לומדים מוסר
איך להתגבר על הכעס? הרמב"ן, מגדולי פרשני התנ"ך, חושף את הסוד המנצח
אל תתנו לכעס לשלוט בכם! הרמב"ן חושף את הפתרון המושלם: דיבור רגוע שמפחית כעס, בונה יחסים טובים ומשאיר אותך בשליטה בכל מצב
- יונתן הלוי
- פורסם ז' כסלו התשפ"ה
הציטוט היומי
"תִּתְנַהֵג תָּמִיד לְדַבֵּר כָּל דְּבָרֶיךָ בְּנַחַת, לְכָל אָדָם וּבְכָל עֵת, וּבָזֶה תִּנָּצֵל מִן הַכַּעַס".
מקור: איגרת הרמב"ן.
משמעות הציטוט
הרמב"ן, מגדולי פרשני התורה, כתב באיגרתו לבנו: "תִּתְנַהֵג תָּמִיד לְדַבֵּר כָּל דְּבָרֶיךָ בְּנַחַת, לְכָל אָדָם וּבְכָל עֵת, וּבָזֶה תִּנָּצֵל מִן הַכַּעַס". משמעות הדברים היא כי הדיבור בנחת אינו רק ביטוי חיצוני, אלא כלי לעיצוב פנימי. כשאדם מדבר ברוגע, הוא משרה על עצמו ועל סביבתו תחושת שלווה, מה שמונע התלהטות רוחות ומתח. זו גם דרך לגלות כבוד כלפי הזולת ולהפחית עימותים.
ההנחיה היא אוניברסלית: לא משנה מי האדם שמולך ומהו המצב – חשוב לשמור על נחת הדיבור. זו תזכורת לכך שהערכים שלנו צריכים לבוא לידי ביטוי תמיד, גם במצבים מאתגרים או מול אנשים שמקשים עלינו.
דיבור רגוע הוא מגן מפני כעס. כעס נובע פעמים רבות מחוסר שליטה, מהתלהמות ומהסלמה של סיטואציות. כשאדם מדבר בנחת, הוא מקטין את הסיכוי להיכנס למעגל הרגשי שמוביל לכעס.
רלוונטיות לחיים:
בעולם המודרני שבו לחצים גבוהים ועימותים נפוצים, הגישה של דיבור רגוע מסייעת לבנות סביבה הרמונית יותר.
במשפחה או בעבודה, שמירה על נחת מונעת ריבים ומאפשרת תקשורת בריאה.
ברוחניות ובמוסר, הדיבור בנחת הוא חלק ממידות טובות, שמחברות אותנו לערכים של ענווה, סבלנות ואהבה לזולת.
הציטוט קורא לנו לזכור שהשליטה בדיבורנו היא כלי רב-עוצמה ליצירת חיים מאוזנים ושקטים.
כמה מילים על המחבר
איגרת הרמב"ן נכתבה ע"י רבי משה בן נחמן, שהיה מגדולי ישראל מתקופת הראשונים. הרמב"ן כתב האיגרת לבנו, ומובטח בה שאם יקרא בה לפחות פעם בשבוע יענה משמים על כל שיבקש.
באיגרת מוסבר כיצד אדם יכול לקנות יראת שמיים, איך לדבר, איך להתייחס לאנשים, על החשיבות של לימוד תורה, ובדיקה איך לקיים את הכתוב בה בפועל, וממה להתרחק ולהיזהר, וזאת כדי לקנות ענווה ויראת שמיים.
החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>