה על כך הגמרא, שדמות האדם החקוקה, היא דמותו של יעקב אבינו, כאמור במס' חולין דף צא ע"ב (עיין שם רש"י ד"ה בדיוקנו של מעלה- "פרצוף אדם שבארבע חיות בדמות יעקב").
מבאר רבי שמשון באופן נפלא:
עד שחלם יעקב את חלומו, הוא לא ידע בענוותנותו שדמותו שלו חקוקה במרכבה, והדבר נודע לו רק עתה, כשחלם את החלום וראה מראות עליונים.
וזהו שאומר יעקב, "אכן, יש ה'… ואנכי, לא ידעתי", ומתפרש הדבר כך: "אכן" – זה שחקוקים במרכבה אריה, כרוב ונשר, הרמוזים בראשי התיבות "אכן", זאת ידעתי גם קודם; אך "אנכי" – ראשי התיבות "אדם, נשר, כרוב, יעקב", זאת "לא ידעתי"...
רבי שמשון חיים נחמני (ה'תס"ו, 1706 - ו' באלול ה'תקל"ט, 18 באוגוסט 1779) נפטר לפני 245 שנה. היה מגדולי רבני צפון איטליה, ועסק אף בקבלה. בהקדמה לספרו הבטיח שכל מי שיעשה עמו גמילות חסד ונחת לרוחו ונשמתו על ידי שילמד את דברי תורתו, יזכה לשפע ברכה וגמילות חסדים מאת ה' בלי גבול ובלי מדה, ומכאן נוצרה הברכה המפורסמת אשר חרט בהמשך דבריו: "ועיניכם תראינה בנים בני בנים כשתילי זיתים סביב לשולחנכם חכמים ונבונים ובתים מלאים כל טוב. גם עושר גם כבוד לא יסופו מזרעכם". אלפים רבים נושעו לאחר לימוד בספריו.