חדשות בארץ

המתיחות בין סוריה לישראל: ההיסטוריה המלאה של סכסוך בלתי נגמר

מסע בזמן דרך הסכסוך בין ישראל לסוריה: מלחמות, ניסיונות שלום ונקודות מחלוקת בלתי פתורות שמעצבות את המזרח התיכון

(צילום: shutterstock)(צילום: shutterstock)
אא

המתיחות בין סוריה לישראל היא אחת מהסכסוכים הארוכים והמורכבים במזרח התיכון. מאז הקמת מדינת ישראל ב-1948, שתי המדינות חוו מלחמות, משברים דיפלומטיים ועימותים צבאיים בלתי פוסקים. הסכסוך, שמרכזו בשליטה ברמת הגולן ובגבולות הצפוניים, נוגע גם לשחקנים אזוריים ובינלאומיים שהשפיעו על יחסי הכוחות בין שתי המדינות.

 

1948: מלחמת העצמאות והסכסוך הראשוני

עם הכרזת העצמאות של מדינת ישראל, סוריה הייתה אחת ממדינות ערב שפלשו לארץ ישראל במטרה למנוע את הקמת המדינה היהודית. אף על פי שהמלחמה הסתיימה בהסכמי שביתת נשק, סוריה המשיכה לשלוט על שטחים קטנים מצפון לכנרת, מה שהוביל לחיכוכים רבים לאורך הגבול.

 

שנות ה-50 וה-60: חיכוכים בגבול ותקריות מים

במהלך שנות ה-50 וה-60, הגבול בין ישראל לסוריה היה מקור לחיכוך מתמיד. סוריה ניסתה למנוע את ניצול מקורות המים של ישראל באמצעות חפירת תעלות וניסיונות לסטות את מקורות הירדן. תגובות צה"ל כללו פעולות צבאיות ממוקדות שגררו התנגשויות.

המצב המתוח הגיע לשיא במלחמת ששת הימים ב-1967, כאשר ישראל כבשה את רמת הגולן תוך כדי מתקפה מסיבית על הכוחות הסוריים. אובדן רמת הגולן הפך לנקודת שבר משמעותית בסכסוך, וסוריה הציבה את החזרת השטח כדרישה בסיסית בכל משא ומתן עתידי.

 

1973: מלחמת יום הכיפורים

מלחמת יום הכיפורים היא אחת מנקודות השיא במתיחות בין ישראל לסוריה. ב-6 באוקטובר 1973, סוריה ומצרים פתחו במתקפה משולבת נגד ישראל. בצפון, הצבא הסורי הצליח לפרוץ לרמת הגולן, אך ישראל הצליחה להדוף אותו לאחר קרבות עקובים מדם. למרות כישלון המלחמה עבור סוריה, היא חיזקה את מעמדה בזירה הערבית וזכתה לתמיכה מצד ברית המועצות.

 

שנות ה-80: מעורבות בלבנון ופרשת חזבאללה

בשנות ה-80, המוקד עבר מלוחמה ישירה לעימות עקיף דרך לבנון. סוריה שלטה בחלקים נרחבים של לבנון והשפיעה רבות על הקמת חזבאללה, ארגון פרוקסי שיעי שניהל מלחמת גרילה מול ישראל בדרום לבנון. סוריה סיפקה לחזבאללה תמיכה לוגיסטית ואסטרטגית, ובכך שימרה את המתיחות עם ישראל.

 

שנות ה-90: ניסיונות לשלום שלא צלחו

בשנות ה-90, לאחר הסכמי אוסלו עם הפלסטינים, נעשו ניסיונות להשיג הסדר בין ישראל לסוריה. משא ומתן שהתקיים בתיווך אמריקני התמקד בהחזרת רמת הגולן בתמורה להסכם שלום מלא. עם זאת, חילוקי דעות על מיקום הגבול המדויק ועל עתיד הכנרת מנעו את השגת ההסכם.

מלחמת האזרחים בסוריה שהחלה ב-2011 הובילה לשינוי משמעותי ביחסי הכוחות. המלחמה הפכה את סוריה לזירה של התערבות בינלאומית, כאשר איראן וחזבאללה ניצלו את ההזדמנות להתבסס צבאית בסוריה. ישראל ראתה בכך איום ישיר על ביטחונה ופתחה במבצעי תקיפה ממוקדים כדי לפגוע במשלוחי נשק איראניים ובכוחות חזבאללה בסוריה.

בנוסף, ישראל טיפלה בהיבטים הומניטריים של הסכסוך באמצעות סיוע לפליטים סוריים שנמלטו אל הגבול הישראלי, במיוחד ברמת הגולן.

 

רמת הגולן: מוקד מרכזי במתיחות

רמת הגולן היא אחת מנקודות המחלוקת המרכזיות בסכסוך בין ישראל לסוריה. ישראל כבשה את הרמה במהלך מלחמת ששת הימים ב-1967, ובהמשך סיפחה אותה בשנת 1981, צעד שהוכר על ידי ארצות הברית ב-2019.

מבחינת ישראל, רמת הגולן מהווה נכס אסטרטגי קריטי. מיקומה הגבוה מעניק לישראל יתרון צבאי ברור, במיוחד מול איומים פוטנציאליים מצד סוריה, כמו גם מפני חדירה של גורמים עוינים. לפני 1967, סוריה ניצלה את שליטתה ברמה כדי לתקוף יישובים ישראליים בעמק החולה ובסביבות הכנרת. החוויה הזו חיזקה את התחושה הישראלית כי חזרת הרמה לסוריה תהווה סכנה ביטחונית חמורה.

נוסף, רמת הגולן הפכה עם השנים לאזור בעל חשיבות כלכלית ואזרחית עבור ישראל, עם קהילות ישראליות מבוססות ושטחים חקלאיים פוריים. מבחינה פוליטית, ויתור על הרמה נתפס בציבור הישראלי כמהלך שעלול לערער את הביטחון הלאומי, במיוחד לנוכח מעורבותם של איראן וחזבאללה בסוריה בשנים האחרונות.

הדרישות הסוריות להחזרת הרמה נותרו קבועות בכל משא ומתן לשלום, אך חוסר האמון בין הצדדים ומעורבותם של שחקנים אזוריים הפכו את השגת ההסדר לבלתי אפשרית עד כה. עבור ישראל, השליטה ברמת הגולן היא ערובה לביטחון מול הגבול הצפוני הסוער.

 

2024: נפילת משטר אסד והשפעתה על הסכסוך

נפילתו של בשאר אסד בסוף 2024 לאחר שנים של מלחמת אזרחים פתחה פרק חדש במתיחות בין המדינות. מצד אחד, התפוררות השלטון המרכזי בסוריה העלתה חששות מפני חוסר יציבות נוסף בגבול הצפוני. מצד שני, ישראל רואה הזדמנות לשנות את הדינמיקה האזורית, אך נזהרת מהתחזקות כוחות קיצוניים שעלולים להשתלט על האזור.

 

סיכום: עתיד מעורפל לסכסוך ממושך

המתיחות בין ישראל לסוריה נמשכת מזה עשרות שנים, והסכסוך ביניהן רחוק מלהסתיים. למרות שנעשו ניסיונות לפתור את הבעיות בדרכי שלום, עימותים צבאיים, מעורבות של שחקנים אזוריים והתפוררות המצב בסוריה הפכו את המשימה למסובכת עוד יותר. העתיד תלוי ביכולתן של המדינות להתמודד עם איומים חיצוניים ופנימיים ולהשיג יציבות אמיתית באזור, אך בינתיים הסכסוך נשאר אחד הגורמים המרכזיים המעצבים את המזרח התיכון.

קחו חלק בבניית מקווה טהרה לנשים יהודיות במדינת אויב וקבלו חנוכיה יוקרתית שתאיר את ביתכם!

לחצו כאן או חייגו: 073-222-1212

תגיות:סוריהבשאר אסד

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה