חינוך ילדים

ילדים הם לא עשבים. כשמתעסקים עם נשמות, צריך להיזהר לא לפצוע

"אם היית רוצה – היית יכול. עובדה, אם אתה כן רוצה, אתה יודע טוב מאד להסתדר. סימן שאתה יכול, רק אתה לא מספיק רוצה". בואו ננסה לבחון את המשפט הזה לעומק

אא

"אם היית רוצה – היית יכול. עובדה, אם אתה כן רוצה, אתה יודע טוב מאד להסתדר. סימן שאתה יכול, רק אתה לא מספיק רוצה". מכירים את המשפט הזה? הרבה הורים משתמשים בו כראיה מוכחת לכך שהילד סתם עצלן, ומשתמשים בו כדי לנסות לגרום לילד לרצות יותר. ברשותכם, בואו ננסה לבחון את המשפט הזה לעומק.

שמעתי פעם שקרה מקרה מצער מאד: רכב התדרדר לאחור, ועלה על הרגל של ילד קטן שעמד שם. האם ראתה את הבן שלה ככה, עם הרגל מעוכה מתחת לרכב, ופשוט הרימה את המכונית עם הידיים, כדי להציל את הבן. סיפור אמיתי שקרה לאמא רגילה. אני מניח שאם למחרת היא היתה מקבלת הצעת עבודה, לעבוד בפנצ'ריה הקרובה ולהרים מכוניות, היא היתה מסרבת. מול מצב חירום חד פעמי, כשבנה האומלל צורח מכאב, היא התמלאה בכוחות על אנושיים, אבל זה אירוע חד פעמי, אין לה אפשרות להרים מכוניות ביום-יום שלה. זה פשוט.

גם בפרשה יש זכר לדבר, כאשר יעקב אבינו גולל לבדו אבן עצומה מעל הבאר. הרב שמואלביץ' (ב"שיחות-מוסר", מאמר ל"ב) דייק מכאן שאין הכוונה לכוח גופני חזק, שהרי אנו מבקשים בזכותו בתפילת הגשם: "יַחֵד לֵב, וְגַל אֶבֶן, מִפִּי בְּאֵר מַיִם, בַּעֲבוּרוֹ אַל תִּמְנַע מַיִם", ודאי שאין אנו מבקשים מאת הקב"ה מים בזכות גבורתו הגופנית של יעקב אבינו, אלא שכוחו היה על ידי "יַחֵד לֵב", ובכוח זה הוא פעל מעל לכוחות האנושיים. "וכוח זה מצוי בכל אחד ואחד... שההכרח והרגשת הצורך הגדול נותנים לאדם תנופת כוח אדירה, הרבה למעלה מכוחו הרגיל".

נחזור לעניין החינוך. כאשר יש תגמול מידי, במזומן, הילד מקבל כוחות מעבר לכוחותיו הרגילים, וזה ממש לא מלמד על הכלל. זה הילוך טורבו, הילוך שיכול להיות פעיל רק לזמן קצר וקצוב. לכן, גם אם ילד קם בזמן לטיול, זה לא אומר שהוא מסוגל להתמיד לקום מוקדם בשגרה. זה לא הוגן לנפנף לו בכך, ולהטיח בו שהוא לא רציני. זה גם לא מועיל, כי אם הילד יקח אותנו מדי ברצינות ויאמין לנו, מה הוא יבין? שכנראה הוא באמת לא רציני. וזה עלול להוביל לייאוש.

אני לא אומר שאסור להורים לעודד ולתמרץ. ודאי שזה חלק מהגדרת תפקידנו כהורים. כמו שיש מלאך שמכה על קודקודו של כל עשב ואומר לו: "גדל", כך גם אנחנו צריכים לעשות. אבל ילדים הם לא עשבים, וכשמתעסקים עם נשמות, צריך הרבה זהירות שלא לפצוע אותן. כל "שמאל דוחה" שכזו, צריך להמתיק עם הרבה "ימין מקרבת". רק ילד שמרגיש אהוב וחשוב, מוצלח ומוערך, מקבל כוחות והעצמה שמאפשרים לו לקבל ביקורות באופן מוצלח. יש נשמות רגישות יותר, שאיתן צריך זהירות רבה, והזהירות הזו מחייבת אותנו לסנן משפטים בעיתיים כאלו, שעלולים להזיק ולחזור אלינו כבומרנג.

יהי רצון שנזכה תמיד להיות שליחים טובים ומעצימים במסע של ילדינו.

החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>

 

תגיות:יעקב אבינוחינוך

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה