בריאות ותזונה
למי יש סיכוי גבוה יותר לחטוף התקף לב קודם - לנשים או לגברים?
מחקרים חושפים: האם נשים בגיל המעבר נמצאות בסיכון גבוה יותר למוות ממחלות לב?
- יצחק איתן
- פורסם י' כסלו התשפ"ה
(צילום: shutterstock)
מחקרים עדכניים מראים כי בעוד שבגילים צעירים גברים נמצאים בסיכון גבוה יותר ללקות בהתקף לב, לאחר גיל המעבר הסיכון אצל נשים עולה באופן משמעותי. נוסף לכך, נשים סובלות מתמותה גבוהה יותר כתוצאה מהתקפי לב ושבץ מוחי בהשוואה לגברים, והסיבות לכך מורכבות ומשלבות גורמים גנטיים, הורמונליים וחברתיים.
בקרב נשים, שני כרומוזומי X משפיעים על מבנה כלי הדם ועל אופן התפתחות רובד הטרשת בעורקים. בעוד שלפני גיל המעבר הסיכון שלהן למחלות לב נמוך, תופעות גיל המעבר מעלות אותו בצורה דרמטית.
נשים שסובלות מסוכרת סוג 2 נמצאות אף הן בסיכון מוגבר להתקף לב, לעיתים ברמה שווה לגברים.
מה גורם לכך? בעיה מרכזית היא שהתסמינים של התקף לב אצל נשים שונים מאלו של גברים. בעוד שכאב בחזה הוא תסמין נפוץ, נשים חוות לעיתים קרובות תסמינים נוספים כמו בחילה, כאבי לסת, סחרחורת ועייפות. חוסר מודעות לתסמינים הללו מוביל לעיתים קרובות לאבחון מאוחר או שגוי, המקטין את סיכויי ההישרדות.
פערים במערכת הבריאות מגבירים את הבעיה. רופאים נוטים להמעיט בסיכון למחלות לב אצל נשים ולהזמין עבורן פחות בדיקות אבחון קריטיות. המצב הופך לקשה במיוחד בקרב נשים מקבוצות מיעוט, שנאלצות להתמודד עם נגישות מוגבלת לשירותי בריאות.
המומחים קוראים לעדכון ההנחיות הרפואיות, כולל התאמת בדיקות ואבחון לפי מגדר. למשל, שימוש בערכי סף שונים לנשים וגברים בבדיקות לתפקוד הלב משפר את דיוק האבחון. "המודעות לתסמינים הייחודיים ולגורמי הסיכון, לצד פנייה לבדיקות רפואיות בעת הצורך, יכולה להציל חיים של נשים רבות", קובעים מחקרים שנערכו לאחרונה בנושא.