יצירות
נשמה על קנבס: הצייר שתיעד יהדות תחת המשטר הסובייטי
תערוכה חדשה חושפת את עולמו של אחד מגדולי הציירים היהודים במאה ה-20. כך הוא תיעד יהדות תחת המשטר הסובייטי, וכך שיקף את עולמם של היהודים בזמן הדיכוי
- מיכל אריאלי
- פורסם י"ד כסלו התשפ"ה

התערוכה המיוחדת שמוצגת בימים אלו במוזיאון קסטל במעלה אדומים, חושפת עולם מרתק – עולמו של יוסף אוסטרובסקי, צייר יהודי מבריק שפעל בימי הקומוניזם, תחת המשטר הסובייטי.
תערוכה זו אינה מציגה רק ציורים, אלא היא מסע מרתק אל עולמו של אמן שהצליח, באמצעות מכחולו, להעביר את סיפורו של עם שלם. זהו סיפור על סבל, על תקווה ועל חלום. זהו סיפור על זהות ועל שורשים. זהו סיפור על האמנות ככלי להנצחת הזיכרון הרוחני.
יוסף אוסטרובסקי נולד בשנת 1935 בעיירה שיפטובקה שבמערב אוקראינה, תחת צילו הכבד של המשטר הסובייטי. כבר בילדותו גילה כישרון יוצא דופן לציור, וכנער צעיר החל את לימודיו באקדמיה לאמנות באודסה. שם, בין כתלי האקדמיה, רכש את יסודות האמנות הקלאסית, אך גם את החירות האמנותית הראשונה בחייו.






בברית המועצות, שם היהודים חוו דיכוי והדרה, אוסטרובסקי מצא מפלט בציור. הוא החל ליצור סדרה סודית של ציורים שתיארה את החיים היהודיים, סדרה שכינה "האוצר היהודי". ציורים אלה, שנוצרו בחשאי, היו מלאים ברגש עוצמתי והביעו את הכמיהה לחופש ולזהות יהודית. דיוקנאות של יהודים, עם עיניים עמוקות ומבט נוגה, תיארו את סבלם ואת תקוותם.
עם נפילת ברית המועצות, עלה אוסטרובסקי לארץ ישראל. כאן הוא הרגיש חופשי ליצור באופן חופשי את יצירותיו. ציוריו הוצגו במוזיאונים וגלריות ברחבי העולם, וזכו להערכה רבה. בארץ, מצא אוסטרובסקי השראה חדשה, והמשיך לצייר דיוקנאות מרגשים, נופים קסומים וחיי היום-יום של הקהילה היהודית.
ציוריו של אוסטרובסקי מתאפיינים במכחול בטוח, בצבעים עזים ובמשחקי אור וצל מרהיבים. הוא היה אמן של רגשות, והצליח להעביר את עומקן של הנשמות שצייר.
יוסף אוסטרובסקי הלך לעולמו, אך מורשתו האמנותית ממשיכה לחיות. ציוריו מוצגים במוזיאונים ובגלריות ברחבי העולם, ומזכירים לנו את כוחה של האמנות לשמר זיכרונות, להעביר מסרים ולעורר השראה. אתם מוזמנים להציץ אל גלריה מרהיבה מתוך התערוכה, ולחזות מקרוב בתמונות המרגשות ובנשמה היהודית שביטא בציוריו.
תרמו קמחא דפסחא, הביאו שמחה לאלפי משפחות רעבות, וקבלו ערכת ליל סדר מיוחדת >> לחצו כאן או חייגו 073-222-1212
תגובות